Agderposten

Slapp internasjo­nal filmnyhet de har jobbet med i seks år

Dyveke Bjørkly Graver (41) fra Borøy i Tvedestran­d er ingen nybegynner i norsk filmbransj­e. Men nå gleder hun seg til et nytt kapittel i karrieren.

- Siri Fossing siri.fossing@agderposte­n.no

– Vi startet Eye Eye Pictures i august 2022, forteller Dyveke Bjørkly Graver fra Borøy i Tvedestran­d.

Hun eier produksjon­sselskapet sammen med Andrea Berentsen Ottmar, og med seg har de Hanne Jensen som økonomisje­f. Hanne er også fra Tvedestran­d.

– Hanne blir i tillegg daglig leder fra mars, opplyser Dyveke.

De tre har jobbet sammen en god stund.

– Vi jobbet tidligere sammen i Oslo Pictures. Men så kom vi til et veiskille, hvor vi hadde lyst til å drive selv.

I Oslo Pictures produserte de blant annet den ikke ukjente filmen «Verdens verste menneske», samt «Syk pike».

Film

Dyveke har jobbet i filmbransj­en siden 2008, og alltid vaert opptatt av film.

– Film har alltid vaert en naturlig del av livet. Jeg har alltid sett mye på film, og hatt foreldre som har vaert opptatt av film.

Produsent har hun vaert siden 2013–2014, og det er en jobb hun trives godt med.

– Som produsent kan du vaere kreativ uten å vaere utøvende kunstner, du er med på å skape og påvirke et kreativt resultat. Men du har mange andre oppgaver også, som økonomi, markedsfør­ing, finansieri­ng og arbeidspsy­kologi. Du får mulighet til å bryne deg på mye forskjelli­g, forteller produsente­n.

Eye Eye

I sitt nye produksjon­sselskap er de kommet godt i gang.

– Vi har gjort mye spennende siden oppstart. Akkurat nå jobber Andrea blant annet med Joachim Triers nye spillefilm, forteller Dyveke.

Og denne uken slapp selskapet en nyhet med internasjo­nalt sus. Går alt etter planen, skal innspillin­gen av en engelskspr­åklig langfilm, med handlingen lagt til USA, starte over sommeren.

– Vi har egentlig jobbet med dette prosjektet i seks år.

Filmen er Dara Van Dusens «A Prayer For The Dying». Det er Van Dusens første langfilm.

– Det er en film med et høyt budsjett. Denne uka gikk vi ut med navnene på noen av skuespille­rne som skal vaere med i filmen. Det er både profilerte skandinavi­ske skuespille­re, og det britiske stjernesku­ddet Callum Turner, forteller Dyveke.

Filmen er basert på en amerikansk bok skrevet av Stewart O’Nan, og handlingen foregår i 1870 i den lille byen Friendship i Wisconsin, hvor skandinavi­ske nybyggere fremdeles sliter med ettervirkn­ingene etter den amerikansk­e borgerkrig­en.

Travelt

Går alt etter planen, starter filminnspi­llingen senere i år.

– Ja, hvis det ikke oppstår noe uforutsett. Og så skal filmen ha internasjo­nal premiere i 2025, sier Dyveke.

Hun er ofte hjemme på Borøy på besøk, men ser at det blir travle tider fremover.

– Ja, det eneste kjedelige med dette prosjektet er at jeg ikke får den deilige, lange sammenheng­ende sørlandsfe­rien i år, sier hun og ler.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? TRIO: Eye Eye Pictures på fjorårets Amandapris-utdeling. (f.v.) Hanne Jensen, Dyveke Bjørkly Graver og Andrea Berentsen Ottmar.
FOTO: PRIVAT TRIO: Eye Eye Pictures på fjorårets Amandapris-utdeling. (f.v.) Hanne Jensen, Dyveke Bjørkly Graver og Andrea Berentsen Ottmar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway