Agderposten

Sammen om ansvaret? Jepp, jeg signerer!

Jeg mener formulerin­gen “Sammen om ansvaret” presist oppsummere­r reelle verdivalg og prioriteri­nger for fremtidens kommune.

- Peder Tellefsdal Senior kommunikas­jonsrådgiv­er og partner i Innoventi

Det er saerlig tre utfordring­er som vil endre måten kommuner kan både finansiere og organisere seg i fremtiden. Felles for de tre utfordring­ene er at vi så til de grader står sammen om ansvaret for å løse dem:

● Arbeidsmar­kedet i Arendal:

Uten at folk står i arbeid, er det ikke et sunt grunnlag for å finansiere fremtidens velferdstj­enester i Arendal. I vår region har vi mistet mange industriar­beidsplass­er og jobber for faglaert arbeidskra­ft, og vi har en stor oppgave i å få unge ut av varig utenforska­p. Kommunen har et ansvar for å sette i verk tiltak, ofte i samarbeid med NAV. Men det er bare når ledere av små og store bedrifter i Arendal gir sjanser til folk med hull i CV-en, at det virkelig skjer noe.

● Pleie og omsorg: Vi kommer alle til å trenge pleie og omsorg i faser av livet. Vi vet med sikkerhet at måten vi organisere­r eldreomsor­gen på i dag, vil knele når demografie­n endres de neste par tiårene. Her er regjeringe­ns perspektiv­meldinger, og en rekke offentlige utredninge­r uvanlig klare: Det blir faerre hender i yrkesaktiv alder til å ta seg av flere pleietreng­ende. Her må det tenkes helt nytt om samarbeid med frivilligh­et, private og familier. Kun når vi er sammen om dette ansvaret, kan vi ha en levedyktig velferdsko­mmune i fremtiden. Uten venner, familie og frivillige som står på, får vi aldri gjort noe med ensomhet, som ved siden av fallulykke­r er den største årsaken til redusert livskvalit­et i livets siste kapitler.

● Klima og miljø: Ved siden av kunstig intelligen­s, er ingen andre temaer som vil endre naeringsli­v og samfunnsli­v mer fremover enn det grønne skiftet. Også her er det åpenbart at ansvaret for at Arendal i 2050 er en utslippsfr­i kommune med et sunt biologisk mangfold, hviler på oss alle.

Jeg vil gi kred til Arendal kommune som fasilitere­r en skikkelig diskusjon om hvorfor de er til, og hvordan de ser på samspillet mellom kommunen og innbyggern­e fremover.

Også innenfor andre deler av kommunens kjerneoppg­aver, er det behov for å diskutere hvordan vårt felles ansvar ser ut. Blant annet ser vi nye former for digitale klasseskil­ler og mobbing i skolen, av og til helt ned i barnehagen­e. I Arendal er vi sammen om ansvaret for at barn og unge får et trygt laeringsmi­ljø og muligheten til å blomstre. Kommunen har et stort ansvar, vi foreldre har et enda større ansvar. Og vi får bare gjort noe som monner om vi gjør det sammen.

Det sies at det kreves en landsby for å oppdra et barn. På samme måte tar det en befolkning for å skape en god kommune. Noen ganger er jeg fristet til å parafraser­e en klok kar: Ask not what Arendal kommune can do for you; ask what you can do for Arendal kommune.

Som relativt nyinnflytt­et arendalitt, har jeg flere ganger reflektert over hva som kjennetegn­er Arendal-kulturen. Jeg tenker at det ligger en slags gründerånd i byen, sikkert nedarvet fra både seilskuter, skipsfart, men også gjennom industriar­ven fra Sam Eyde.

Kanskje er den nysgjerrig­heten, og det litt vågale motet som ligger i denne lille byens lynne, best beskrevet av nettopp Eyde: “Stedet er lite, men horisonten vid, og veien gjennem Tromø- og Galtesund fører rett ut til den store verden.”

Vi ser ikke bakover, vi ser fremover.

For min del forsterkes ikke slagordet av å føye til ord som “baerekraft” og livskvalit­et”. Likevel er det “Sammen om ansvaret” som er det meningsbae­rende og retningsgi­vende slagordet.

Og det er nettopp dette et slagord må bedømmes ut fra: Gir det mening i den konteksten det er ment for?

Selv de mest meningsbae­rende setninger kan enkelt rives fra hverandre dersom man legger dem under lupen.

Ta setningen, “Jeg elsker deg” som eksempel (uten noen som helst amorøse hentydning­er til Arendal kommune). Den kan se så rar ut når den dissekeres. Ordet “jeg” – er ikke det utrolig selvsentre­rt? Handler ikke kjaerlighe­t om å se den andre? Og “elsker” – hva betyr nå egentlig det? Og er din oppfatning av hva det betyr noe du kan presse på meg? For ikke å snakke om “deg” – hva vet du egentlig om hvem jeg er?

Arendal kommune har valgt “Mennesket først” som sin sentrale verdi. Slagordet hviler på dette.

I en kommune der vi er sammen om ansvaret, ser kommunen på innbyggern­e som ressurser fremfor klienter eller brukere. Det er en kommune rigget for fremtiden. “Sammen om ansvaret “summerer opp en holdning i den kommunen jeg har valgt å bosette meg i. Som innbygger signerer jeg, og sier: Jeg er med!

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? “Sammen om ansvaret “summerer opp en holdning i den kommunen jeg har valgt å bosette meg i, skriver Peder Tellefsdal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er og partner i Innoventi.
FOTO: MONA HAUGLID “Sammen om ansvaret “summerer opp en holdning i den kommunen jeg har valgt å bosette meg i, skriver Peder Tellefsdal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er og partner i Innoventi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway