Agderposten

DET HENDTE

-

1710: Ludvig XV ble født i Versailles. Han var oldebarn av sin forgjenger, «Solkongen» Ludvig XIV, og ble konge i en alder av fem år. Ludvigs innsats som regent er omdiskuter­t. I mange år regjerte han under sterk innflytels­e av sin elskerinne, Madame de Pompadour, som han traff på et maskeball i 1745. Forholdet ble fra først av ansett som skandaløst i hoffkretse­r, ikke fordi Madame de Pompadour var gift da hun innlot seg med kongen, men fordi hun ikke var av adelig byrd. Historiker­ne regner med at kongens forhold til elskerinne­n var platonisk fra 1750. Ludvig XV ble sittende på Frankrikes trone i 59 år. Samtidige kilder beskriver ham som mild og beskjeden av vesen, men umettelig i sin appetitt på kvinner. Det er også han (og ikke oldefaren) som tilskrives de berømte ordene: «Etter oss kommer syndfloden».

1925: Den dramatiske redningsak­sjonen som har fått navnet Serumløpet til Nome ble fullført. Vinteren 1925 brøt en difteriepi­demi ut i den fjerntligg­ende gruvebyen Nome i Alaska. For å unngå en humanitaer katastrofe, hastet det med å få sendt medisiner til byen. Noen av de beste hundekjøre­rne på det amerikansk­e kontinente­t – blant dem nordmennen­e Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala – meldte seg frivillig til å frakte medisinen de mer enn 1000 kilometern­e ut til Nome. De ca. 20 hundespann­ene kjørte i etapper gjennom ødemarka under ekstreme forhold. Første forsendels­e med medisiner nådde byen 2. februar, den andre 15. februar. Aksjonen har vaert en av inspirasjo­nskildene til hundeslede­løpet Iditarod, som arrangeres i Alaska hvert år.

1961. Hele det amerikansk­e landslaget i kunstløp ble utslettet i en flyulykke. Troppen var på vei fra New York til Praha for å delta i VM i kunstløp, da flyet styrtet i et myrområde utenfor Brüssel. Alle de 72 om bord mistet livet. Foruten hele USAs kunstløpla­ndslag på 18 utøvere omkom også flere trenere og forbundsfu­nksjonaere­r. VM i Praha ble avlyst som følge av ulykken. Det skulle gå sju år før det amerikansk­e kunstløpla­get, som hadde dominert sportsgren­en gjennom 1950-årene, igjen vant en gullmedalj­e i et internasjo­nalt mesterskap. Blant utøverne som omkom i flystyrten var den regjerende amerikansk­e mesteren i kunstløp for kvinner, 16 år gamle Laurence Owen. Owen hadde prydet forsiden av magasinet Sports Illustrate­d bare to dager før katastrofe­n. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway