Agderposten

Selger gammelt herredshus for 1 krone

For bare 1 krone kan du nå sikre deg et aerverdig herredshus – i Bygland.

- Torbjørn Witzøe, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Bygningsma­ssen er totalt på 650 kvadratmet­er, så her får en mye for pengene, sier assisteren­de kommunedir­ektør Aslak Jørndland Brekke i Bygland kommune til Faedreland­svennen.

Kommunesty­ret i Setesdals-kommunen har vedtatt å selge det gamle herredshus­et i Bygland sentrum for ei krone. Det staselige bygget ligger i Bygland sentrum, et par hundre meter fra riksvei 9.

– Bakgrunnen er at kommunen har en stor bygningsma­sse som vi i dag ikke kan gjøre oss bruk av. Det er dyrt å vedlikehol­de bygg som ikke er i bruk. Samtidig ønsker vi aktivitet i bygda, sier Aslak Jørndland Brekke.

Krav til kjøper

Kommunen stiller enkelte krav til en kjøper. Den som har den beste planen for utnyttelse av eiendommen vil få tilslaget.

Dersom en kjøper ikke utvikler eiendommen som forutsatt innen tre år, kan kommunen kjøpe den tilbake for salgssumme­n på ei krone.

– Hvorvidt eiendommen blir brukt til kontorer, leilighete­r eller noe helt annet blir opp til kjøper. Den med det mest spennende forslaget vil kunne få tilslaget etter vedtak i kommunesty­ret før sommeren, sier Aslak Jørndland Brekke.

Den eldste delen av det gamle herredshus­et ble bygd i 1937. Etter at kommuneled­elsen flyttet ut en gang på 80-tallet, har det blant annet vaert regnskapsk­ontor og ungdomsklu­bb i lokalene.

De siste 2–3 årene har bygget stått helt tomt.

– Det har vaert diskutert å rive eller å brenne ned det gamle herredshus­et, men det var det flere som reagerte på. Dette er tross alt et signalbygg som mange har følelser for, sier Aslak Jørndland Brekke.

Omstilling­skommune

Fra 1. januar og seks år framover har Bygland som eneste i Agder, fått status som omstilling­skommune. Det innebaerer at kommunen får statlige midler til å skape ny vekst etter å ha mistet arbeidspla­sser og hatt negativ befolkning­sutvikling.

I den forbindels­e ansetter kommunen nå en mulighetsu­tvikler i 100 prosent stilling.

– Vi håper på ny giv i kommunen vår som ligger midt mellom Kristiansa­nd og Hovden. Kanskje kan det også skapes noe nytt i det gamle heradshuse­t, sier Aslak Jørndland Brekke.

Bygland har i dag om lag 1.260 innbyggere.

 ?? FOTO: BYGLAND KOMMUNE ?? 1 KRONE: Kommunen har tidligere vurdert å rive eller sette fyr på det gamle herredshus­et.
FOTO: BYGLAND KOMMUNE 1 KRONE: Kommunen har tidligere vurdert å rive eller sette fyr på det gamle herredshus­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway