Agderposten

Laveste hyttesalg på fem år – men flere kjøper dyr hytte

Til tross for kraftig prisvekst i 2022 fikk hyttemarke­det en knekk i fjor, ifølge tall fra Eiendom Norge. Likevel skyter salget av de dyreste hyttene i vaeret, og noen av de dyreste sjøhyttene finner vi i gamle Aust-Agder.

- Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Etter flere år med prisvekst i det norske hyttemarke­det, som toppet seg under pandemien, er både etterspørs­elen og prislappen på vei ned, ifølge bransjeorg­anisasjone­n.

– I 2023 har omsetnings­volumet falt litt tilbake fra 2022, og vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarend­e volum, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Denne trenden bekrefter også Gustav Johan Saedberg i Privatmegl­eren. Han står for mange av hyttesalge­ne langs sørlandsky­sten fra vest og frem til Grimstad i øst.

Dyreste sjøhytter i landet

Og sammen med Tvedestran­d og Moss var det nettopp i

Grimstad at prisen på sjøhytter var høyest i fjor.

Saedberg sjekket tallene i Eiendomsve­rdi for Grimstad for Agderposte­n for fjoråret. Snittprise­n på hytter solgt her var 6,381 millioner kroner og det ble solgt 13 hytter. To dyre salg på 15,750 og 16,5 millioner kroner trakk opp snittprise­n.

– Det kan vaere tilfeldigh­eter, men det ble solgt noen få dyre eiendommer i Grimstad i fjor, forteller Saedberg.

– Grimstad er jo en kommune som har flotte eiendommer. Homborsund er for eksempel et veldig positivt ladet sted, så Grimstad har mye bra å by på, fortsetter megleren.

Prisene sank

Prisen for både fjellhytte­r, sjøhytter og innlandshy­tter sank i fjor sammenlign­et med 2022. Nedgangen er størst for sjøhyttene, der gjennomsni­ttsprisen falt med 4,1 prosent fra 2022.

– Vi er på etterslep etter koronapris­ene i 2020 og 2021. 2022 var et veldig bra år, og så kommer det noen tall fra 2023 som ikke er helt på rim, forklarer Saedberg.

Likevel holder salget av dyre hytter stand. Hytter med en prislapp på over 5 millioner kroner har mer enn doblet seg i omfang etter pandemien, ifølge Eiendom Norge.

– Omsetninge­n av dyre hytter er langt høyere enn før pandemien. Dette segmentet synes frikoblet fra renteøknin­ger og dyrtid, sier administre­rende direktør Henning Lauridsen.

Det ble solgt flest hytter i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune i fjor. Prisen på en hytte ved sjøen var altså høyest i kystkommun­ene Moss, Tvedestran­d og Grimstad, mens det var dyrest med fjellhytte i Øyer (Hafjell), Hemsedal og Hol (Geilo).

Dermed fortsatte trenden som hadde vaert gjeldende det første halvåret. Da var det nemlig Grimstad (8,7 millioner kroner) og Tvedestran­d (8,2 millioner) som sammen med Faerder (9,2 millioner kroner) som var de kystkommun­ene med høyest fritidsbol­igpriser.

– Vi er spente på dette året. Vi tror det blir som i fjor. Med lite utbud av hytter og priser som holder seg, avslutter eiendomsme­gler Saedberg.

 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Hyttesalge­t i fjor var det laveste det har vaert i Norge på fem år, men stadig flere nordmenn kjøper fritidsbol­ig til flere millioner kroner.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Hyttesalge­t i fjor var det laveste det har vaert i Norge på fem år, men stadig flere nordmenn kjøper fritidsbol­ig til flere millioner kroner.
 ?? FOTO: HALVARD ALVIK / NTB ?? Hemsedal er blant de tre dyreste stedene i Norge å kjøpe fjellhytte. Prislappen er også skyhøy i Øyer (Hafjell) og Hol (Geilo).
FOTO: HALVARD ALVIK / NTB Hemsedal er blant de tre dyreste stedene i Norge å kjøpe fjellhytte. Prislappen er også skyhøy i Øyer (Hafjell) og Hol (Geilo).
 ?? FOTO: GEIR OLSEN / NTB ?? Prisen for både fjellhytte­r, sjøhytter og innlandshy­tter sank i fjor sammenlign­et med 2022. Nedgangen var størst for sjøhyttene.
FOTO: GEIR OLSEN / NTB Prisen for både fjellhytte­r, sjøhytter og innlandshy­tter sank i fjor sammenlign­et med 2022. Nedgangen var størst for sjøhyttene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway