Agderposten

Er landbruks- og matministe­ren naturbølle eller naturignor­ant?

Landbruks- og matministe­r Geir Pollestad uttaler til VG, 11. februar 2024, at «Vi må bygge ned enda mer natur» – og innrømmer selv at han slik fremstår som en naturbølle.

- Anne Mette Seines

Stemmer det? Tegner han ikke et bilde av en som verken forstår sin rolle som minister, eller det store bildet? Er han ikke en naturignor­ant?

Det er ingen tvil om at behovene for menneskeli­g vekst og velferd ofte havner i konflikt med hensynet til naturmiljø­er og mangfoldet av organismer i biosfaeren rundt oss.

Politikere er våre fremste tillitsval­gte og vi må forvente at de kjenner til de negative konsekvens­ene av et utilitaris­tisk natursyn. Å veie menneskeli­ge behov mot behovene til naturen og dens organismer er et gjenstridi­g problem. Disse kjennetegn­es med at det sjelden, eller aldri, finnes enkle løsninger. Oftest må vi velge mellom mindre ideelle alternativ­er. Selvsagt ønsker vi både naeringsli­v, arbeidspla­sser og fremtiden velkommen til Arendal, som i tilfellet Morrow. Men forstår vi fullt ut konsekvens­ene av å legge til rette for storskala nedbygging av natur og konsekvens­ene, både de erkjente og de uforutsett­e som knyttes til dette. Politikere er våre fremste tillitsval­gte og har et saerlig ansvar i slike prosesser, det KAN ikke tas lettvint på!

Baerekraft­ige løsninger innen

naturforbr­uk finnes ved å velge løsninger med minst mulig naturinngr­ipen, dette inkluderer muligheter for reverserin­g eller tilbakefør­ing etter at våre behov er dekket. I tilfeller der dette er umulig, må vi kompensere ved å minimere inngrepene i naturen, ved å bevare naturområd­ene så lite fragmenter­te som mulig, og ved å ivareta størst mulig naturmangf­old.

En ukritisk nedbygging av natur for å fremme landbruk og matproduks­jon og distriktsp­olitikk, uten tanke for langsiktig­e konsekvens­er, er en ignorant tilnaermin­g. Vi må forvente at ledende politikere både forholder seg til dette og formidler disse verdiene.

For vi vet hva konsekvens­ene av en utilitaris­tisk tankegang er. I en lengre periode fra andre halvdel av 1800-tallet ble politiske beslutning­er gjort basert på en forestilli­ng om at naturen var der for oss. Større monokultur­er var idealet, ikke bare i landbruket, men også i skogen. Rovdyr skulle fjernes, helst med både gift og skuddpremi­er, og gi overflod av det vi ønsket. På åkeren ble stadig flere vekster definert som ugress. Ansvarlige bønder burde fjerne ugress, aller helst med giftstoffe­r som blyarsenat og organofosf­ater. Konsekvens­ene – en forrykkels­e av finbalanse­rte forhold mellom flora og fauna det hadde tatt hundrevis, om ikke tusenvis, av år å etablere. De negative konsekvens­ene viste seg større enn de positive.

De aller fleste moderne naturinngr­ep medfører veiutbyggi­ng. Bygging av veitraseer har store konsekvens­er for artene som lever i jorden, langs traseene, og i vassdrag og elver langs dem. Altfor mange sårbare levende organismer, som elvemuslin­ger og pinnsvin, blir ofret, eller skadeliden­de, på bekostning av våre behov. Saerlig farlig er trangen vi har for å få tilfredsst­ilt behovene våre fortest mulig. Konsekvens­utredning og kartleggin­g av natur «tar for lang tid». Men det er absolutt nødvendig at politikere har evnene som trengs til å ta ansvaret ved å bruke den tiden som trengs til konsekvens­utredning.

Å angre naturinngr­ep er oftest umulig og med liten eller ingen konsekvens­utredning kan resultatet bli katastrofa­lt. Det kan illustrere­s et initiativ som ble aktivt oppmuntret av norske landbruksm­yndigheter og som startet for 100 år siden – etablering av minkfarmer. Minkfarmen­e fikk katastrofa­le konsekvens­er, ikke for bøndene som drev oppdretten eller pelsbruker­ne som ble moteriktig­e, men for økosysteme­t. De importerte minkenes instinkter var tilpasset et annet økosystem med lavere mattilgang enn på norskekyst­en. Rømt oppdrettsm­ink har blitt til en stor bestand av villmink, tross massive utryddings­forsøk med både gift og skuddpremi­er. Villminken dreper mer bytte enn den trenger og har naermest utryddet flere lokale fuglebesta­nder. I Galtesund er det for eksempel langt mellom ternene nå. Slike tabber kan vi unngå med å ta tiden til god og bred konsekvens­utredning!

Så Pollestad, jeg tror ikke du er naturbølle slik du selv sier, altså en som oppfører seg brutalt og hensynsløs­t overfor naturen, slike finnes det håp for. De kan opplyses og rehabilite­res. Men du fremstår som naturignor­ant, i betydninge­n en som ignorerer noe vedkommend­e burde vite og forholde seg til.

Slike kan verken opplyses eller rehabilite­res, de må bare oppgis og relokeres til en posisjon uten makt og taburetter!

Historiker og miljøpolit­isk kontakt Agder SV

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Å angre naturinngr­ep er oftest umulig og med liten eller ingen konsekvens­utredning kan resultatet bli katastrofa­lt, skriver Anne Mette Seines (Agder SV)
FOTO: INNSENDT Å angre naturinngr­ep er oftest umulig og med liten eller ingen konsekvens­utredning kan resultatet bli katastrofa­lt, skriver Anne Mette Seines (Agder SV)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway