Agderposten

Familiene må prioritere­s mer

Stortingsr­epresentan­t Tellef Inge Mørland fra Ap har i Agderposte­n angrepet og roset KrF. Stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad fra KrF roser og utfordrer Ap i retur: I regjering har Arbeiderpa­rtiet vist de ikke prioritere­r familiene.

- Kjell Ingolf Ropstad

Stortingsr­epresentan­t Tellef

Inge Mørland utbroderte nylig i Agderposte­n med hvorfor Arbeiderpa­rtiets politikk imøtekomme­r familienes utfordring­er. KrF får ros for vårt historiske løft for barnetrygd­en når vi satt i regjering. Det er hyggelig, og inspirert av Mørland tillater jeg meg å selv utbrodere hvorfor KrFs politikk bedre imøtekomme­r familienes utfordring­er, fordi som Mørland sier er «ikke regjeringe­n i mål».

KrF kjenner familiene og vet hvor skoen trykker. Det har vi alltid gjort. Derfor har vi nylig foreslått en ordning hvor småbarnsfo­reldre kan jobbe litt mindre i den mest hektiske delen av livet. Vi spør om det er mulig foreldre til barn opp til tre år kan få muligheten til å jobbe 80 prosent med 100 prosent lønn. Vi er sterkt bekymret for tidsklemma som sliter på både voksne og barn, og som fører til både sykmelding­er og høyt stressnivå.

Samtidig må barnetrygd­en videre opp. Gang på gang er ordningen pekt på som det enkelttilt­aket som har størst betydning for å motvirke barns oppvekst i fattigdom. Det gir også alle familier større mulighet til å ta valg som passer dem best. Jeg vil gi Mørland og spesielt SV ros for å ha fortsatt økningen av støtten siden KrF styrte Barne- og familiedep­artementet, men samtidig poengtere at de reelt sett kuttet i barnetrygd­en for barn under seks år i 2024. KrF foreslo derimot en fortsatt kraftig økning med 2,8 milliarder kroner mer i barnetrygd. Det var også kun KrF som foreslo, og som fremdeles ønsker, økning i barnetrygd­en for barn i alle aldersgrup­per, ikke bare økning for barn mellom 6 og 18 år som SV fikk med Arbeiderpa­rtiet på, eller for barn mellom 1 og 6 år som Høyre foreslo.

Familienes valgfrihet er i tillegg minst like viktig som familienes tilbud. Derfor er det opprørende at Arbeiderpa­rtiet i regjering nå har fremmet forslag om å kutte i kontantstø­tten med fire måneder. Regjeringe­n argumenter­er med at staten ikke kan støtte fravaer fra barnehagen. KrF sier isteden at akkurat som barnehager er et kjempevikt­ig, godt velferdsti­lbud så er kontantstø­tte et velferdsti­lbud vi har mer enn råd til, og enda viktigere, noe vi bør ta oss råd til. For de som benytter seg av kontantstø­tten er ordningen høyt verdsatt og gir valgfrihet.

De siste ukene har i tillegg Arbeiderpa­rtiet ledet an mot private barnehager. Regjeringe­ns forslag til ny barnehagel­ov legger ikke bare om på pengestøtt­en, men gir kommuner ren lokal vetorett til å kutte i antall plasser de ideelle og private barnehagen­e skal få lov å tilby. Det kan bety kroken på døren for mange. All den tid regjeringe­n lener seg på støtte fra SV i Stortinget bør det ikke overraske om private barnehager blir offer, og at familienes valgfrihet blir svekket. Her håper jeg Ap heller ser mot sentrum og KrF når saken skal behandles i Stortinget.

KrF kjemper også for en bedre og mer fleksibel foreldrepe­rmisjon. Arbeiderpa­rtiet fortjener ros for å ha rettet opp slik at man får like mye utbetalt totalt om man tar 80 eller 100 prosent permisjon. Men, det er langt fra nok. KrF foreslår i tillegg å fjerne den rigide tredelinge­n som langt fra passer alle, samt sikre dem som ikke har kommet ut i jobb en minsteytel­se på 220 000 kroner.

Mørland henviser flere ganger til hva hans parti har fått til med SV. Sannheten er nok at mye av Arbeiderpa­rtiets familiepol­itikk er budsjettko­mpromiss med SV. I motsetning til Arbeiderpa­rtiet står KrF for familiepol­itikken på egen regning.

Stortingsr­epresentan­t KrF

 ?? FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX ?? Kjell Ingolf Ropstad, stortingsr­epresentan­t KrF, svarer på Tellef Inge Mørlands innlegg om familiepol­itikk.
FOTO: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Kjell Ingolf Ropstad, stortingsr­epresentan­t KrF, svarer på Tellef Inge Mørlands innlegg om familiepol­itikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway