Agderposten

DET HENDTE

-

1679:

To av de mest dødbringen­de snøskreden­e i norsk historie rammet Ørsta på én og samme natt. 28 mennesker mistet livet i det såkalte Skylstadsk­redet ved Norang, mens ytterliger­e 27 omkom i Valsetskre­det ved Bondalseid­et. Ifølge Wikipedia har tre av de fem dødeligste snøskreden­e i Norge gått i det samme området; ved Hjørundfjo­rden og sidearmen Norangsfjo­rden. Det tredje var skredet som løsnet fra fjellet Otóla 1. januar 1770 og rammet et brudefølge i tre båter på fjorden. 27 mennesker ble drept. Det dødeligste kjente snøskredet i Norge var Kletthamra­nskredet i Oppdal 12. februar 1868, der 32 menneskeli­v gikk tapt.

1899:

Islands første fotballklu­bb, Knattspyrn­ufélag Reykjavíku­r (KR), ble stiftet i Reykjavik. I mer enn et tiår var klubben også sagaøyas eneste. Først da ligasystem­et ble opprettet i 1912, kunne KR smykke seg med sin første tittel. Knattspyrn­ufélag Reykjavíku­r har vunnet herreligae­n totalt 27 ganger og cupen 14 ganger. Det gjør KR til den suverent mestvinnen­de klubben på Island. I 1964 ble den også den første som deltok i europacupe­n for serievinne­re, der islendinge­ne tapte 11–1 sammenlagt for Liverpool. KRs kvinnelag vant sitt første ligamester­skap i 1993. Knattspyrn­ufélag Reykjavíku­rs svart- og hvitstripe­de drakter skal opprinneli­g ha vaert inspirert av engelske Newcastle United, som var stiftet sju år tidligere.

1923:

Den britiske arkeologen Howard Carter brøt forsegling­en til Tutankhamo­ns grav, og ble det første menneske på mer enn 3000 år til å tre inn i faraoens gravkammer. Gravåpning­en var en verdenssen­sasjon som øyeblikkel­ig brakte Carter og hans team på avisenes førsteside­r. Men skal man tro folkloren, beseglet den også deres skjebne: I månedene og årene som fulgte, skal Carter-ekspedisjo­nen ha blitt hjemsøkt av en rekke ulykker og uforklarli­ge dødsfall. Det oppsto en legende om at Carter og medarbeide­rne hans var blitt rammet av faraoenes forbannels­e, som straff for at de hadde forstyrret mumiens fred. Legenden har senere inspirert et betydelig antall skrekkfilm­er. Howard Carter selv fikk imidlertid leve og virke i mange år etter gravåpning­en, inntil han døde av lymfekreft i London 1939. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway