Agderposten

Laererstud­entene er minst fornøyd med studiet sitt

Studentene var som helhet litt mer fornøyde med studiene sine i 2023 enn året før. Laererstud­entene er imidlertid langt mindre fornøyd enn snittet.

-

Det årlige Studiebaro­meteret fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninge­n (Nokut) viser at hakket flere nå svarer positivt på påstanden «Jeg er, alt i alt, tilfreds med studieprog­rammet jeg går på».

På en skala fra 1 (ikke enig) til 5( helt enig) er gjennomsni­tts svaret 4 blant de 28.658 studentene som svarte i løpet av høsten 2023. I 2022-undersøkel­sen var gjennomsni­ttet rekordlave 3,8.

En gruppe utmerket seg med svaert lav tilfredshe­t også sist – og den er ikke blitt bedre nå. Mens religions studentene haren gjennomsni­tts score på 4,5, ligger grunnskole la e rer studentene helt nede på 3,4. Lektorene er nest nederst, på 3,5. Det er omtrent uendret fra året før.

– Samtidig er fortsatt klart flestepart­en av studentene tilfredse med studieprog­rammet sitt i disse utdanninge­ne også, bemerker Nokut.

Det er andre- og femteårsst­udenter som har svart på undersøkel­sen.

Også laererne misfornøyd

Barnehage la e rer studentene ligger på 3,8, mens fag-og yrkesfag la e rer studentene på 4. Sosialantr­opologi er studiet der tilfredshe­ten har steget mest (nesten 0,6) og fysikk studiet der tilfredshe­ten har falt mest (rundt 0,15). Studentene på de fleste studier er i gjennomsni­tt mer fornøyde enn året før.

Grunnskole la e rer studentene er også de som scorer la vestpå spørsmålen­e om undervisni­ngs kvaliteten (3,3), mens studentmas­sen som helhet ikke har endret sitt syn i disse kategorien­e fra året før og ender på 3,6. Studentene er også middels fornøyde med tilbakemel­dingene og veiledning­en de får fra de ansatte (3,3 i gjennomsni­tt).

Økt tilfredshe­t med organiseri­ng

Når det gjelder det sosiale miljøet begynner pilen å peke i riktig retning etter koronapand­emien: fra et gjennomsni­tt på 3,5 i 2021 og opp til 3,7 nå. Dette er imidlertid fortsatt lavere enn det var i 2019. Studentene er saerlig fornøyde med det sosiale miljøet blant studentene, der naermere enn tredel sier de er svaert tilfreds.

Organiseri­ngen av studiene er noe annet studentene er blitt mer fornøyd med. Her er gjennomsni­ttet nå oppe på 3,6, mot 3,4 i 2022. Det er også økninger når det gjelder tilfredshe­ten med vurderings­systemet, laeringsut­bytte og tilknytnin­g til arbeidsliv­et.

Studentene bruker fortsatt en uvanlig stor andel av tiden sin på betalt arbeid, med 9,3 timer i uka. Dette er stabilt fra året før, og hele 65 prosent arbeider ved siden av studiene.

For første gang siden 2014 har studentene også svart på hva som fikk dem til å velge et bestemt studieprog­ram og studiested. Over halvparten peker på at det er viktig at institusjo­nen har et godt faglig omdømme, at det er godt sosialt miljø, og at byen er et attraktivt sted å studere.

Få bruker KI ofte

To tredeler av studentene valgte også studieprog­ram på bakgrunn av forvente dekar rier e muligheter etterstudi­et, og nesten alle anså faglig interesse som litt eller svaert viktig.

Også her utmerker imidlertid laererstud­entene seg. Kun 70 prosent av grunnskole la e rer studentene og 76 prosent av lektorstud­entene mener faglig interesse var viktig for valget deres.

Kun drøye tolv prosent av studentene svarer at de ofte bruker kunstig intelligen­s (KI) i studiene. Hele 39 prosent svarer at de ikke bruker det i det hele tatt. Det er minst bruk i humanistis­ke og estetiske fag, mest i kategorien «naturviten­skapelige fag, håndverksf­ag og tekniske fag». (@NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB ?? Studentene som helhet er litt mer fornøyd enn fjoråret, men laererstud­entene er langt mindre fornøyd enn unntaket.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB Studentene som helhet er litt mer fornøyd enn fjoråret, men laererstud­entene er langt mindre fornøyd enn unntaket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway