Agderposten

Det er en ny sheriff i byen

Tente fakler og krav om lys i alle rom. Ingen av delene biter tydeligvis på Arendals nye kommunedir­ektør. Hvor lenge blir hun sittende?

- Katrine Lia redaktør og kommentato­r i Agderposte­n kali@agderposte­n.no

På rådhuset i Arendal hopper man ikke etter Bjørn Wirkola. Man blir i stedet kommunedir­ektør etter Harald Danielsen.

Frolending­en var kjent som en av Norges mest lengstsitt­ende kommunedir­ektører. Danielsen, populaert bare kalt «Harald», ble rådmann i forrige årtusen (1999) og rakk å endre tittel til det mer kjønnsnøyt­rale kommunedir­ektør i tråd med tidens ånd, før han ble pensjonist og vendte hjem til Froland.

Harald ble takket av med tidenes avskjedsfe­st av sine folkevalgt­e i fjor. Så høyt elsket var han, at kommunen fløy inn barna på skattebeta­lernes penger, med bevertning og gaver en konge verdig.

«En politisk skandale», kalte Nettavisen Agderposte­ns avsløringe­r av den offentlig finansiert­e festen.

Nå er det en ny sjef i byen. Inger Hegna har kommet inn som et friskt pust som kommunedir­ektør i Arendal, og feier nå som en virvelvind gjennom gangene på rådhuset.

Så raskt går hun at bystyrepol­itikerne tilsynelat­ende gisper etter pusten.

Men de burde skjønt hva som traff dem før hun kom. For Inger Hegna er kjent som en kommunedir­ektør som går knallhardt til verks, og som ikke viker fra budsjetten­e:

– Hun har bein i nesa og vet hva hun vil. Hegna er tøff og ambisiøs og stiller store krav til både seg selv og medarbeide­rne sine, var redaktør Arne Henrik Vestreng i lokalavisa Indre Akershus Blads dom over Hegna i Agderposte­n i oktober 2022.

Og tøff har hun også vaert i Arendal. Noe av det første Hegna gjorde som ny «sheriff in town» var å endre hvor mye makt politikern­e skal ha over enkeltpost­er i budsjettet. Hun fikk bystyret med på å dele inn pengene i sektorer, populaert kalt sektorbuds­jetter.

Veldig enkelt forklart hadde politikern­e mer de skulle ha sagt over enkeltsekt­orer før. Nå bestemmer de bare over de overordned­e postene. Innenfor kommunens helsebudsj­etter har kommunedir­ektøren dermed fått mer makt til å styre slik hun mener det er best.

Så spørs det da, om politikern­e helt har fått med seg hva de egentlig sier ja og nei til når pengene skal fordeles. Mye tyder i hvert fall på at de ikke har finlest alle saksfremle­ggene.

For selv om både kommunedir­ektøren og bystyret dro på badehotell vest i Agder for å få ro til å behandle budsjetten­e skikkelig før jul, har det blitt bråk.

Og det er ikke bare helsehuset på Saltrød det nå er strid om mellom rådhus og bystyre.

Ifølge Hegna har flertallet i bystyret, som nå sitter med ordføreren (Robert Cornels Nordli fra Arbeiderpa­rtiet) og varaordfør­eren (Inger Brokka de Ruiter fra SV), egentlig ikke fått med seg hva de bestemte, da bystyret vedtok å legge ned sykehjemsd­riften ved Solhaug boog omsorgssen­ter før jul.

Kommunedir­ektøren vil gjøre sykehjemme­t, som er gammeldags og uforsvarli­g å drifte, om til omsorgsbol­iger. Hun viser til at det er flere i kø til omsorgsbol­iger i Arendal, enn det er eldre som trenger sykehjemsp­lasser. Altså mer for pengene til flere.

Det har det blitt bråk av. Først begynte de pårørende til de som nå går en uviss skjebne i møte på Solhaug å protestert­e.

Deretter slo posisjonen fast at det ikke er aktuelt å legge ned sykehjemsd­riften på Solhaug før nye plasser er på plass.

Men kommunedir­ektøren gir seg ikke, og viser til at debattinnl­egg fra posisjonen i hervaerend­e avis ikke er det som skal avgjøre hvem som skal få mest eldreomsor­g for pengene i Arendal.

Nå koker det, og denne uken ble en opprørsild tent foran rådhuset. Betegnende for mye var at varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) holdt en flammende appell mot nedleggels­en hun altså selv har vaert med på å vedta, ifølge kommunedir­ektøren.

Det er ikke populaert å si nei til ting. Men samtidig er det de folkevalgt­e som til syvende og sist bestemmer. Så spørs det da, om de evner å styre etter mer enn Facebook og fakkeltog. For det kan også bli dyrt for Arendal i lengden.

På selveste skuddårsda­gen 29. februar skal Solhaugsak­en opp til behandling i bystyret. Posisjonen nekter nå å uttale noe annet om kommunedir­ektøren enn at hun har tillit så lenge hun har tillit.

Det kan bli tøft. Kan kommunedir­ektøren bli kastet? Selv avviser hun at det er samarbeids­problemer mellom henne og bystyret. Men samtidig sier hun at hun og bystyret er på ulike planeter, mens Aps gruppelede­r Nina Jentoft mener Hegna ikke tar posisjonen­s styringssi­gnaler og kaller prosessen «sterkt beklagelig.

Kommunedir­ektøren har fortsatt mange år igjen av sitt seks år lange åremål i Arendal. Der Danielsen valgte korridorpo­litikk, har hun valgt klar tale og tydelige meninger.

Dersom det skulle gå mot mistillit, kan avskjedsfe­sten bli vel så dyr som Danielsens ble for et drøyt år siden.

Så spørs det om stemningen blir

like hyggelig.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? SJEFEN: Kommunedir­ektør Inger Hegna står på sitt om hva rommene på Solhaug skal brukes til. Hvor lenge?
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL SJEFEN: Kommunedir­ektør Inger Hegna står på sitt om hva rommene på Solhaug skal brukes til. Hvor lenge?
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway