Agderposten

De avgjør Arendals se ilas-skjebne

Arendal fikk mye ros av seildelega­sjonen fra The Ocean Race da de var til stede i byen for å ha møter om muligheten for å få gigantarra­ngementet til byen.

- Marius Gundersen marius.gundersen @agderposte­n.no

– Det har vaert veldig gode møter, sier leder av Arendal By, Sverre Knutsen, til Agderposte­n.

The Ocean Race har hovedkonto­r i Alicante i Spania, og det var racedirekt­ør Phil Lawrence og kommersiel­l direktør Mirko Groeschner som hadde tatt turen til Arendal torsdag.

– Vi har vaert mange steder rundt i verden, men aldri blitt tatt imot så profesjone­lt som vi er blitt i Arendal. Det er en veldig fin by, sier Groeschner til Agderposte­n.

– Mirko tar seg av det kommersiel­le, mens jeg er racedirekt­ør og passer på at alt er i henhold til selve arrangemen­tet, sier Lawrence til Agderposte­n.

Godt inntrykk

Under torsdagens befaring var de blant annet ute og sjekket de tekniske spesifikas­jonene som de har i forhold til arrangemen­tet. Det går ut på alt fra dybde i vannet, hvor de kan få plassere heisekrane­r, hva lengden på bryggene er osv. Befaringen ble gjort ombord på redningssk­øyten i Arendal.

– Vi har vaert ute på vannet i dag for å se om det passer for båtene å vaere her. Og det er det. Det var selvsagt veldig vanskelig i dag med tanke på snøen. Vi kan se at vannet er bra her. Det er åpent, ikke veldig langt ifra land, også er det enkelt å få inn båtene. Det har vaert et veldig godt inntrykk, sier racedirekt­øren.

Seilsporte­ns Formel 1

The Ocean Race er en tradisjons­rik seilas med meget stor mediedekni­ng fra kjente internasjo­nale mediehus som Warner Bros og Discovery.

Mange vil kjenne racet fra spektakula­ere TV-sendinger under tidligere navn: Whitbread Round the World Race – og så Volvo Ocean Race.

Seilasen kalles seilsporte­ns Formel 1 og tiltrekker seg de beste seilerne i verden.

Knutsen er ikke i tvil om hva dette vil kunne bety for Arendal som by å få arrangemen­tet.

– Det er en enorm reklamepla­kat for Arendal som vi aldri har vaert borti før, sier lederen av Arendal By.

I 2023 var Århus vertskapsb­y. Da var det ca. 22,5 millioner som fulgte sendingen fra Århus.

Arrangemen­tet går annethvert år. 2025 er et såkalt mellomår, og seilasen som planlegges med stopp i Arendal i august samme år er en europeisk regatta.

Planen er at arrangemen­tet vil starte i tyske Kiel.

Historiske

Skulle Arendal få tilkjent arrangemen­tet, vil de bli historiske. The Ocean Race har nemlig aldri hatt en norsk vertskapsb­y.

Det er derimot fortsatt litt som gjenstår før Arendal kan bli én av fem vertskapsh­avner.

– Hovedorgan­isasjonen i Alicante må gi et offisielt ja til Norge/Arendal, så er det det økonomiske rundet det. Vi må få en baerekraft­ig økonomi. Det skal finansiere­s nasjonalt og lokalt. Også må teamene (seilbåtene) godkjenne prosjektet, forklarer Knutsen.

I fjor sommer arrangerte Arendal By et annet stort seilarrang­ement, nemlig Tall Ships Races.

– Dette er et helt annet arrangemen­t en Tall Ships Races. Det har en veldig mye større interesse utenfor Nor

ge og Arendal, sier lederen av Arendal By.

Fantastisk sommerby

Det er sportspart­ner som er arrangør og som dermed har det fulle økonomiske og tekniske ansvaret. Lars Erik Wilhelmsen og Bård Spilling var dermed også på plass under torsdagens møte.

Det var sportspart­ner som tok kontakt med Arendal med tanke på å få arrangere det i byen.

– Vi så at Arendal var et kompakt og fint sted. Vi kjenner til Arendal som en fantastisk sommerby. Vi ringte Sverre (Knutsen) og lurte på om dette kunne vaere interessan­t. De tente på ideen, også tok det veldig kort tid før vi var her nede og hadde et møte, forklarer Spilling til Agderposte­n.

Han er fra seg av begeistrin­g for hvordan Arendal tok denne henvendels­en.

– Da stilte Arendal med havnesjef, naeringssj­ef og han som er eventansva­rlig for Arendalsuk­a og hadde i det hele tatt en veldig entusiasme, skryter Spilling.

– Målet er at vi skal klare å få dette i havn nå, legger han til.

Fulgt med i flere år

Ordfører Robert C. Nordli fikk også hilst på Lawrence og Groescher. Han innrømmer at han er stor tilhenger av The Ocean Race.

– Jeg har sittet og sett på det på TV i veldig mange år og blitt utrolig fascinert, sier Nordli til Agderposte­n.

– Da det ble presentert, så greide jeg nesten ikke å styre min begeistrin­g, fortsetter han.

Ordføreren er klar på at arrangemen­ter er noe Arendal er gode på.

– Det unike med Arendal er Arendal som arrangemen­tssted og by. Vi kan arrangemen­ter. Vi har Arendalsuk­a, TEDx, vi har gjennomfør­t Tall Ships Races. Vi har gjort så mange ting både i nyere og tidligere tider, sier han.

– Det at vi kan få muligheten til å ha dette arrangemen­tet og stemple det nasjonalt og internasjo­nalt, jeg klarer nesten ikke å vente.

Det er ikke satt noen spesifikk dato for når det blir bekreftet om Arendal blir én av fem vertskapsb­yer. Men man regner med at det meste vil vaere på plass i løpet av mars.

 ?? ?? FOTO: MARIUS GUNDERSEN
FOTO: MARIUS GUNDERSEN
LOT SEG IMPONERE: Kommersiel­l direktør i The Ocean Race, Mirko Groeschner, lot seg imponere av Arendal. Til venstre stårdaglig leder i Arendal Naeringsfo­rening, Morten V. Haakstad og følger med.
FOTO: MARIUS GUNDERSEN FOTO: MARIUS GUNDERSEN LOT SEG IMPONERE: Kommersiel­l direktør i The Ocean Race, Mirko Groeschner, lot seg imponere av Arendal. Til venstre stårdaglig leder i Arendal Naeringsfo­rening, Morten V. Haakstad og følger med.
 ?? ?? GOD STEMNING: Race direktøren i The Ocean Race, Phil Lawrence hilser på ordfører i Arendal, Robert C. Nordli. På bildet er også daglig leder i Arendal By Sverre Knutsen (naermest kamera), Bård Spilling (delvis skjult) og daglig leder i Arendal Naeringsfo­rening Morten V. Haakstad.
GOD STEMNING: Race direktøren i The Ocean Race, Phil Lawrence hilser på ordfører i Arendal, Robert C. Nordli. På bildet er også daglig leder i Arendal By Sverre Knutsen (naermest kamera), Bård Spilling (delvis skjult) og daglig leder i Arendal Naeringsfo­rening Morten V. Haakstad.
 ?? ?? ENTUSIASTI­SK: Ordfører Robert C. Nordli forteller om sin entusiasme for The Ocean Race. Lars Erik Wilhelmsen fra sportspart­ner følger godt med.
ENTUSIASTI­SK: Ordfører Robert C. Nordli forteller om sin entusiasme for The Ocean Race. Lars Erik Wilhelmsen fra sportspart­ner følger godt med.
 ?? ?? FOTO: MARIUS GUNDERSEN
FOTO: MARIUS GUNDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway