Agderposten

DET HENDTE

-

1673:

Dramatiker­en og skuespille­ren Molière falt sammen på scenen i Paris under et tuberkuløs­t hosteanfal­l. Han døde få timer senere. Molière er kjent som Frankrikes store komediedik­ter. Blant hans mest kjente verker er «Tartuffe» (1664), «Misantrope­n» (1666) og «Den gjerrige» (1668). Som dikter gikk Molière ofte i rette med middelmådi­gheten og hykleriet som han mente grasserte i Frankrikes finere kretser. Hans frimodighe­t skaffet ham mange fiender, noe som blant annet kom til uttrykk gjennom at kirken nektet å begrave ham i vigslet jord. Ludvig XIV måtte personlig gripe inn for å sikre dikteren en kristen begravelse. Ironisk nok kollapset Molière under oppførelse­n av skuespille­t «Den innbilt syke». Molière var kledd i grønt under sin siste forestilli­ng, noe som skal ha avfødt en myte i skuespille­rkretser om at grønt bringer ulykke.

1904:

Giacomo Puccinis opera «Madame Butterfly» hadde sin katastrofa­le premiere i Milano. Ifølge øyevitnesk­ildringer ble forestilli­ngen først møtt med total taushet fra salen, så med buing og piping, og etter hvert også med løssluppen kakling og dyrelyder. Publikums fiendtlige innstillin­g er dels blitt forklart med den fremmedart­ede miljøskild­ringen (handlingen foregår i Nagasaki i Japan), men fremfor alt med at Puccinis rivaler hadde kjøpt opp billettene og delt dem ut til venner med instruksjo­n om å sabotere forestilli­ngen. Komponiste­n tok operaen av plakaten etter én kveld. Da han satte opp en omarbeidet versjon tre måneder senere, ble forestilli­ngen en suksess. Puccini skrev totalt fem versjoner av operaen, og det er den femte som er mest kjent i dag. «Madame Butterfly» var et av verdens mest spilte operaverke­r i det 20. århundre.

1974: Flymekanik­eren Robert K. Preston stjal et helikopter fra en flyplass i Maryland og satte kursen mot Washington D.C. Vel fremme i luftrommet over byen kretset han over både Lincolnmon­umentet, Washington­monumentet og Det hvite hus. Etter en ny sløyfe inn over Maryland, vendte han nesen mot hovedstade­n for andre gang – nå forfulgt av politiheli­koptre og politibile­r – og landet på plenen foran Det hvite hus. Han ble straks arrestert. Preston hadde vervet seg til forsvaret for å bli helikopter­pilot, men fullførte aldri utdannelse­n. Han oppga i avhør at han stjal helikopter­et i protest mot at han likevel var bundet til forsvaret for fire år og måtte gjøre tjeneste som mekaniker. Preston ble dømt til ett års fengsel og dimittert fra flyvåpenet etter endt soning. Episoden førte til skjerping av sikkerhete­n rundt presidentb­oligen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway