Agderposten

– Ingen vil ta på seg skylda etter ras på bil

Da Thomas Aarud kjørte på riksvei 41 i Søre Herefoss i Birkenes raste det steiner på bilen hans. Regningen blir han sittende med selv.

- Babak Siami, Faedreland­svennen redaksjone­n@agderposte­n.no

– Jeg så det rulle ned steiner før jeg hørte et høyt smell, sier Thomas Aarud.

I slutten av november i fjor kjørte han på riksvei 41 i utkanten av Søre Herefoss, en strekning med pågående veiarbeid. Det er da det rullet ned steiner fra fjellet langs veien og traff hans nye BMW iX.

– Det er snakk om store steiner. En av de må ha vaert på mellom fem og ti kilo, sier Aarud.

Hendelsen ble bevitnet av hans kollega som var passasjer i bilen. Også i bilen som kjørte bak Aarud var føreren en kollega. De bekrefter begge hele eller deler av hendelsesf­orløpet til Faedreland­svennen.

– Det kom jo steinblokk­er mellom meg og Thomas også, så jeg måtte stoppe. Så bar jeg faktisk bort flere steinblokk­er på i hvert fall fem-seks kilo, sier Jarle Hansen, som var i bilen bak.

Aarud meldte saken til forsikring­sselskapet sitt, og var også i kontakt med entreprenø­ren Olav Martin Sørli AS, som jobbet på stedet.

Når Faedreland­svennen tar kontakt med entreprenø­ren, sier daglig leder Frode Sørli at de ikke er ansvarlig for hendelsen.

– Med unntak av skogryddin­g er det et område vi ikke har startet graving eller arbeid på. Så lenge vi ikke har pågående arbeid, er dette en sak mellom han og forsikring­sselskapet, forklarer Sørli.

Byggeleder Stig Olav Ramse er ansvarlig for strekninge­n i Statens vegvesen. Han mener også at dette i utgangspun­ktet er en forsikring­ssak.

– Entreprenø­ren sikrer i henhold til arbeidsvar­slingsplan­en de har fått godkjent av oss. Det hadde ikke vaert noe sprenging på område, bare fjerning av skog, sier Ramse.

Han kan ikke utelukke at arbeidet med skogen har bidratt til raset, men peker på det han mener er en langt mer sannsynlig årsak.

– Deler av strekninge­r er fjellskrån­inger som kan ha løs stein i seg etter årevis med is, snø og bevegelser i bakken. Da kan det hende det blir småras, sier han og understrek­er at han er glad det ikke gikk verre for Aarud.

– Betyr det at førere på veien må regne med fallende steiner når de kjører på strekninge­n?

– I utgangspun­ktet skal du kunne ferdes der uten å oppleve å få steinspran­g ned på bilen din. Vi har prøvd å sikre langs hele veien så det ikke kommer steinspran­g. Dessverre skjer det nedfall av stein fra gamle fjellskjae­ringer, selv om det er jevnlig inspeksjon. Sånn er det bare dessverre.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? RAS: Dette er en av de større steinene som skal ha trillet ned fra fjellet.
FOTO: PRIVAT RAS: Dette er en av de større steinene som skal ha trillet ned fra fjellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway