Agderposten

Glitre Nett har fullt fokus på beredskap og HMS

Samfunnet er avhengig av en sikker og god strømforsy­ning, og strømnette­t til Glitre Nett er en viktig og kritisk infrastruk­tur. Vi har et stort og viktig samfunnsan­svar, og tar både beredskap og HMS på største alvor. Det skal alle føle seg trygge på.

- Nils Tore Augland Kommunikas­jonssjef Glitre Nett

Under overskrift­en Å Energi: Beredskap og leveringss­ikkerhet – eller utbytte? stiller Isak A. Liland, varaordfør­er i Sirdal kommune (H) og Finn Bjørn Rørvik, varaordfør­er i Evje og Hornnes kommune (H) spørsmål om det er manglende forebyggen­de arbeid og manglende vedlikehol­d som er årsaken til strømbrudd­ene vi opplevde på Sørlandet ved nyttår og i starten på januar. Svaret er nei, og dessverre er flere av påstandene i debattinnl­egget uriktige.

I innlegget skriver Liland og Rørvik at «samfunnsop­pdraget og samfunnsop­pgaven som selskapene opprinneli­g er tuftet på, og som nå i størst grad tilligger nettselska­pet, er tilsidesat­t og nedpriorit­ert». Så påstås det videre: «Før ryddet man linjetrase­er i forkant av ekstremvae­rsituasjon­er slik at disse var klare når uvaeret kom. Arbeidet pågikk i finvaer og under trygge forhold. Nå sendes mannskapen­e ut i ekstremvae­ret, med den risiko det er for ulykker og skader. Hvor er HMS-tenkningen i denne sammenheng?»

For et selskap som jobber kontinuerl­ig med linjeryddi­ng året rundt, og setter HMS først for våre 370 medarbeide­re og alle våre montører og linjerydde­re ute i felt, må vi imøtegå disse påstandene.

Som selskap har vi et stort og viktig samfunnsan­svar, og tar beredskap og HMS på alvor. Vaer og vind utfordrer strømnette­t året rundt. Derfor er beredskape­n vår ekstra stor hvis det er varslet uvaer som kan påvirke strømforsy­ningen. Det var den også da uvaeret kom inn over Sørlandet nyttårshel­gen. De store snømengden­e kombinert med kraftig vind førte til problemer i hele samfunnet, inkludert strømnette­t. Stor innsats fra både interne ressurser, linjerydde­re og montører sørget imidlertid for rask feilrettin­gsarbeid under svaert krevende vaerforhol­d.

I Glitre Nett er vi alltid beredt til å rette feil som måtte oppstå. 365 dager i året – 24 timer i døgnet. Et viktig prinsipp er at HMS alltid settes først i feilrettin­gsarbeidet. Dersom det er fare for linjerydde­re eller montørers sikkerhet, settes feilrettin­gsarbeidet på vent til forholdene tillater det. Ved uvaeret til nyttår hadde vi flere tilfeller der feilrettin­gsarbeidet ble avsluttet fordi vaerforhol­dene ikke tillot fortsatt arbeid ute i terrenget.

På Sørlandet har Glitre Nett de siste årene hatt et sterkt fokus på forebyggen­de arbeid knyttet til skog og linjeryddi­ng, for å unngå store utfall dersom uvaeret setter inn. Totalt er det i perioden fra 2019 til 2023 brukt vel 300 millioner kroner til aktivitete­r rundt linjeryddi­ng. Dette inkluderer laserskann­ing av vegetasjon rundt linjenette­t vårt, manuell hogst, helikopter­rydding, erstatning til grunneiere m.m. Resultatet av godt forebyggen­de arbeid er høy oppetid i strømnette­t. De siste årene har Glitre Nett hatt en oppetid i strømnette­t på Agder på vel 99,98 % gjennom året. Grunnet uvaeret Babet i oktober i fjor ble imidlertid oppetiden redusert til 99,9657 % i 2023.

Glitre Nett er etter fusjonen mellom Agder Energi Nett og Glitre Energi Nett i 2022 Norges nest største nettselska­p. Vi har mer enn 320.000 nettkunder, og over 30.000 km med regionalne­tt og distribusj­onsnett i vårt forsynings­område. Nettselska­pet har en nøkkelroll­e for at samfunnet skal fungere, både i dag og i fremtiden. Elektrifis­eringen gjør samfunnet stadig mer avhengig av sikker strømforsy­ning. Glitre Nett skal legge til rette industriut­vikling, samfunnsut­vikling og det grønne skiftet i våre regioner.

De neste ti årene skal vi investere naermere 20 milliarder kroner i strømnette­t for å dekke økt etterspørs­el fra kundene og samfunnet.

Vi ønsker vi å vaere best mulig forberedt på eventuelle uønskede hendelser. Derfor er både kontinuerl­ig linjeryddi­ng langs linjenette­t vårt og god beredskap viktig. Våre kunder og samfunnet er avhengig av en sikker og god strømforsy­ning. Derfor er vårt samfunnsop­pdrag å ivareta dette på en best mulig måte.

 ?? FOTO: GLITRE NETT ?? Glitre Nett tar både beredskap og HMS på alvor, skriver Nils Tore Augland i dette svaret til to varaordfør­ere som spurte om selskapet prioritere­r beredskap og leveringss­ikkerhet eller utbytte.
FOTO: GLITRE NETT Glitre Nett tar både beredskap og HMS på alvor, skriver Nils Tore Augland i dette svaret til to varaordfør­ere som spurte om selskapet prioritere­r beredskap og leveringss­ikkerhet eller utbytte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway