Agderposten

Var bombingen av Dresden en krigsforbr­ytelse?

Mange har i ettertid sett på bombingen av Dresden som en krigsforbr­ytelse selveste statsminis­ter Churchill burde vaert dømt og straffet for.

- Bjørn Davidsen Arendal

Bjørn Kristianse­n fra Risør skriver i et leserinnle­gg i Agderposte­n onsdag 14. februar: »Løgn er et effektivt våpen med stor ødeleggend­e kraft, bare mange nok tror på den.»

Innlegget handler stort sett om Israel, Gaza og Hamas. Men i sin iver etter å forsvare Israels kamp mot Hamas og bombingen av Gaza, trekker han parallelle­r til blant annet bombingen av Dresden under andre verdenskri­g, som han også forsvarer: »Under 2. verdenskri­g ble millioner av barn og kvinner bombet i hjel i Tyske byer. Bare i Dresden alene ble over 40 000 barn og kvinner drept på ett døgn, brent levende i ruinene etter de alliertes bombetokt. Deres eneste forbrytels­e var at de var født i Tyskland. Men de allierte hadde ingen annen måte å få avsatt naziregime­t på enn å bombe det i stykker.» Hvorfor Kristianse­n trekker fram den allierte bombingen av Dresden 13.–15. februar 1945 som eksempel på å få avsatt naziregime­t, er underlig. Dersom Dresden var så viktig for Hitlers krigsmaski­n, burde vel byen blitt bombet langt tidligere under krigen? Men det ble den ikke. Den hadde ikke engang et luftvernsy­stem! At den var blitt spart for allierte angrep så lenge i krigen, gjorde at den ble oppfattet som trygg – en by sivile flyktet til etter hvert som den røde haer rykket inn fra øst i krigens sluttfase. Derfor var byen full av flyktninge­r fra saerlig Schlesien, da britenes «BomberHarr­is» fikk ansvaret for å utslette byen ved hjelp av ca. 2.500 britiske og amerikansk­e bombefly med 650.000 sprengbomb­er og 200.000 brannbombe­r.

Mange har i ettertid sett på angrepet som en krigsforbr­ytelse selveste statsminis­ter Churchill burde vaert dømt og straffet for. Og statuen som britene satte opp av «Bomber-Harris» på 90-tallet, må fortsatt ha politibesk­yttelse for å hindre stadig tilgrising!

For øvrig er det å bemerke at de allierte allerede tidlig høst 1944 beregnet at krigen ville vaere slutt i midten av mai 1945 – de bommet med én uke! Men det var ikke på grunn av bombingen av Dresden. Den byen er det mange som mener at ble ofret i forspillet til «den kalde krigen» – ikke for å knekke naziregime­t i Tyskland.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Bjørn Davidsen kommentere­r innlegget «Boikott Hamas» av Bjørn Kristianse­n.
FOTO: INNSENDT Bjørn Davidsen kommentere­r innlegget «Boikott Hamas» av Bjørn Kristianse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway