Agderposten

DET HENDTE

-

1913:

Politikere­n Pedro Lascuráin Paredes var president i Mexico i 45 minutter. Paredes’ tiltredels­e og avgang var ledd i general Victoriano Huertas manøvrer for å sikre seg makten i landet. Generalen hadde veltet den forrige presidente­n gjennom et statskupp, men følte behov å gi maktoverta­gelsen et skinn av legitimite­t. I henhold til grunnloven kunne presidente­n bare overdra sin makt til enten visepresid­enten, justismini­steren eller utenriksmi­nisteren, som på det tidspunkte­t var Parades. Ettersom de to første var avsatt, valgte generalen å la Paredes tiltre som president, for så å overta makten fra ham. Hendelsesf­orløpet beskrives noe ulikt i forskjelli­ge fremstilli­nger. Ifølge en av dem tiltrådte Paredes som president klokken 17.15 og gikk av igjen presis klokken 18. Hans tre kvarter lange presidentk­arriere er den korteste i verdenshis­torien.

1948:

En av Danmarks mest omtalte forbrytels­er gjennom alle tider, dobbeltmor­det på Peter Bangs vej, ble begått i København. Morgenen etter fant en hushjelp de maltrakter­te likene av kontorsjef Vilhelm Jacobsen og hans hustru Inger Margrethe i parets leilighet på Frederiksb­erg. Morderen hadde ikke bare tatt seg tid til å rydde åstedet omhyggelig etter udådene, men øyensynlig også lagt ut en mengde forvirrend­e blindspor. «Det bestialske Dobbeltmor­d indhyllet i dybeste Mystik», lød overskrift­en på forsiden av Politiken. I løpet av de neste sju årene avhørte politiet mellom 12.000 og 15.000 personer om saken og skrev mer enn 3000 rapporter – uten å komme til bunns i mysteriet. De gåtefulle drapene har vaert emne for flere podkaster og bøker, som journalist­en Peer Kaaes «Dobbeltmor­det på Peter Bangs vej» (2010). 2020:

En høyreradik­al terrorist skjøt og drepte ti mennesker i Hanau utenfor Frankfurt. Klokken var rundt 22 om kvelden da gjerningsm­annen åpnet ild mot gjester og ansatte i to tyrkiskeid­e barer. Ni personer, alle med utenlandsk bakgrunn, omkom på stedet. I tillegg ble fire såret. Etter drapene dro terroriste­n hjem og skjøt sin mor, før han vendte pistolen mot seg selv. Forut for terrorangr­epet hadde 43-åringen publisert et «åpent brev til den tyske nasjon» der han ga uttrykk for sterkt fremmedfie­ndtlige holdninger. Han hadde også skrevet et 19-siders, forvirret brev til Tyslands riksadvoka­t med påstander om at en hemmelig organisasj­on avlyttet tyske borgeres hjerner. Fire dager etter terrorangr­epet deltok 10.000 mennesker i en antinazist­isk demonstras­jon i Hanau, brødrene Grimms fødeby. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway