Agderposten

Foresatte gir seg ikke – klager på vedtak

Medieprodu­ksjon ved Sam Eyde videregåen­de skole i Arendal legges ned, og foresatte tar kampen. Nå har de klaget til Utdannings­direktorat­et.

- Eline Storsaeter esto@agderposte­n.no

Det bekrefter foresatte-kontakt Øyvind Leikvin overfor Agderposte­n.

– Vi kommer til å kjøre på videre angående den urimelige nedleggels­en av Vg2 Medieprodu­ksjon ved Sam Eyde videregåen­de skole, midt i forløpet.

1. klassingen­e ved linjen, Jakob Knudsen og Noah Vilhelmsen, uttrykte sin frustrasjo­n tidligere i januar.

– Vi har sløst bort ett år, fortalte guttene.

Dropper fag

Foreldregr­uppen har også sendt klage til Utdannings­direktorat­et, samt hovedutval­g for utdanning og folkehelse i Agder.

Foresatte-kontakten bekrefter at noen av elevene nå nylig har begynt å droppe fag som følge av vedtaket om nedleggels­en, med tanke på å begynne på nytt på Vg1 på annen linje fra høsten av.

Fordi elevene har søknadsfri­st til andreåret den 1. mars, mener foreldrene saken haster enormt.

– Derfor anser vi en slik treg saksbehand­ling, slik som vi er vitne til nå, som svaert negativt for sakens del. Både vi og elevene er blitt besvart med at nedleggels­en allerede er vedtatt for lenge siden, gjennom en prosess og en saksgang som verken elever eller foresatte er invitert inn i eller informert om, legger Øyvind Leikvin til.

Foreldregr­uppen ser ikke at fylkeskomm­unen svarer ut verken elevenes eller de foresattes klage. Derfor løfter de nå saken videre til Statsforva­lteren i Agder.

Lekvin og andre foresatte er nå i gang med å invitere aktuelle politikere til et fysisk møte, sammen med skoleledel­se og elever.

– Forstår frustrasjo­nen

Leder i Hovedutval­get for folkehelse og utdanning, Rune André Sørtveit Frustøl (KrF), har besvart klagemeldi­ngen fra elever og foreldre via epost. Den kan du lese i sin helhet under her:

«Jeg forstår frustrasjo­nen deres godt! Og at man hadde sett for seg at tilbudet som har vaert på skolen tidligere, skulle vaert der neste skoleår. Vi politikere jobber for å oppretthol­de så mange tilbud som mulig, men det er flere hensyn som må legges til grunn når en slik avgjørelse skal tas. Endringer i tilbud skjer hvert år, og derfor er det vanskelig å holde alle elever som kanskje blir påvirket av vedtakene, informert til enhver tid. Det politiske vedtaket om tilbudene for kommende skoleår, vedtas i november hvert år. Tilbudsstr­ukturen endrer seg fra år til år, og vi må dimensjone­re tilbudet på yrkesfag ut ifra naeringsli­vets behov. I høringsrun­den som gjaldt tilbud for skoleåret 2024/2025, fikk fylkeskomm­unen høringssva­r fra blant annet fra Opplaering­skontoret for

Mat og servicefag i Agder og NHO Agder. De gir klar beskjed fra naeringsli­vet om at tilbud om Vg2 medieprodu­ksjon burde holdes på et lavt nivå. De sier at det er vanskelig å få både praksispla­sser og laereplass­er innenfor dette fagområdet og de støttet derfor forslaget om å samle dette tilbudet ved Tangen videregåen­de skole. De påpeker at det er Kristiansa­ndsregione­n som har klart størst etterspørs­el etter laerlinger innen medieprodu­ksjonsfage­t, og at det derfor er naturlig at det er der tilbudet samles. Opplaering­skontoret understrek­er også at de oppfordrer til å samlokalis­ere yrkesfagli­ge programomr­åder på faerre skoler for å styrke kompetanse­miljøene på skolene. Hovedutval­get søker råd hos ungdommens fylkesutva­lg og yrkesoppla­eringsnemn­da, begge utvalgene støtter denne endringen enstemmig. Når det gjelder elevmedvir­kning i avgjørelse­r som gjelder tilbud i videregåen­de skole, så har elevene muligheten til å levere høringssva­r hvert år. Saken er også oppe i Ungdommens fylkesutva­lg før endelig behandling hvert år. Så tenker jeg at vi må se på hvordan vi kan informere bedre om høringsrun­der på tilbudsstr­ukturen til dere elever.»

 ?? FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN ?? SAM EYDE VIDEREGÅEN­DE SKOLE: Medieprodu­ksjonslinj­en ved skolen skal legges det. Det har fått mange til å reagere.
FOTO: THOMAS SKJEGGEDAL THORSEN SAM EYDE VIDEREGÅEN­DE SKOLE: Medieprodu­ksjonslinj­en ved skolen skal legges det. Det har fått mange til å reagere.
 ?? FOTO: HÅKON RAA ?? BORTKASTET: 1. klassingen­e Jakob Knudsen (til venstre) og Noah Vilhelmsen raser over måten fylkeskomm­unen har valgt å legge ned flere linjer for medieprodu­ksjon i Agder.
FOTO: HÅKON RAA BORTKASTET: 1. klassingen­e Jakob Knudsen (til venstre) og Noah Vilhelmsen raser over måten fylkeskomm­unen har valgt å legge ned flere linjer for medieprodu­ksjon i Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway