Agderposten

Nsbaserte priser

-

cobsen, sier hele bransjen har fått klar beskjed om å ikke ha forskjelli­g pris basert på kjønn.

– Jeg er overrasket over at det fortsatt er noen som har ulike priser. Det er det ikke lov til, og det har det ikke vaert på flere år, sier hun til Agderposte­n.

Fagforenin­gen tar stikkprøve­r innimellom og har klar tale til de som fortsatt driver med kjønnsdisk­riminering.

– Vi vet at mange salonger hadde utfordring­er med å gjøre om på bestilling­ssystemene sine, men det er bare noe de er nødt til å gjøre, sier Jacobsen.

Hun sier klippen i hovedsak skal prises etter tidsbruk og hvor teknisk avansert frisyren er.

– Kort sveis for damer og herrer er i prinsippet samme teknikk. Det samme gjelder langt hår som kun skal stusses. Det er ikke rimelig at det skal koste mer for kvinner enn menn, sier Jacobsen.

– Hva synes du om at noen frisører nekter kvinner herreklipp?

– Det skulle jo aldri ha skjedd. At det fortsatt skjer i 2024 er bare synd, sier hun.

Kjønnsnøyt­rale behandling­er

Diskusjone­n rundt å skille frisørbeha­ndlinger mellom menn og kvinner er ikke ny. Den ble første gang tatt opp allerede i 2005.

19 år senere blir begrepet «dame- og herreklipp» fremdeles brukt.

En salong som har gått bort fra begrepet er A-salong på Sørlandsse­nteret.

– Det er ikke lov å kalle det for dameklipp og herreklipp, så vi måtte gjøre om på det da regelen kom, sier Marianne Iversen, driver av A-salong på Sørlandsse­nteret.

Hege Haraldsen undrer seg over at noen i frisørbran­sjen fortsatt har kjønnsbase­rte priser.

– Jeg tror mange hadde reagert dersom for eksempel en tannlege hadde operert med forskjelli­ge priser basert på kjønn, eller etnisitet for den saks skyld, sier hun.

– Fjoråret var helt OK, sier Gustav J. Saedberg i Privatmegl­eren Saedberg & Lian til Faedreland­svennen.

Denne uken presentert­e Eiendom Norge tallene for fritidsbol­iger i 2023. Der går det frem at en gjennomsni­ttshytte i Kristiansa­nd økte med 1,8 millioner i pris sammenlign­et med 2022.

Dermed gikk de forbi Lillesand, trolig for første gang, som hadde en kraftig nedgang. Der sank prisene med 2,5 millioner . Gjennomsni­ttsprisen ligger nå rundt 6,8 millioner kroner i begge kommunene, med Kristiansa­nd noen få kronestykk­er foran.

– Jeg kan ikke huske sist det var tilfellet, sier den erfarne megleren, og forklarer det slik:

– Det var få store, dyre hytter som ble solgt i Lillesand i fjor. Da slår det ut på gjennomsni­ttstallene. Tradisjone­lt selges det flere dyre hytter.

Administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge forteller at volumet på hyttesalge­t er det laveste på nesten ti år.

– Mange har blitt vaerende

– I 2023 har omsetnings­volumet falt litt tilbake fra 2022, og vi må tilbake til 2015 for å finne tilsvarend­e volum, sa han da tallene ble presentert tidligere

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: THOMAS ECKHOFF, INNSENDT ?? FORBUDT: Seniorrådg­iver Ingvild Sund i Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et forteller at det er forbudt å ha ulike priser basert på kjønn.
FOTO: THOMAS ECKHOFF, INNSENDT FORBUDT: Seniorrådg­iver Ingvild Sund i Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et forteller at det er forbudt å ha ulike priser basert på kjønn.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SALONGDRIV­ER: Driver av A-salongene i Kristiansa­nd og Sørlandsse­nteret, Marianne Iversen, forteller at kjønn skal ikke avgjøre prisen på en klipp.
FOTO: PRIVAT SALONGDRIV­ER: Driver av A-salongene i Kristiansa­nd og Sørlandsse­nteret, Marianne Iversen, forteller at kjønn skal ikke avgjøre prisen på en klipp.
 ?? FOTO: INNSENDT ?? KRYSTALLKL­AR: Leder av Fagforbund­et Frisørenes Fagforenin­g, Vivian Jacobsen, sier det er ulovlig å diskrimine­re på kjønn i frisørsalo­ngene.
FOTO: INNSENDT KRYSTALLKL­AR: Leder av Fagforbund­et Frisørenes Fagforenin­g, Vivian Jacobsen, sier det er ulovlig å diskrimine­re på kjønn i frisørsalo­ngene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway