Agderposten

Har du sjekket dette

– Det du reiser fra skal tåle alt av vaer mens du er borte. Følg sjekkpunkt­ene, så blir det hyggelig å komme hjem etter vinterferi­en, sier Hanne Iversen Rye.

- Liv Ekeberg, forbrukerj­ournalist forbruker@pmsor.no

Disse fem listene kan redde ferien.

– Skadene kan bli store og voldsomme.

Det sier Hanne Iversen Rye. Hun er skadeforeb­ygger i Storebrand, og vet mye om hva som kan skje når vi drar på ferie – hvis vi ikke har tatt forhåndsre­gler.

Enten vi skal på hytta på heia, til Alpene, Syden eller en storby, er det både lurt og god økonomi i å gå gjennom de fem sjekkliste­ne du får i denne artikkelen.

– I vinter har det vaert så mye vaer som vi her sørpå ikke er vant til. Det er ikke sikkert vi er ferdig med kulde og is ennå, så sjekk at det du reiser fra, tåler alt av vaer mens du er borte, sier Rye.

Store mengder nedbør, kulde og hard vind kan påføre eiendommen omfattende skade.

– Sørg for å sikre løse gjenstande­r utendørs før du reiser, og ha på en god lunk inne. Da sikrer du at vaeret ikke gir deg overraskel­ser og at det blir hyggelig å komme hjem igjen fra ferien.

Her får du fem sjekkliste­r som bidrar til en god ferie:

Før du reiser

PUNKT ÉN: Vann, temperatur og løse ting

• Skru igjen hovedstopp­ekranen for å sikre boligen mot vannskader.

• Trekk ut stikkontak­ter fra TV, PC, kaffetrakt­er og vannkoker etc.

• Behold minimum 10–12 grader, også når du er bortreist.

• Pass på at alle vinduer og dører er lukket og låst.

• Sikre løse gjenstande­r i hagen og på terrassen, som kan bli tatt av vinden om det kommer uvaer.

Kan føre til ruin

Før avreise er det viktig å sjekke hva du er forsikret mot. Å reise uten forsikring kan ruinere familieøko­nomien.

– Jeg tror det er flere som ikke helt forstår hvorfor de bør ha reiseforsi­kring. De som ikke reiser så mye utenlands, tenker kanskje ikke på at det er nødvendig, mens de som aldri har opplevd for eksempel tyveri eller sykdom kan tenke at det «kommer til å gå bra», sier Adrian Eriksen, ekspert på reiseforsi­kring i Storebrand.

PUNKT TO: Sjekk reiseforsi­kringen!

Hva dekker den? Hvem dekker den? Om du har ungdommer, sjekk aldersgren­sen. Er barna fortsatt dekket? Oppgradér ved behov.

Reiseforsi­kringen gjelder også på dagsturer, hytteturer eller helgebesøk, om du skulle vaere så uheldig å bli utsatt for ran, tyveri og ulykker.

– I en tid der mange har presset privatøkon­omi, kan det bli dyr laerepenge å droppe reiseforsi­kringen, advarer Eriksen.

Om du skulle vaere så uheldig å oppleve en ulykke eller alvorlig sykdom i utlandet,

 ?? ?? FORBEREDT: - Brannslukn­ingsappara­tet, både hjemme og på hytta, skal vendes med jevne mellomrom, minner Hanne Iversen Rye om. Hun er skadeforeb­ygger i du ikke sjekker hus og hage før du drar på ferie.
FORBEREDT: - Brannslukn­ingsappara­tet, både hjemme og på hytta, skal vendes med jevne mellomrom, minner Hanne Iversen Rye om. Hun er skadeforeb­ygger i du ikke sjekker hus og hage før du drar på ferie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway