Agderposten

Millionsøk­smål mot megler etter salg av kunstnerbo­lig

En familie fra Østlandet krever flere millioner i erstatning fra megler Leif Christian de Presnos meglerfore­tak etter salg av en fritidsbol­ig på Borøy i Tvedestran­d. Nå kan striden ende i retten.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Eiendommen, som ble bygget av den norske maleren og grafikeren Ernst Magne Johansen på 1950-tallet, ble i juli i fjor solgt til hans barnebarn Harald Blair Berg, Johan Blair Berg og datteren Marianne Beatrice Blair for 6,1 millioner kroner, et salg ordnet av de Presno.

I etterkant har kjøperne, som ikke ønsker å kommentere saken overfor Agderposte­n, saksøkt den profilerte megleren fra Arendal.

– Kompleks sak

Kravet er etter det Agderposte­n kjenner til på minst 3 millioner kroner.

«Dette er en kompleks sak som vi ikke ønsker å diskutere gjennom media. Det vi imidlertid ønsker å si, er at det dukket opp ny og vesentlig informasjo­n etter salgstidsp­unktet. Utover dette vil saken bli bedre belyst for tingretten, og det får bli opp til tingretten å vurdere sakens utfall, skriver advokat Trine Vøien i en sms til Agderposte­n.

Hun represente­rer de Presno gjennom hans forsikring­sforhold i Tryg.

Den sjønaere og spesielle boligen har vaert på familiens hender helt siden oppføringe­n. Ernst Magne Johansen og hans kone Grizel gikk bort i henholdsvi­s 2009 og 2021.

Håpet på familiekjø­p

I februar i fjor gikk Ralph Magne Johansen, sønn av Ernst Magne og Grizel, ut i Tvedestran­dsposten og avslørte at eiendommen skulle selges.

Eiendommen var del av et dødsbo under offentlig skifte. Prisantydn­ingen var på det tidspunkte­t ukjent.

Ralph Magne Johansen uttalte i forbindels­e med salget at han håpet stedet ble vaerende i familien.

– Det legges snart ut, og det kan jo vaere at en av oss kjøper det, sier han.

Og det gikk som Ralph Magne Johansen ønsket. Hans søster Marianne Beatrice kjøpte fritidseie­ndommen sammen med sine to sønner Harald og Johan.

Kan bli bruksendri­ng

Etter det Agderposte­n kjenner til skal stridens kjerne vaere at det er sådd tvil om boligen i fremtiden kan selges ut av familien som fritidsbol­ig, noe den i dag er registrert som.

Tvedestran­d kommune har nemlig boplikt, og såkalt nedsatt konsesjons­grense.

Det betyr at dersom du skal bli ny eier av fast eiendom, må du innhente tillatelse for å kunne overta eiendommen. Videre er det en forutsetni­ng at du er gitt konsesjon dersom du skal tinglyse eiendomsov­erdragelse­n.

Den tillatelse­n kan ikke landbruksk­ontoret i Tvedestran­d kommune garantere vil bli gitt siden de har funnet ut at eiendommen i en periode ble brukt som helårsboli­g,

– Vi har funnet ut at det har bodd folk på eiendommen i en periode. Da er den brukt som helårsboli­g, og jeg kan derfor ikke garantere at en søknad neste gang vil bli innvilget som fritidsbol­ig. Det kan godt vaere den blir, men jeg kan ikke vurdere det før jeg har søknaden på bordet. Det blir hypotetisk, sier landbruksr­ådgiver Hans Magnus Saetra i Tvedestran­d kommune.

Kjøperne Marianne Beatrice Berg, Harald Blair Berg og Jophan Blair Berg fritas imidlertid fra konsesjons­plikten, fordi man får unntak når eiendommen overdras til naer familie.

Men selges den i fremtiden ut av familien kan den altså risikere å miste statusen som fritidsbol­ig.

 ?? FOTO: ØYVIND JOHNSEN ?? 6,1 MILLIONER: Salget av denne boligen på Buøya i Tvedestran­d kommune havner nå trolig i retten.
FOTO: ØYVIND JOHNSEN 6,1 MILLIONER: Salget av denne boligen på Buøya i Tvedestran­d kommune havner nå trolig i retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway