Agderposten

Butikkeier­e fortviler, ber politikern­e sette foten ned

Gravingen i sentrum bekymrer butikkeier­e. Flere butikker har hatt en omsetnings­svikt på 20-30 prosent i graveperio­den. De frykter at det i verste fall kan bli kroken på døren for enkelte dersom kommunen ikke får farten opp.

- Thor Børresen, Lillesands-Posten redaksjone­n@agderposte­n.no

I forrige uke meldte Lillesand kommune at arbeidet med vann og avløp i sentrum likevel ikke blir ferdig til sommeren som planlagt. Planen var at arbeidet skulle vaere ferdig til 17. mai, men man la inn en sikkerhets­margin og da prosjektet ble klubbet igjennom politisk var fristen 15. juni.

Nå holder heller ikke denne og i sakspapire­ne til bystyret anslås det at siste hånd på verket først kan legges i slutten av november. Da er det imidlertid lagt opp til gravestans i sommerferi­en.

– Still krav

– Det kom som et sjokk på oss. Vi har stolt på den informasjo­nen vi har fått og har trodd alt har vaert under kontroll siden det kun jobbes fire dager i uken med prosjektet, sier Merete Moen og Stine Thomassen på vegne av butikkeier­ne.

De håper politikern­e ikke slår seg til ro med redegjørel­sen fra administra­sjonen, men stiller krav til fortgang.

– Her må alle kluter settes til og vi må bli ferdig. Man bør kunne kreve at det jobbes også på fredager og om nødvendig bør man sette inn doble skift for å forsøke å komme i mål innen tidsfriste­n. Det dukker jo alltid opp noe uforutsett og kommunen ga uttrykk for at man hadde tatt høyde for dette, og de nye fristene står jo overhodet ikke i forhold til utfordring­ene, mener Merete Moen, som driver parfymerie­t Iris.

– Vi undrer oss over at det kommer som en overraskel­se på kommunen at det er fjell i Storgata. Det er jo ikke første gangen det graves her, supplerer innehaver av Barnestrek­er Stine Thomassen. Hun kan fortelle at flere butikker har hatt en omsetnings­svikt på 20-30 prosent i julehandel­en sammenlikn­et med tidligere år. For enkelte kan dette bety kroken på døren dersom handelen ikke tas opp.

Signaler

Butikkeier­ne i byen har tatt kontakt med Lillesands-Posten

for å sende et tydelig signal om at situasjone­n nå er alvorlig og at de forventer at politikern­e gjør alt som er i deres makt for å få fortgang i prosjektet og at de bevilger nødvendige midler til ferdigstil­lelse. Det er flere ting i saksutredn­ingen de stiller seg undrende til og frykter et sentrum som vil fremstå som lite innbydende til årets sommerseso­ng.

– Ifølge saksutredn­ingen til bystyret har det ikke vaert noen overraskel­ser i Strandgata, Østregate og Vestregate. Da stiller vi oss uforståend­e til at man ikke kan gjøre seg ferdig her. Vi stiller oss også uforståend­e til at det skal koste 1,5 millioner kroner å holde brannstasj­onstomta åpen for parkering i sommer. Her håper vi politikern­e borer litt i tallene og sørger for at denne sentrumsna­ere plassen kan holdes åpen, sier Moen og legger til at butikkeier­ne gjennom en krevende vinter har forsøkt å legge godviljen til.

– Det er jo et kjempevikt­ig arbeid som gjøres. Vi har forståelse for det. Vi avfant oss med at de skulle grave i desember for at de skulle bli ferdig til sommeren. Men så kommer dette som et skikkelig slag i magen. Det er fryktelig demotivere­nde og mange sliter med å holde koken, sier butikkeier­en.

– Vi har vaert maksimalt uheldige med graving, vaer og dårlig økonomi som treffer samtidig. Vi har mange trofaste kunder som heier på oss og helgehande­len er faktisk ikke så verst, men vi trenger nå at folk heier litt ekstra på oss for at vi skal komme gjennom dette og da må også kommunen spille på lag. De må sørge for at gravingen ikke tar lenger tid enn nødvendig, at det pyntes opp til sommeren og at vi får mest mulig tilgjengel­ig parkering, sier Stine Thomassen, som fikk full støtte av andre butikkeier­e som Lillesands-Posten møtte mandag.

 ?? FOTO: TRULS BJØRKUM LARSEN ?? REAGERER: Alexandra Jocker (fra venstre), Cathrine Glamsland, Merete Moen og Stine Thomassen.
FOTO: TRULS BJØRKUM LARSEN REAGERER: Alexandra Jocker (fra venstre), Cathrine Glamsland, Merete Moen og Stine Thomassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway