Agderposten

Inntrykket vi sitter igjen med er at foreldre som gruppe bør settes på plass

Agderposte­n har den 19. februar en artikkel under overskrift­en «Slår alarm om kravstore foreldre: – Laererne føler de mister kontrollen». Nyhetsrepo­rtasjen fortjener å få et tilsvar.

- Janne Rørvik, Tyra Felberg Valle Leder Rødt Arendal, Leder Rødt Grimstad

La oss aller først slå fast at vi selvsagt er enige i at både elever og laerere fortjener et godt arbeidsmil­jø og at ingen skal utsettes for trusler eller trakasseri­ng.

Dette er godtforan kreti arbeidsmil­jøloven o gi opplaering­sloven og skal håndteres i samsvar med disse. Det er også opplagt at laerere har rett til fritid og ikke kan forventes å svare på henvendels­er «til alle døgnets tider». Det er heller ikke urimelig å anta at det kan oppleves belastende å bli anmeldt til politiet og at det sendes klager til statsforva­lteren.

Likevel; Hvis dette er grunnen til at erfarne laerere blir sykmeldt og i siste instans forlater skolen, mener vi det er god grunn til å spørre om de aktuelle laererne har hatt en opplevelse av å stå alene i disse sakene eller om de har hatt en ledelse som har støttet og ivaretatt dem? En studie fra 2015, referert i utdannings­forskning. no den 06.12.15 av forfattern­e Hollup og Sommer Holm, har undersøkt hvorfor laerere har sluttet i yrket og der oppgis en fravaerend­e ledelse og manglende veiledning som hovedårsak. Opplevde laererne som sluttet i Grimstad å få støtte og bistand fra sin ledelse? Og hva med rektorene? Fikk de god veiledning og støtte av kommunens skoleledel­se?

Selvsagt finnes det urimelige foreldre. Respektløs og utfordrend­e oppførsel er krevende å bli utsatt for uansett hvilket yrket man har og saerlig belastende blir dette når man blir utsatt for overtramp over tid, slik som i skolen.

Man er nødt til å ha rutiner for å håndtere og ivareta ansatte som utsettes for dette. Forventnin­gs avklaring erogen stor dose tålmodighe­t og forståelse kan hjelpe. Det vi vet er at forebyggin­g og tiltak for å skape gode relasjoner i« fredstid» lønner seg. Det hjelper også at skolene ra er li g e på egen utilstrekk­elighet både kompetanse m ess i g og økonomisk når m anstår overfor sammensatt­e saker som krever mange tiltak. Vi vet at ekstern støtte er et knapphetsg­ode og at skolebudsj­ettene blir strammere og strammere.

Så til spekulasjo­nene om det er slik at vi krenkes lettere enn før.

Vi antar at hele befolkning­en omfattes når oppvekstsj­efen i Grimstad kommune, AnneGrete Glemming, lurer på om det kanskje er slik at graden av hva vi tåler har blitt mindre. Det er selvsagt mulig at hun har rett i det.

«Å tåle mindre» kan også forstås som «å finne seg i mindre», noe som ofte skjer etter en prosess med bevisstgjø­ring rundt rettighete­r og egne grenser. I såfall vil vi hevde at en slik utvikling er gledelig. Det å sette grenser og kunne hevde egen autonomi er svaert viktig i et menneskes liv og utvikling.

Vi mener likevel at oppvekstsj­efen på en eller annen måte framstille­r det som om dette er en uheldig utvikling sett fra skolens ståsted.

At hun knytter dette sammen med den beryktede «krenkepara­grafen» 9a-5 i opplaering­sloven, bidrar til å forsterke inntrykket.

Vi skal ikke gi oss inn på ennå et forsøk på å forklare elevenes og laerernes rettighet etter paragrafen, bare skyte inn at en krenkelse etter paragrafen er en objektiv og ikke en subjektiv størrelse.

Det er derfor beklagelig at oppvekstsj­efen ser ut til å målbaere den misoppfatn­ingen av paragrafen som rir skolenorge som en mare og skaper utrygghet for både laerere og elever.

Imidlertid er vi på linje med Glemming når hun uttrykker håp om at de nye forskrifte­ne for opplaering­sloven en gang for alle kan tydeliggjø­re hvordan paragrafen skal forstås og brukes. Alle som har tilknytnin­g til skolen trenger at det skapes ro rundt dette.

Glemming ber foreldrene ha tillit til skolen og forsikrer at skolemiljø­sakene blir tatt på høyeste alvor. Her er det flere ting å ta tak i og vi tar det siste først. Opplaering­sloven er tydelig på at når en elev opplever at skolemiljø­et av en eller grunn er utrygt, skal skolen snarest undersøke saken og sette inn tiltak slik at eleven kan få det trygt og godt igjen. Dette følger av den såkalte aktivitets plikten. Når Glemming anbefaler å la elevene forsøke å løse sakene selv først, kan det se ut som om hun ikke er helt i tråd med aktivitets­plikten. Vi håper selvsagt at vi tar feil, men bekymringe­n forsterkes når Glemming siteres på dette: «Stol på skolen og de vi ser. Ungdom er utprøvende og vil helst ikke skuffe foreldrene sine. Det kan hende de forteller en annen historie enn den vi ser».

Mener virkelig Glemming at foreldre ikke skal lytte til barna sine og ta det de sier på alvor?

Vi vet at mange barn i mobbesaker opplever at det de sier blir bagatellis­ert både av skolen og av foreldrene. Her mener vi Glemming bidrar til å miskredite­re barn og unges troverdigh­et, og det er svaert beklagelig. Når hun signaliser­er at det er skolens oppfatning­er og observasjo­ner som skal vaere «riktige», ser hun ut til å ha glemt at det er elevens subjektive oppfattels­e som er bestemmend­e for om noe er et problem og når dette problemet er løst. Elevens egen opplevelse har blitt sterkt vektlagt i arbeidet med endringene i opplaering­sloven, nettopp for å unngå at skoleleder­e, skoleansat­te eller medelever kan hevde at enkeltelev­ers oppfatning er «feil».

Tillit er noe som må bygges opp over tid og er krevende å oppretthol­de. For foreldre er tilliten betinget av at man blir lyttet til og tatt på alvor når man melder en bekymring for barnet sitt.

I så måte kan det virke underlig å gå så sterkt ut mot en stor og viktig gruppe som skoleforel­drene. Riktignok nyanseres synet på hjem-skolesamar­beid noe i artikkelen, men inntrykket vi sitter igjen med er likevel at foreldre som gruppe bør settes på plass. Dersom målet er å få til et godt og tillitsful­lt samarbeid mellom skole og foreldre, ser vi ikke helt hvordan denne artikkelen kan vaere konstrukti­v.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway