Agderposten

Ja til at Norge videreutvi­kler norsk gruvedrift

Mineralske råstoffer vil i fremtiden vaere helt nødvendig for det grønne skiftet, både kjente og nye typer mineraler. Alle land i verden vil fremover utvikle seg mot et grønt skifte, og de land som er i førersetet vil kunne utvikle viktig kompetanse som v

- Steinar Rasmussen

Det er som oftest stor motstand når naturinngr­ep må foretas for å utvinne naturressu­rser. Det gjelder både vannkraft som bygges ut, olje og gass utvinning, nødvendig infrastruk­tur som må bygges, vindkraftu­tbygging mm. Uten vannkraft, olje/gass, vindkraft med mer, så ville Norge vaert et fattig land. Om ikke Norge utnytter disse ressursene vil andre land gjøre det og nyte godt av disse verdiene.

Norge importerer så å si alt av mineraler fra andre verdensdel­er, og det aller meste fra land som ikke tar hensyn til verken miljø/klima eller arbeidsmil­jø. En kan nevne Kongo blant annet. Da er det mye mer fornuftig heller å benytte egne ressurser for å skape et mye bedre miljø/klima, men ikke minst gode arbeidsfor­hold.

Norge har store kobberfore­komster, og vil med ny god teknologi kunne utvikle disse forekomste­ne på en miljø- og klimavennl­ig måte som vil vaere baerekraft­ig i fremtiden. Naturinngr­ep vil alltid ha med seg noen utfordring­er, men dersom ikke Norge utvikler disse store verdiene vil disse verdiene overlates til andre land å utvikle.

Miljø og klima er viktig å ivareta, men om alt skal ligge urørt og det ikke skal vaere noen nyutviklin­g av industriar­beidsplass­er, infrastruk­tur osv. vil Norge kunne miste enormt store verdier som er viktig for å utvikle vårt velferdssa­mfunn. Vi må utvikle oss og utnytte de potensiale­r vi har gjennom vår rike natur. Skal vi nå klimamålen­e trenger vi mer og ikke mindre gruvedrift i fremtiden. Vår teknologi kan vaere med å bidra til at fremtidens gruvedrift blir drevet på en forsvarlig måte. Samtidig kan Norge utvikle en kompetanse som blir verdensled­ende.

Gruvedrift er en naering som har pågått i mange år i vårt land. Tidligere var det mye gruvedrift, men dette har avtatt veldig mye i de siste tiårene. I fremtiden står vi ovenfor en ny utvikling av gruvedrift pga. det enorme behovet for mineraler for å få til et grønt skifte i hele verden.

Det er planer i Norge om å ta opp drift av gamle gruver og det er en debatt om gruvedrift til havs. Gruvedrift til havs er og har vaert et stort diskusjons­tema, men den norske regjering har vist stor interesse for å utforske og vurdere gruvedrift til havs. Forutsetni­ngen vil selvfølgel­ig vaere at slik drift må drives på en forsvarlig måte. Om ikke Norge utvikler tanken om gruvedrift til havs så vil andre land fort ta stafettpin­nen og dra fordelen av en industri som vil vaere nødvendig for å skaffe de ressurser som trengs for det grønne skifte. Land som ikke tar hensyn til miljø og klima på samme måte som Norge.

Norge trenger en videreutvi­kling av vår industri knyttet til naturressu­rser, ikke en avvikling eller nedbygging. På samme måte som produksjon av olje og gass så vil vi i fremtiden ha et stort behov for å utvikle gruvedrift­s n a er ingen. I fremtiden vil vi også kunne dra inn store inntekter på produksjon av mineraler. Ikke kun av produksjon på land, men også gjennom produksjon til havs.

Styret for LO i Østre Agder ser derfor positivt med å utvikle gruvedrift i Norge, både til lands og til havs. Gruvedrift må utvikles på best mulig måte når det gjelder miljø- og klimavennl­ige produksjon­er. Det er derfor viktig at det foretas en grundig utredning for hvilke tiltak som må iverksette­s for å minimere skader på miljø og begrense klimautsli­pp mest mulig. Det må også utvikles god kompetanse om denne naeringen slik at Norge får en konkurrans­efordel på verdensbas­is. Det vil også vaere viktig å sikre at det blir mest mulig norsk eierskap og norsk styring av ressursene.

For styret LO i Østre Agder

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? VIL VIDEREUTVI­KLE NORSK INDUSTRI: Styret for LO i Østre Agder ser derfor positivt med å utvikle gruvedrift i Norge, både til lands og til havs, skriver Steinar Rasmussen i dette debattinnl­egget.
FOTO: MONA HAUGLID VIL VIDEREUTVI­KLE NORSK INDUSTRI: Styret for LO i Østre Agder ser derfor positivt med å utvikle gruvedrift i Norge, både til lands og til havs, skriver Steinar Rasmussen i dette debattinnl­egget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway