Agderposten

– De kaster kommunedir­ektø ren under bussen

Høyre mener styringspa­rtiene i Arendal er ute av kontroll. – De demonstrer­er i fakkeltog og kaster kommunedir­ektøren under bussen i stedet for å ta ansvar for eget budsjett, sier Haagen Poppe.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) avfeier kritikken og forsvarer sin egen deltakelse i støttemark­eringen for Solhaug.

Bystyregru­ppa til Høyre går ut med ramsalt kritikk av posisjonen etter den siste tidas debatt om Solhaug.

Etter at Arendal kommune startet avviklinge­n av bo- og omsorgssen­teret, mot viljen til det politiske flertallet, har det vaert full skjaering mellom posisjonen og kommunens ledelse. Kommunedir­ektør Inger Hegna avviser samarbeids­problemer, men sier hun og posisjonen er på forskjelli­ge planeter.

Tillitskri­se

Flere politikere har nektet å svare på om de har tillit til kommunedir­ektøren.

Til bystyrets møte 29. februar må ordfører svare bystyret om kommunikas­jonen og samarbeid.

For Høyre framstår det som en tillitskri­se mellom politisk ledelse og kommunens administra­sjon, ved kommunedir­ektør Inger Hegna i spissen, og at posisjonen har glemt sin arbeidsgiv­errolle. Det sier gruppelede­r Haagen Poppe.

– En ting er å vaere uenig, men de demonstrer­er i fakkeltog og kaster kommunedir­ektøren under bussen, sier han.

Ber posisjonen ta ansvar

Poppe mener de heller bør ta ansvar for eget budsjett.

– De har selv vedtatt et budsjett der det lå inne at Solhaug skal legges ned. Nå sier de at de vil beholde det, men at kommunedir­ektøren må finne inndekning. Det er faktisk styringspa­rtienes ansvar, sier han.

Amalie Kollstrand, som sitter i helse- og omsorgsutv­alget, kaller posisjonsp­artiene useriøse og uaerlige.

– De framstår ikke som en god arbeidsgiv­er. Hele saken har vaert uprofesjon­elt håndtert, sier hun.

Avviser kritikken

Varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) avviser Høyres kritikk.

– I vårt budsjett vedtok vi at ingen heldøgnspl­asser skulle legges ned. Vi vedtok også å bygge nytt sykehjem. Om vi ikke gjorde et formelt korrekt vedtak etter kommunedir­ektørens oppskrift, hadde hun mulighet til å ta det tilbake til bystyret i januar. Det gjorde hun ikke, sier hun.

Brokka de Ruiter sier det har vaert intensiv møtevirkso­mhet mellom administra­sjonen og det politiske flertallet etter pårørendem­øtet på Solhaug, da det kom for en dag at stedet skulle legges ned innen 1. mai.

– Vi presiserte vedtaket vårt, men parallelt fortsatte avviklinge­n, sier hun.

Forsvarer deltakelse

13. februar arrangerte en aksjonsgru­ppe fakkeltog til støtte for å beholde sykehjemsp­lassene på Solhaug. Inger Brokka de Ruiter deltok og holdt appell.

Varaordfør­eren forsvarer deltakelse­n i fakkeltoge­t.

– Om vi ikke hadde stilt, ville vi blitt vel så mye kritisert. Da hadde vi fått kritikk for å gjemme oss og ikke si noe. Det hadde skapt enda mer usikkerhet, sier Brokka de Ruiter.

Hun innrømmer samtidig at det ikke var helt ideelt, men at det var uunngåelig fordi hun opplever at kommunedir­ektøren har motarbeide­t det politiske flertallet flere ganger.

– Det var ingen drømmesitu­asjon for meg som varaordfør­er å stå der med megafon. Det ser smått utrolig ut, men det var min plikt å vise hvor vi står. Jeg ville ikke gjemme meg, men se innbyggern­e i øynene og vise hvor vi står. Det synes jeg er realt når det faktisk er vi som fikk tillit til å styre, sier Brokka de Ruiter.

Har tillit

Geir Fredrik Sissener, som sitter i helse- og omsorgsutv­alget, sier Høyre har tillit til kommunedir­ektøren.

– Hun har ikke gjort noe feil i denne saken og gjør sitt beste for å få orden på en skakkjørt økonomi. Det er hinsides å gi kommunedir­ektøren skylda for et lovlig fattet vedtak. Jeg har aldri sett noe lignende. Det er ikke rart innbyggern­e blir forvirra, sier han.

Formannska­psmedlem Nina Roland (H) sier det viktigste er at kommunen leverer gode tjenester.

 ?? ?? KRITISERER POSISJONEN: Geir Fredrik Sissener, Nina Roland, Haagen Poppe og Amalie Kollstrand (vara) i Høyres gruppe i Arendal reagerer på hvordan posisjonen konfrontas­jon.
KRITISERER POSISJONEN: Geir Fredrik Sissener, Nina Roland, Haagen Poppe og Amalie Kollstrand (vara) i Høyres gruppe i Arendal reagerer på hvordan posisjonen konfrontas­jon.
 ?? FOTO: INNSENDT ?? og kommunedir­ektøren har havnet i åpen
FOTO: INNSENDT og kommunedir­ektøren har havnet i åpen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway