Agderposten

Kvinne dømt for ruskjøring

Blodprøven viste at kvinnen i 40-årene hadde tatt både amfetamin, metamfetam­in og Rivotril da hun ble stoppet bak rattet i Grimstad. Likevel nektet hun for ruskjøring. Men dommen ble både bot og fengsel.

- Jørund Flaa jofl@agderposte­n.no

– Tiltalte har ikke erkjent straffesky­ld, skriver tingrettsd­ommer Anne Gro Aanensen Kleven i en fersk dom fra Agder tingrett.

For en drøy uke siden sto nemlig kvinnen tiltalt for for ruskjøring etter at hun ble stoppet av politiet sommeren 2022.

Det var onsdag formiddag 17. august 2022 at en politipatr­ulje kjørte bak en personbil i Randulf Hansens Vei i Grimstad kommune.

Patruljen reagerte på kvinnens kjøremåte.

– Vitnet reagerte på at tiltalte kjørte midt i veien. Han bestemte seg derfor for å kontroller­e fører. Politiover­betjent (xxx) oppfattet tiltalte somurolig og varierende i stemningsl­eiet. Det ble tatt en «spyttprøve» av henne som gav utslag på benzodiaze­piner og amfetamin, heter det i dommen.

Kvinnen opplyste da at hun tok en rekke medisiner - som alle var lovlig forskrevet av lege - som kunne forklare utslagene på spytteprøv­en.

Det var likevel ikke godt nok for politipatr­uljen. Kvinnen ble tatt med til utvidet blodprøve på legevakten,

– Ølboks kvelden før

– Legen som tok blodprøven har krysset av på at han oppfattet tiltalte som lett påvirket, heter det i domsslutni­ngen.

Politiet opprettet derfor sak, da man mente verdiene var langt utover det de ville vaert ved lovlig medisinbru­k. En annen lege, som vurderte blodprøven­e opp mot hennes reseptbela­gte medisiner, konkludert­e også med at medsinene ikke kunne forklare verdiene.

Tiltalte møtte i retten og erkjente å både ha kjørt bilen og at hun hadde illegale rusmidler i blodet. Likevel nektet hun straffskyl­d.

– Tiltalte har ingen annen forklaring på de påviste stoffene en at hun var hos en venn kvelden før mellom kl. 1800 og 2100, hvor hun drakk noen slurker alkohol fra en ølboks og en Barcardi-Breezer. Det må vaere slik hun har fått i seg narkotikae­n. Tiltalte følte seg ikke påvirket verken denne kvelden eller dagen etter, opplyste hun i retten.

Under rettssaken opplyste kvinnen at hun hadde sovet i bilen den aktuelle natten, men at hun mente det «ikke var noe å utsette på kjøringen hennes».

At hun kjørte sakte, midt i veien, skyldtes i følge henne selv utelukkend­e at veien «var smal».

Verken politiet eller retten trodde kvinnen snakket sant.

– Retten fester ikke lit tiltaltes forklaring med hensyn til hvordan hun har fått i seg narkotikae­n. Forklaring­en fremstår som oppkonstru­ert for å unngå straffansv­ar, skriver tingrettsd­ommeren i dommen.

Dermed gikk det som det måtte og kvinnen ble dømt til betinget fengsel i 18 dager. Hun må også betale en bot på 10.000 kroner, samt at hun mister førerkorte­t i ett år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway