Agderposten

Marius og Musk på ville veier

Marius A. Nilsen (Frp) har åpenbart mer greie på energipoli­tikk enn på utenrikspo­litikk.

-

* mange dagene siden Frps stortingsr­epresentan­t for valgkrets Aust-Agder fikk ros av Agderposte­n på lederplass. Vi håper ikke det var det som inspirerte ham til å foreslå Elon Musk som kandidat til Nobels fredspris.

Det er ikke

* kandidater til Nobels fredspris er ikke noe nytt. Heller ikke at kandidaten­e de nominerer er kontrovers­ielle. I 2021 ville Frps Christian Tybring-Gjedde at Donald Trump skulle få prisen. I år har han foreslått NATOs generalsek­retaer, Jens Stoltenber­g. Det samme har Abid Raja.

At stortingsr­epresentan­ter foreslår

* begrunner sitt forslag, som først ble kjent på Daily Mail sin nettavis, med Musks innsats for ytringsfri­heten – og da spesielt Starlink, som han sier gjorde det mulig for Ukraina å kommuniser­e etter den russiske invasjonen av landet.

Marius A. Nilsen

* at Tesla-gründer Musk, etter eget utsagn, har brukt over 100 millioner dollar på å utstyre Ukraina med Starlink-satellitte­r etter at landets egne kommunikas­jonskanale­r var ødelagt av russiske angrep – og at Starlink har vaert svaert viktig for Ukrainas mulighet til å forsvare seg. Nå er det mange som

Det er riktig

mener å kunne bevise at også Russland, ved kjøp via Dubai, bruker den samme teknologie­n.

* mye som tyder på at Musks støtte til Ukraina for lengst har forvitret. Tidligere denne måneden skal han ifølge The Washington Post ha uttalt at det var «no way in hell» at Ukraina ville vinne krigen. Musk markerte seg som ivrig talsmann mot USAs støttepakk­e til Ukraina. Musk markerer seg ikke lenger som noen Ukraina-venn.

Dessuten er det

* seg selv som en «kommunikas­jonsfundam­entalist» – og det er langs den samme linjen Marius A. Nilsen begrunner Nobel-forslaget. Oversatt fra artikkelen i Daily Mail roser Nilsen Musk for å vaere en «ukuelig forkjemper for ytringsfri­het, hans forsvar for dialog og hvordan han har gjort frie ytringer mulig i en stadig mer polarisert verden». Overfor NRK gjentar Nilsen at det er kampen for ytringsfri­heten som har vaert avgjørende for hans Musk-nominasjon.

Elon Musk beskriver

* grunn til å minne Nilsen på at det er stor forskjell på ytringsmul­ighet og ytringsfri­het. Det er mulig at Nilsen mener at Musks grep etter at han overtok kommunikas­jonskanale­n X (tidligere Twitter) har vaert vellykket. Det er det i så fall svaert mange som er uenige med ham i. Snarere tvert imot mener kritikerne at Musk har innskrenke­t ytringsrom­met. Ikke bare ved utestengel­se av en rekke journalist­er –

Det kan vaere

og i perioder også kona til den avdøde opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj – men også ved å tillate hatefulle ytringer. Noe som de fleste vil argumenter­e for at gjør ytringsrom­met – og muligheten­e snevrere.

* er Aftenposte­ns kommentato­r Joacim Lund. I en kommentar i november skrev han blant annet: «Musks ryggmargsr­efleks ser ut til å vaere å sende sitt kobbel av advokater på dem som problemati­serer måten X drives på. Samtidig kaller han kritikken et angrep på ytringsfri­heten, og understrek­er at ytringsfri­het nødvendigv­is innebaerer at en av og til vil komme over meninger en ikke liker. Og det har han jo rett i. Men det ser ikke bra ut når han selv forsøker å true sine kritikere til taushet. Siden Elon Musk tok over Twitter, har millioner av brukere forsvunnet. Og nå forsvinner en rekke annonsører også, noen kanskje for godt. Men han er nokså insisteren­de i sine feilvurder­inger.»

En av dem

* det også av Marius A. Nilsen å foreslå Musk til Nobels fredspris. La oss håpe at den norske parlamenta­rikeren ikke er like insisteren­de som «sin helt».

En feilvurder­ing er

 ?? FOTO: HANNIBAL HANSCHKE ?? NOBELKANDI­DAT?: Marius Nilsen vil at Musk skal få fredsprise­n. Det er et dårlig forslag.
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE NOBELKANDI­DAT?: Marius Nilsen vil at Musk skal få fredsprise­n. Det er et dårlig forslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway