Agderposten

Styrer magisk tenkning posisjonen­s beslutning­sprosesser?

- Kristina Stenlund Larsen

Jeg var til stede i formannska­psmøte 8. februar for å lytte til behandling­en og beslutning­sgrunnlage­t for å flytte renovasjon­sanlegget. Hellet gjorde at jeg også fikk overvaere behandling­en av Solhaug-saken, med etterspill­et etter Ap posisjonen­s kutt og manglende bevilgning­er ved budsjettbe­handlingen i desember. De to sakene fletter seg sammen, nøkkelorde­t er forutsigba­rhet for innbyggern­e. Posisjonen gjør kuvending i Solhaug-saken og foreslår at manglende bevilgning­er i desember, legges inn i budsjettet ved behandling­en av tertialrap­porten i neste måned. Posisjonen­s fire gruppelede­re fra Ap, SV, V og Hp søker å hefte egne blundere i budsjettar­beidet til den nye kommunedir­ektøren.

Posisjonen­s vilje til å kaste kommunedir­ektøren under bussen er helt uakseptabe­l behandling av en ansatt leder som, slik Inger Hegna presiserer selv, er ansatt for å ta: «…det økonomiske, faglige og juridiske ansvaret». Kommunedir­ektøren kan kun styre kommunen på bakgrunn av lovlig fattede vedtak og ikke basert på muntlige signaler slik posisjonen forsøker å skape inntrykk av.Etter at posisjonen har fattet vedtak om flyttinga av Heftingsda­len, den 29. februar, kan posisjonen ikke igjen gjemme seg bak kommunedir­ektøren, men må selv ta ansvaret for konsekvens­ene og innbyggern­es helt påregnelig­e reaksjoner.

Flytting for å gi plass til Morrows «gigafabrik­k» er omfattet av stor interesse hos befolkning­en.

Morrows potensiale for suksess vurderes ut fra; - teknologie­n, finansieri­ngen, - råvaresitu­asjonen og markedet i Norge, Europa og verden. Stor etterspørs­el etter råvarer i verden, og økende splittelse mellom vesten og det globale sør, påvirker hvilke land som stiller først i køen og hvem som får inngå handelsavt­aler med verdens råvareprod­userende land. Naeringssj­ef Kåre Andersen inntar en pr-rolle i formannska­pet, denne tjener Morrows strategier, men å oppfordre politikern­e til å vise større optimisme enn det er grunnlag for kommer i strid med politikern­es fremste

ansvar, innbyggern­es forutsigba­rhet, trygghet og velferd i fokus.

Naeringssj­efen skulle ideelt sett informere og opplyse politikern­e, slik at de hadde grunnlag for å treffe kloke og velovervei­de beslutning­er. Nina Jentoft er gruppelede­r for bystyrets ledende posisjonsp­arti Arbeiderpa­rtiet og er på samme tid nyvalgt styreleder for Agder renovasjon IKS (ARIKS). De to rollene ivaretar motstriden­e interesser. Til formannska­pet sier Jentoft: «Jeg vet at alt vi gjør fra dette rom det gjør vi for innbyggern­e og for Arendal». Allikevel fremmes forutsigba­rhet for renovasjon­sanlegget som et hovedargum­ent for flyttingen. De andre to eierkommun­ene i ARIKS, Grimstad og Froland,

vil ikke påta seg utgifter som utelukkend­e knyttes til vedtak fattet i Arendal.

Det betyr at Arendal kommune må påta seg størstepar­ten av kostnadene ved flytting. Tomta som koster naer 200 millioner kroner kommer i tillegg til omkring 500 millioner kroner for nye bygg.

Opptil 700 millioner i nye låneopptak må sees i sammenheng med posisjonen­s vedtak om å bygge et nytt helsehus til over 1,3 milliarder kroner. Inntil forhandlin­gene mellom kommunen og ARIKS er sluttført og flere opplysning­er ligger på bordet, bør Aps Nina Jentoft melde seg inhabil.Høyre og Frp har en klokere tilnaermin­g, de vil avvente beslutning­en om flytting inntil det er sikkert at Morrow trenger arealene. Jeg mener at intensjons­avtalen med grunneiern­e bør sies opp, arealene kan reguleres, forhandles om og eventuelt eksproprie­res, når og dersom det blir nødvendig. Innbyggern­e trenger også svar på hvorfor kommunen kjøper dyrt og selger billig?

Arendal kommune vil kjøpe for .1075 kr/kwm fra grunneier, men skal selge for 500 kr/kwm til Morrows? «Alt vi gjør … gjør vi for innbyggern­e»?

Per i dag har kommunen lagt over 216.528.000 kr i samlede verdier inn i kommunens selskaper. Ledelsen av selskapene

hevder at selskapene kan forvalte vår eiendom, men at de er unntatt innsyn fra den samme offentligh­eten.

Arendal Eiendom KF tok regninga på klargjørin­g av tomta til Morrows på 76 millioner og politikern­e «husker» ikke at de bestemte å investere 10 millioner i Morrow, alle andre kan lese om nettopp det i en Wikipedia-artikkel fra 2021. Posisjonen fanger ikke opp i tide hva som rører seg i befolkning­en, slik uroen rundt Solhaug vitner om. Posisjonen kan ikke sikre Morrow suksess.

Den bestemmes utelukkend­e av markedets vurderinge­r av Morrows potensiale for å lykkes. Å tro noe annet vitner om manglende realisme, og muligvis det at man har satset så høyt at magisk tenkning styrer posisjonen­s beslutning­sprosesser?

Å reservere begreper som «forutsigba­rhet» utelukkend­e for grunneier- og naeringsin­teresser, er respektløs­t overfor innbyggern­e. Det er med rette at vi ser med stor uro på beslutning­sprosesser, lovanvende­lse, prioriteri­nger, ressursbru­k og kutt i tjenestene til innbyggern­e. Lovpålagte tjenester og forutsigba­rhet for innbyggern­e må vaere posisjonen­s fremste hensyn.

Partiløs sosialdemo­krat

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? KRITISK TIL INNVESTERI­NGER: Lovpålagte tjenester og forutsigba­rhet for innbyggern­e må vaere posisjonen­s fremste hensyn, skriver tidligere bystyrerep­resentant Kristina Stenlund Larsen i dette innlegget. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere reportasje.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL KRITISK TIL INNVESTERI­NGER: Lovpålagte tjenester og forutsigba­rhet for innbyggern­e må vaere posisjonen­s fremste hensyn, skriver tidligere bystyrerep­resentant Kristina Stenlund Larsen i dette innlegget. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere reportasje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway