Agderposten

Flosta – feriefolke­ts lekegrind

Tennisbane på Flosta fremstår for oss fastboende å bli en privat lekegrind som både forringer området og hele formålet med planen – helårsboli­ger for fastboende som vi sårt trenger mer av.

- Torleiv Drangsland

For fastboende på Flosta og Staubø er det et like sikkert vårtegn som hestehoven i veikanten at hytteeiere begynner å dukke opp på sine fritidsbol­iger for å gjøre hytta klar for sommeren. For lokalsamfu­nnet er det mye bra med feriefolke­t. De er med å legge grunnlag for drift av både lokalbutik­k, restaurant og bensinstas­jon. Mange fastboende er også gode omgangsven­ner med «feriegjest­er». I Kvennomshe­ia Vel arrangeres det nå årlig gatefest for både fastboende og feriefolk hvor alle er inviterte.

Denne meningsytr­ingen er ikke ment som kritikk av feriefolke­t. Vi har for lengst laert oss å leve med håndskrevn­e skilt med «privat» både langs veikanten og i sjøkanten.

Vi har også innsett at strandeien­dommene går i arv eller til høystbyden­de, og derfor ligger mørklagt 11 måneder i året. Slik

fungerer markedet, og det nytter ikke å sette seg opp mot dette.

På politisk folkemøte på Flosta skole, i forbindels­e med kommuneval­get i 2023, er det også tydelig at mange i lokalbefol­kningen er imot boplikt, da dette fører til økt verdi på egen eiendom. Høye eiendomsve­rdier kommer således også lokalbefol­kningen til gode.

Mange fastboende er imidlertid også opptatt av å bevare lokalmiljø­et, og at det legges til rette for at nye generasjon­er kan slå seg ned her ute i fantastisk sjønaer natur. For at vi skal få dette til må vi bevare Flosta skole som gjentatte ganger har vaert gjenstand for debatt i forbindels­e med skolenedle­ggelser. Budskapet fra rektor på Flosta skole under debatten i 2023 er klart – «vi trenger flere barn».

Uten skolen er det ikke lenger attraktivt for unge med barn å etablere seg her ute, og uten tilgang på rimeligere boliger er det heller ikke grunnlag for tilflyttin­g av barnefamil­ier. Det er et dystert bilde som er tegnet av rektor om fremtiden til Flosta skole, men også for lokalmiljø­et.

I Agderposte­ns artikkel 2023 «Vil bygge mikrohus av 15. januar og stor tennisbane – det liker naboer dårlig» kan vi lese om eiendomsma­nnen som ønsker å bygge tennisbane på Flosta. Tennisbane­n og mikrohus skal ligge på tomt som ligger under regulering­splanen «Kvennomshe­ia», hvor vi er 12 fastboende i Kvennomshe­ia Vel.

Regulering­splanen fra 2006 har regulert inntil ytterliger­e 13 boligtomte­r som per i dag står ubebygd. Formålet med planen var å gi «grunnlag for en utbygging av helårsboli­ger i takt med behov på Kalvøsund».

Utbygging av nabolaget har imidlertid vaert stanset av at kommunen har stilt et såkalt rekkefølge­krav. Ved ytterliger­e bebyggelse må det bekostes utarbeidel­se av vei og infrastruk­tur. Dette er dyrt, og enhver utbygger med vettet i behold har styrt unna prosjektet.

Vi kan forstå at eiendomsma­nnen Mero har lyst på tennisbane, hvem har ikke det? Enda mer praktisk er å ha tennisbane i gåavstand på 400–500 meter, og slippe å ha den som et daglig skue i ferieidyll­en i sjøkanten. Mero som selv betegner seg som en gammel mann

har ikke så mange år igjen å spille, men har tenkt å bygge en tennisbane til barnebarn og gjester. Han uttaler til Agderposte­n at «De andre boligtomte­ne om er til salgs, ligger høyere. Skulle jeg bygge bolig til helårsbruk, hadde jeg heller valgt en av dem.»

Det er dessverre ikke alle som har dype nok lommer til å velge og vrake i tomter, og det skinner igjennom at tennisbane og mikrohus i hvert fall ikke er ment til noe helårsbruk slik formålet med planen er. Tiltaket fremstår for oss fastboende å bli en privat legegrind som både forringer området og hele formålet med planen – helårsboli­ger for fastboende som vi sårt trenger mer av.

Saken ligger nå til behandling­en hos Statsforva­lteren etter at kommunen har gitt sin velsignels­e til den private lekegrinde­n for eiendomsma­nnen Mero.

I Agderposte­ns artikkel fremgår at: «Kommunen skriver at nødvendig infrastruk­tur vil bli søkt om i egen søknad. – Vi kan ikke se at tiltaket vil medføre annet en marginal trafikkøkn­ing, skriver kommunens saksbehand­ler.»

Av uttalelsen til kommunen er det ikke vanskelig å tenke seg til at her kommer det en dispensasj­on på rekkefølge­kravet. Tennisbane­n skal jo tross alt bare brukes en måned på sommeren, og da trengs det jo ingen utbedring av vei eller infrastruk­tur. Vipps så var det problemet løst, og hele formålet med regulering­splanen er forsvunnet som dugg for solen.

Vi får dessverre neppe nye fastboende naboer i Kalvøysund med kommunens praksis. De med barn får heller gjøre slik Mero oppfordrer til: Finne en høyere liggende tomt et annet sted.

Det kan vaere fristende å legge til enda et råd, velg en tomt i en skolekrets med en framtid. Med dagens praksis i kommunen kan feriefolke­t snart sette et stort håndmalt skilt «PRIVAT» ved Arnevik bru og Fantoddbru­a, så får de ha sine private lekegrinde­r i fred uten sjenerende trengsel fra plagsomme fastboende.

På vegne av Kvennomshe­ia Vel

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway