Agderposten

SLIK GJØR DU:

-

1. Begynn med å stelle fisken. Skjaer av finner og fjern de tynne, svarte hinnene inne i buken. Fjern også rester av flyteblaer­en og blodranden langs ryggraden. Blodranden får du enklest vekk ved å bruke en børste. Legg skivene i iskaldt, rennende vann til de skal tilberedes.

Rognen krever vanligvis lengst tilberedni­ngstid, litt avhengig av tykkelsen. Det er derfor lurt å begynne med å koke den.

2. Skyll rognen forsiktig, slik at ikke hinnene rundt går i stykker. Fjern løse hinner. Pakk den i matpapir eller plastfolie og fest godt.

3. Kok opp vann med salt og legg i rognen. Varm opp til kokepunkte­t, senk varmen og la rognen trekke i 20-30 minutter, avhengig av tykkelsen.

4. Kok poteter.

5. Rens leveren for hinner og del den i biter med fingrene. Sett til side i en skål.

Leveren er dekket av hinner og det enkleste er å trekke dem av med fingrene og samtidig dele den i biter med fingrene. På den måten fjerner man også hinnene inne i leveren.

6. Kok opp vann til fisken og tilsett salt, eddik og pepper. Legg i fiskeskive­ne. Varm opp til kokepunkte­t, senk deretter varmen og la fisken trekke til den er ferdig, 6-8 minutter. Fisken må ikke koke.

7. Ha leveren i en liten kjele med vann, salt, pepper, finhakket løk, eddik og laurbaerbl­ad. Kok opp og senk varmen. La leveren trekke i 2-3 minutter, til den har endret farge.

8. Sjekk om skreien er ferdig kokt ved å løsne ryggbeinet. Om det løsner lett, er fisken ferdig. Fjern beinet.

9. Løft fiskeskive­ne ut av kokevannet med en hullsleiv og la dem få en tur innom litt tørkepapir for å suge opp kokevannet. Server skreien med kokt rogn skåret i skiver, lever og kokte poteter. En båt sitron er eneste «tillatte» grønt.

Du kan også koke leveren ved å ha den i en kjele og helle over litt av kokevannet på fisken og la det hele trekke i 2-3 minutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway