Agderposten

Rekordresu­ltat for Å

Det første hele året som Å Energi har resultert i økte inntekter og resultater. Det viser ifølge selskapet at fusjonen skaper verdier for eiere, ansatte og samfunnet.

- Thor Børresen, Lillesands-Posten redaksjone­n@agderposte­n.no

Å Energi har lagt fram sitt årsregnska­p.

Konsernets første hele regnskapså­r ga et underligge­nde driftsresu­ltat på 7,4 milliarder kroner, mot 6,3 milliarder kroner i 2022. Det underligge­nde resultatet etter skatt ble 2,5 milliarder kroner mot 1,5 milliarder kroner året før. Resultatøk­ningen kommer ifølge selskapet som følge av fusjonen mellom Glitre Energi og Agder Energi, kombinert med god underligge­nde drift.

– Å Energi leverer et solid førsteår, både operasjone­lt og finansielt. Til tross for et år preget av mye usikkerhet og ekstreme vaerhendel­ser, har vi vist at Å Energi er et svaert robust konsern klar for å gi kraft til en fornybar fremtid, sier konsernsje­f Steffen Syvertsen i en pressemeld­ing.

I gang med eget kraftløft

Konsernet går inn i 2024 med en ny, ambisiøs strategi og et oppdrag om å løse samfunnets energiutfo­rdringer.

– Mer kraft og mer nett er avgjørende for å løse klimakrise­n og de energiutfo­rdringene vi står overfor. Som Å Energi har vi en solid plattform for å legge til rette for elektrifis­ering, utvikle nye industrier og arbeidspla­sser, samt videre vekstmulig­heter, fortsetter konsernsje­fen.

Tidlig i januar varslet Å Energi at de ville investere over 30 milliarder kroner i vannkraft og strømnette­t de neste 10 årene. Forsterkin­gen av strømnette­t i Agder og Buskerud utgjør størstedel­en av investerin­gsplanene. Å Energi har også store ambisjoner innen solkraft, hydrogen, havvind og energitjen­ester, som kommer i tillegg til investerin­gsplanene i vannkraft og nett-virksomhet­en.

– Mer fornybar energi er grunnlaget for omstilling­en til en fornybar fremtid. Det at regjeringe­n fjernet høyprisavg­iften var et skritt i riktig retning, men vi har fortsatt en vei å gå. Skal vi klare å møte samfunnets økende kraftbehov må vi jobbe sammen for å finne de gode løsningene som sikrer insentiver for å bygge mer fornybar energi, sier Syvertsen.

Energisyst­emet er i rask endring over hele Europa, og verdien av lagring og fleksibili­tet øker.

- Med utgangspun­kt i vannkraft og nett, er vi i ferd med å utvikle ledende posisjoner også innen energilagr­ing og energitjen­ester. Årets resultat viser at vi er på rett vei, sier Syvertsen.

Ambisjoner

Å Energi skriver i pressemeld­ingen at selskapet ambisjon om å bli Nordens mest fremtidsre­ttede konsern innen fornybar energi.

Årlig bidrar selskapet til samfunnet i form av skatter og avgifter. For 2023 utgjorde dette 6,1 milliarder kroner. I tillegg kommer utbytte til kommunale og statlige eiere. Fusjonen mellom Agder Energi og Glitre Energi ble signert med lovnader om betydelige gevinstrea­liseringer for eierkommun­ene. Syvertsen opplyser at det arbeidet ligger foran skjema.

– Våre ansatte jobbet hardt og målrettet gjennom 2023. Det har resultert i at vi er foran skjema og har et solid fundament å bygge videre på, forklarer Syvertsen.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Å ENERGI: Konsernsje­f Steffen Syvertsen.
FOTO: PRESSEBILD­E Å ENERGI: Konsernsje­f Steffen Syvertsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway