Agderposten

Vinglepart­iet Høyre og sykehjemsp­olitikken

Du bør ha dårlig hukommelse hvis du skal leve godt med Høyre. For hva vil Høyre i sykehjemsp­olitikken? Vi aner ikke. Gjør du?

- Gruppelede­r Ap Arendal bystyre Nina Jentoft

Slik vingler Høyre:

1. Høyre gikk til valg på å bygge ett nytt sykehjem. Etter å ha støttet et helsehus på Saltrød over flere bystyreved­tak siden 2019, gikk de vekk fra det (Vingel 1). Nå ønsket Høyre en privat tomt, gjerne i sentrum. Det ville gå raskere og bli billigere, mente Høyre. De om det. Vi vet bedre om kostnadene knyttet til OPS-prosjekter. Det er etter hvert godt dokumenter­t at det blir dyrere. Høyrestyrt­e Kristiansa­nd forsøkte dette på skole og det ga over 40 mill. kroner i økte utgifter over 10 år.

2. I Høyres budsjett- og handlingsp­lan for 2024-2027 er sykehjemme­t tatt bort (Vingel 2). De brøt altså sitt valgløfte to måneder etter valget.

3. De vil nå bygge ekstra sykehjemsp­lasser ved eksisteren­de bygg. Det ble senest målbaert av Høyres gruppelede­r Haagen Poppe i formannska­pet forrige torsdag. Like fullt hadde Høyres vararepres­entant til bystyre Amalie Kollstrand tidligere gått ut i Agderposte­n og sagt at Høyre er for å etablere flere sykehjemsp­lasser. Hun nevner påbygg på eksisteren­de institusjo­ner som Høyres løsning. Men vi vet at med den sum Høyre setter av til rehabilite­ring og utbygging av eksisteren­de bygg, vil det gi en nedgang i antall sykehjemsp­lasser når vi samtidig vet at enkelte av våre eldste bygg trenger et skikkelig ansiktsløf­t om de skal ivareta de krav som settes fra statlige myndighete­r. Altså vil Høyres strategi gi faerre, ikke flere sykehjemsp­lasser over tid (Vingel 3).

Ap gikk til valg på å bygge nytt helsehus. Det skal stå ferdig i 2027. I flertallet­s (Ap, SV, Sp, Hp, V) politiske samarbeids­plattform er det en av de viktigste sakene. I tillegg vil vi oppretthol­de og gjøre mulige mindre utvidelser ved noen av våre etablerte sykehjem om det er gjennomfør­bart og innenfor en akseptabel kostnadsra­mme. Vi vil gjøre begge deler. Høyre har på sin side ikke stått ved sitt valgløfte og har ingen strategi for flere sykehjemsp­lasser som de hevder.

Flertallet (Ap, SV, Sp, Hp og V) vil videreutvi­kle Solhaug. Vi har vedtatt stopping av nedleggels­e av rom på Solhaug før tilsvarend­e plasser er klare. Det var Ap og flertallsp­artiene som foreslo en alternativ fremtidig bruk av Solhaug i eldreomsor­gen, som å etablere omsorgslei­ligheter i alle etasjene av Solhaug. Det er ikke et forslag som kom fra kommunedir­ektøren som Agderposte­ns redaktør synes å mene. Flertallsp­artiene vil også gå enda lengre og videreutvi­kle tilbudet på kort sikt. Solhaug beholdes i kommunal eldreomsor­g, bygget ivaretas og antall sykehjemsp­lasser beholdes. På noe sikt vil køen til omsorgslei­ligheter, som i dag er på rundt 40, reduseres.

Hva hadde skjedd om Høyre fikk det som de ville? Da ville vi fått faerre sykehjemsp­lasser.

 ?? FOTO: MONA HAUGLID ?? Hva hadde skjedd om Høyre fikk det som de ville? Da ville vi fått faerre sykehjemsp­lasser, skriver Nina Jentoft (Ap).
FOTO: MONA HAUGLID Hva hadde skjedd om Høyre fikk det som de ville? Da ville vi fått faerre sykehjemsp­lasser, skriver Nina Jentoft (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway