Agderposten

«Finn din greie» pengelens – reddes av frivillige

Syvendekla­ssinger ved Moltemyr skole har i nesten tre år deltatt på aktivitete­r gjennom prosjektet «Finn din greie». Nå er de tomme for midler, men får hjelp av frivilligh­eten.

- Lina Maria Skullerud redaksjone­n@agderposte­n.no

Gjennom tre år har 7. trinn ved Moltemyr skole i Arendal fått delta på diverse aktivitete­r gjennom prosjektet «Finn din greie» – et samarbeid mellom skolen og kulturenhe­ten med økonomisk støtte fra Statsforva­lteren.

Nå er de tomme for midler, men får hjelp av «Der du bor» – en frivilligs­entral med sentre over hele sørøstland­et.

Målet er å få barna ut i aktivitet, og hjelpe dem med å finne det de synes er interessan­t.

I spissen for «Finn din greie» finner vi fagarbeide­r Kristine Knudsen og fritidsmed­arbeider Cecilie Nyland. De forteller at de i utgangspun­ktet kun fikk støtte til ett år med prosjektet, men at de har klart å strekke pengene til tre år.

Knudsen og Nyland kan også fortelle at prosjektet har gitt resultater i form av at elever begynner på fritidsakt­iviteter.

Viktig for skolemiljø

Noe av grunnen til at de har valgt å tilrettele­gge for at alle elevene skal få teste ut forskjelli­ge aktivitete­r er at jo eldre ungdommene blir, jo faerre deltar på aktivitete­r.

Nyland legger vekt på at dette er et tiltak som også kunne vaert fint andre steder.

– Vi tenker det at dette hadde vaert fint ved alle skoler! For akkurat det med dropp i aktivitete­r det tror jeg skjer over hele Norge, sier hun.

En gang i måneden kommer lag og foreninger til Moltemyr skole og elevene på 7. trinn. Elevene spiser middag sammen først og kveldsmat etterpå.

– Det positive er jo at det er et veldig kjent sted for elevene, sånn sett trygt. Men det er jo litt sårbart også, for det er jo ikke akkurat en helt ny skole. Men vi gjør jo vanvittig mye ut av de lokalene vi har, sier Nyland.

– Og så er det jo sånn at når både jeg og Cecilie jobber på skolen, i skoletiden, så er vi jo

trygge, kjente voksne for de som treffer oss både i fritidsakt­iviteter og i skoletid, legger Knudsen til.

Større samarbeid

Nå som «Finn din greie» har gått tomme for midler, har de inngått et samarbeid med naermiljøs­enteret “Der du bor”, en frivillig organisasj­on som hjelper til med å søke finansieri­ng og planlegge aktivitete­r.

Nyland og Knudsen håper gjennom dette samarbeide å kan utvide «Finn din greie» til å romme 8., 9. og 10. trinn.

Tiltaket “Der du bor”, som ble startet for 16 år siden i Skien, fokuserer på å skape gode møter i naermiljøe­t.

– Det handler om å skape gode naermiljø, der folk bor. Så naert at folk kan gå og sykle og møte andre mennesker, og skape gode møter mellom mennesker. Det er hele ideen, forteller Gisle Lunde, daglig leder i “Der du bor”.

Organisasj­onen har ti senter rundt omkring på sørøstland­et, og blant prosjekten­e de drifter er «lyttevenn», som går ut på at eldre besøker skoler og deltar i leselaerin­gen.

Dette håper de etter hvert å komme i gang med på Moltemyr også, men foreløpig er de helt i startfasen.

Magisk første aktivitet

Det var i regi av “Der du bor” at elevene søndag kveld fikk dra på show med Alexx Alexxander.

Agderposte­n snakker med noen av elevene etter showet og får vite at de synes «Finn din greie» har vaert veldig gøy. Av alle aktivitete­ne de har fått teste ligger slalåm på topp, med skating like under, ifølge Tellei, Lucas, Theodor, Gabriel og Aliana.

Allerede før forestilli­ngen begynner har Alexx Alexxander publikum med seg. Når han spør «Are you guys ready for some magic?» blir han svart med et rungende «YEAH». Men det er egentlig ikke illusjonen­e hans som er magien. Mot slutten av showet understrek­er Alexx Alexxander hvor viktig drømmer er.

– Når vi er små har vi ikke laert noe om at ting er umulig, sier han.

– Og det er viktig å ha drømmer. Store drømmer eller små drømmer, det er ikke størrelsen på drømmen det kommer an på. Men det er noe med å ha det håpet og ikke gi slipp. for vet dere hva? Drømmer de kan faktisk gå i oppfyllels­e. Det er jeg et levende bevis på.

Når vi snakker med han gjentar han stadig hvor takknemlig han er for kvelden. Han er kanskje en prisvinnen­de illusjonis­t, men setter virkelig pris på publikumet sitt.

Blant disse finner vi 7. klasse på Moltemyr skole, som i kveld er gjestene til Alexx Alexxander. Det er han som har invitert dem og sponset billetter, men det nevner han ikke selv. Han vet også om “Der du bor” og synes det er et fint konsept.

Nå får han vite at flere av de unge publikumme­rne ble inspirert til å prøve seg på litt magi selv. Han stiller seg positiv til dette, fordi, som han selv sier, det ble en inspirasjo­nskilde for ham selv.

– Jeg laerte meg disse triksene og det inspirerte meg og det er jo det jeg håper at jeg kan gjøre. Ikke det at alle skal bli profesjone­lle magikere, men uansett hva du holder på med, gjør i ditt liv, så kanskje det kan inspirere til at du også kan ta det steget og finne noe som passer for deg da.

På denne måten oppsummere­r Alexx Alexxander på mange måter det som nettopp er målet med både “Finn din greie” og “Der du bor” – nemlig å oppdage de aktivitete­ne som interesser­er barna slik at de får kjenne på mestring, samhold og mulighet.

Hovedtilli­tsvalgt Andreas Förster mener på sin side at ledelsen har fått tak i informasjo­nen på ulovlig vis.

Agderposte­n omtalte nylig at tannhelset­jenesten i Agder undersøker om det kan ha skjedd økonomiske mislighete­r ved et ukjent antall klinikker.

Saken er sendt til kontrollut­valget i Agder, og er lagt fullstendi­g lokk på av fylkeskomm­unen som har ansvaret for totalt 28 offentlige tannlegese­ntre.

Nå kan Agderposte­n imidlertid avsløre at det dreier seg om mulige økonomiske mislighete­r knyttet til tannleger som har gitt kollegaer gratis behandling i arbeidstid­en.

Mener ledelsen snoket

Denne informasjo­nen fremkommer i en e-post Agderposte­n har fått tilgang til, hvor hovedtilli­tsvalgt Andreas Förster tar et kraftig oppgjør. Han mener ledelsen har tatt seg inn i de ansattes pasientjou­rnaler på ulovlig vis.

«Nylig fikk enkelte klinikkled­ere beskjed om at ansatte tannleger har mottatt tannbehand­ling vederlagsf­ritt, og at de måtte ta dette opp med de ansatte. Den eneste måten et slikt forhold kan avdekkes på er ved at en representa­nt for ledelsen har vaert inne i pasientjou­rnalene til egne arbeidstak­ere. Dette begrunnes med at de så etter pasienter med rettighete­r til behandling i det offentlige som ikke har vaert til undersøkel­se på lenge, men det kan ikke forklare hvorfor det er gjort oppslag og lest i ansattes pasientjou­rnaler», skriver Förster til Statsforva­lteren i Agder.

Han ønsker ikke å kommentere saken eller utdype brevet overfor Agderposte­n, men etter det avisen kjenner til anser tannlegene behandling­ene for å vaere bagatellme­ssige, naermest bare som å «kikke» hverandre i munnen.

2.000 kroner

Arbeidet skal blant annet ha forekommet i pauser og ved avbestilte timer. Tannhelset­jenesten skal ha stipulert behandling­ene til å koste 2.000 kroner per behandling.

Agderposte­n er ukjent med hvor mange internbeha­ndlinger det dreier seg om, eller hvor omfattende det har vaert, men virksomhet­sleder Svein Resset har tidligere sagt at saken dreier seg om et «mindre beløp».

– Vi kan ikke kommentere på omfanget, da saken er unntatt offentligh­et etter offentlegl­ova. Fylkeskomm­unen tar alle former for mislighete­r på alvor, vaere seg små eller store, sier han.

Samme mann har bedt om at all kommunikas­jon med media i forbindels­e med saken skal skje skriftlig, og har derfor fått tilsendt en rekke spørsmål på mail.

På spørsmål om hvilken klinikk dette angår, hvor stort omfanget er, hvor alvorlig de ser på saken og hvordan de har avslørt dette, svarer fylkestopp­en følgende:

– Som virksomhet­sleder har jeg plikt etter kommunelov­en til å ha god internkont­roll. Jeg tar avstand fra ordet snoking. Som en del av internkont­rollen er det naturlig at jeg som virksomhet­sleder avdekker og følger opp avvik, og risiko for avvik knyttet til virksomhet­ens tjenester. Gjennom internkont­rollen er vi kommet over enkelte avvik som vi nå følger opp i henhold til loven. Internkont­roll er viktig, slik at vi i størst mulig grad vet at vi holder oss til vedtatte lover og andre retningsli­njer. Det skaper samtidig trygghet for medarbeide­rne, i form av best mulig kunnskap og kompetanse i håndtering­en av dette», skriver Resset i e-posten.

To lovbrudd

Hovedtilli­tsvalgt Andreas Förster skriver i sitt brev til Statsforva­lteren i Agder at han mener ledelsen har brutt flere lover på sin vei til avsløringe­n om at ansatte behandler hverandres tenner.

«Arbeidsgiv­er har med dette tilegnet seg sensitive personoppl­ysninger fra egneansatt­e i strid med helseperso­nelloven § 21 a ........ », står det i innledning­en.

Paragrafen sier at det er forbudt å lese, søke etter eller på annen måte tilegne seg, bruke eller besitte taushetsbe­lagte opplysning­er uten at det er begrunnet i helsehjelp til pasienten, administra­sjon av slik hjelp eller har saerskilt hjemmel i lov eller forskrift.

«Vi mener at arbeidsgiv­er i denne saken også har brutt arbeidsmil­jøloven § 9–1 (1) om vilkår for kontrollti­ltak i virksomhet­en. Det er gjort uten saklig grunn i virksomhet­ens forhold og innebaerer en uforholdsm­essig belastning for arbeidstak­eren», skriver tannlegen videre.

– Har hjemmel

Virksomhet­sleder Svein Resset mener imidlertid at de ikke har brutt noen lover for å avdekke avvik.

– Virksomhet­sleder har gjennomfør­t en internkont­roll med hjemmel i kommunelov­en § 25 og helseperso­nelloven § 26. Formålet med internkont­rollen var å avdekke eventuelle økonomiske mislighete­r knyttet til pasientbet­aling og refusjonsk­rav til Helfo. Det er ikke mulig å avdekke økonomiske mislighete­r uten å få tilgang til individual­iserende kjennetegn. Jeg ønsker å understrek­e at det ikke er gjennomfør­t internkont­rolltiltak spesifikt rettet mot pasienter som er ansatt i Agder fylkeskomm­une, skriver han.

– Vi registrere­r at det her foreligger en uenighet mellom arbeidsgiv­er og hovedtilli­tsvalgt om tolkningen av aktuelle lovbestemm­elser, skriver Resset.

 ?? ?? Det var stas å få møte Alexx Alexxander. Bak fra venstre: Tellei, Lucas, Alexx, Eah, Aliana og Theodor. Foran: Elias, Alan, Gabriel og Aleksander.
Det var stas å få møte Alexx Alexxander. Bak fra venstre: Tellei, Lucas, Alexx, Eah, Aliana og Theodor. Foran: Elias, Alan, Gabriel og Aleksander.
 ?? ?? ALLE FOTO: LINA MARIA SKULLERUD
ALLE FOTO: LINA MARIA SKULLERUD
 ?? ?? Cecilie Nyland og Kristine Knudsen håper «Finn din greie» vil fortsette i mange år.
Cecilie Nyland og Kristine Knudsen håper «Finn din greie» vil fortsette i mange år.
 ?? ?? GAMLE LOKALER: Skolen er ikke ny, men Nyland og Knudsen mener de utnytter lokalene godt.
GAMLE LOKALER: Skolen er ikke ny, men Nyland og Knudsen mener de utnytter lokalene godt.
 ?? ?? MOLTEMYR: De ansatte på skolen håper prosjektet bidrar til å løfte hverdagen for elevene. Her ser vi Cecilie Nyland (til venstre) og Kristine Knudsen.
MOLTEMYR: De ansatte på skolen håper prosjektet bidrar til å løfte hverdagen for elevene. Her ser vi Cecilie Nyland (til venstre) og Kristine Knudsen.
 ?? ?? SAMARBEID: Cecilie Nyland, Kristine Knudsen og Gisle Lunde ser fram til samarbeide­t.
SAMARBEID: Cecilie Nyland, Kristine Knudsen og Gisle Lunde ser fram til samarbeide­t.
 ?? ?? KONFLIKT: Tannhelset­jenesten i Agder har åpnet sak etter mulig økonomiske mislighete­r ved et ukjent antall tannklinik­ker. Bildet er en illustrasj­on. FOTO: SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ON
KONFLIKT: Tannhelset­jenesten i Agder har åpnet sak etter mulig økonomiske mislighete­r ved et ukjent antall tannklinik­ker. Bildet er en illustrasj­on. FOTO: SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ON

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway