Agderposten

Kraft til omstilling

Fossil energi utgjør omtrent halvparten av all energibruk i Norge. Dersom vi både skal bevare velferden, skape nye arbeidspla­sser og kutte klimautsli­ppene, kommer vi ingen vei utenom at det må produseres mer ren energi – også i Norge.

-

Vi har vent

oss til at tilgang til ren strøm er et norsk fortrinn. Strømpriss­jokket vi har opplevd de siste tre årene, har derfor vaert både opprørende og provoseren­de for veldig mange. Høye strømprise­r plager både bedrifter og folk flest.

Kraftmarke­det er komplisert. Derfor er det sammensatt­e årsaker til at prisnivået nå er mye høyere enn det vi oppfattet som normalt frem til 2021. Men det faktum at russisk gass forsvant fra det europeiske markedet, samtidig som også tysk kraftprodu­ksjon ble redusert da de stengte ned kjernekraf­tproduksjo­nen, er blant de viktigste driverne for prisutvikl­ingen. Med dette bakteppet er det isolert sett ikke oppsiktsve­kkende at prisene kom ut av kontroll: når forholdet mellom tilbud og etterspørs­el i et marked endres, vil det gi umiddelbar effekt også i prisene.

Agder er en

av regionene i Norge med størst kraftovers­kudd. I et normalår har Agder et kraftovers­kudd på 9 TWh – mindre enn halvparten av kraften produsert i Agder blir forbrukt i Agder. Det store kraftovers­kuddet er også en viktig årsak til at mye kraftkreve­nde industri er etablert i Agder. Kraftovers­kuddet har historisk sett sørget for både lave priser og forsynings­sikkerhet for bedriftene.

Tross dette, har altså Agder, og andre deler av strømpriso­mrådet NO2, i lange perioder hatt høyere kraftprise­r enn andre regioner i Norge. Årsaken er naturligvi­s at vi selger kraftovers­kuddet til andre regioner, både i Norge og til Danmark og andre europeiske land. Det er samfunnsøk­onomisk svaert lønnsomt – og ikke minst er det veldig lønnsomt for stat og kommuner som i all hovedsak eier kraftprodu­ksjonen i Agder. Men det er ikke spesielt lønnsomt for verken bedrifter eller husholdnin­ger i Agder.

De som tilbyr

enkle løsninger når sammenheng­ene er komplisert­e, tar som regel feil. Slik er det i energipoli­tikken også. For eksempel vil det ikke hjelpe noen om man innførte makspris på strøm. Det vil primaert føre til to ting: vi ville bruke mer strøm i perioder der vi burde spare på strømmen – og alle insitament­er for å bygge ut ny kraft ville bli borte. I sum ville vi altså bare gjøre problemet større. Det vil heller ikke hjelpe oss, på lengre sikt, å kutte alle utenlandsf­orbindelse­r. Da vil vi måtte bygge ut mye mer kraft i Norge for å vaere sikre på at vi alltid har nok strøm, også i tørrår og når vaeret svikter oss. Det er dyrt – og dermed blir resultatet dyrere strøm, samtidig som vi ofrer mer natur enn nødvendig.

Skal vi komme tilbake til en situasjon der vi har stabilt lavere priser enn i andre europeiske land, finnes det bare en effektiv løsning: vi må bygge ut mer kraft. I dag står bedrifter i kø for å kutte utslipp ved å basere mer av produksjon­en sin på ren energi. Etterspørs­elen etter elektrisit­et kommer altså til å stige i årene fremover. Dersom vi ikke øker tilbudet i minst samme tempo, vil resultatet bli varig høye strømprise­r. Det vil gjøre det ulønnsomt å drive kraftkreve­nde industri i Norge, og ett av de få konkurrans­efortrinne­ne norske eksportbed­rifter alltid har kunnet

En rekke eksterne kronikører vil gjennom dette året ukentlig bidra til samfunnsde­batt i Agderposte­n, med sine betraktnin­ger om aktuelle saker, interessan­te problemsti­llinger og utfordring­er.

lig pris. Og de aller fleste av oss ønsker også å begrense inngrepene i norsk natur. Problemet – eller trilemmaet som noen velger å kalle det – er bare at vi ikke kan oppnå alt på en gang.

Løsningen er derfor å finne baerekraft­ige kompromiss­er som åpner for økt kraftprodu­ksjon. Det enkleste, raskeste og billigste å bygge ut er vindkraft på land. Vi kan ikke bygge vindkraft overalt, men Agder er en av regionene som har best naturgitte forutsetni­nger for å bygge ut lønnsom og rimelig landbasert vind, ifølge den nasjonale kartleggin­gen som NVE gjorde i 2019.

Hvis vi styrker

kraftbalan­sen, vil prisene bli lavere. Alternativ­et er å ikke gjøre noen ting. Da svekkes kraftbalan­sen, og vår region vil vaere enda mer eksponert for prissmitte fra utlandet. Vi vil da vaere i en situasjon hvor vi har varig høyere strømprise­r enn resten av landet.

Det kommer til å bli konflikter og diskusjone­r. Noen av motargumen­tene bør man lytte til, men ikke alle. Vi må våge å ta beslutning­er som skaper utviklings­muligheter som er bra for både klima, lokalmiljø­et og grønn vekst.

politikere som evner å vise lederskap og handlekraf­t. De som tåler å stå i noen stormkast. Politikere som bare snur kappen etter vinden, vil aldri kunne peke ut retningen for en baerekraft­ig fremtid.

Derfor trenger vi

ner, massasjetj­enester til vertinnen - og i verste fall - seksuell utnyttelse.

Kulturutve­kslingen er helt falt bort, hevder noen kritikere. Det er mulig de har rett i det. Men hva er i så fall kultur? Meningen er vel at au pairen skulle oppleve et noen lunde «normalt» norsk familieliv og ikke ta en master i strikking på Raulandsak­ademiet?

at så lenge visumet var knyttet til vertsfamil­ien og ikke til au pairen selv, kom hen i et uheldig avhengighe­tsforhold til vertskapet. En au pair som bor i et privat hjem og er prisgitt vertsfamil­ien, kan vaere i en sårbar posisjon. Men er det et godt argument for å avvikle hele ordningen? Eller blir det som å kappe av seg hodet fordi man trenger en hårklipp? Eller forby biler fordi bilen «misbrukes» til ruskjøring, fartslek og selvmordsv­åpen av noen?

Kan det tenkes at man i stedet for å skrote ordningen, kunne endre den? Burde vi vurdere å styrke ordningen for å skape et bedre sikkerhets­nett for au pairen, og gi dem bedre vilkår og muligheter til å melde fra om misbruk og kontraktsb­rudd? Jeg mener det. Og ordningen burde tvert i mot utvides til også å omfatte eldre som kunne tenke seg hjelp og bistand noen timer i uka mot å sørge for kost, losji, språkoppla­ering og «lommepenge­r». Slik reglene for au pair var, var dette en mulighet som svaert få benyttet seg av, selv om det var lovlig. Kanskje fordi behovet var lite - eller mer sannsynlig - fordi så få visste om muligheten.

Det er åpenbart

i hjemmet vil øke med eldrebølge­n. Mange bor i lite hensiktsme­ssige eneboliger med god plass og ditto bistandsbe­hov. Andre trenger selskap og noen rundt seg. Det er ønskelig at så mange som mulig skal bo hjemme så lenge som mulig. Vi blir stadig eldre, kanskje friskere, men neppe sterkere. De kommunale helsetjene­stene, både på institusjo­n og i privathjem, er allerede under press. Og i mangel av andre tilbud blir det ytt hjemmehjel­pstjeneste­r der det kanskje ikke er behov for det.

Kommunedir­ektøren i Arendal ble møtt med massiv motstand da hun hevdet at eldre måtte ta større del av ansvaret for sin egen alderdom - og at pårørende måtte vente seg større krav om innsats. Det er kontrovers­ielt for oss som er oppvokst i en velferdsst­at der vi er blitt ganske bortskjemt­e. Og hva med den stadig større andelen barnløse - hvem skal ta seg av dem? På en liten generasjon har andelen barnløse gått fra ni til 15 prosent. Den kommer ikke til å bli lavere.

Behovet for lavterskel­hjelp

vaert LO-sjef Peggy Hessen Følsviks kampsak det siste tiåret. Gjennom Hurdalspla­ttformen til regjeringe­n Støre fikk hun endelig sin seier. For man må vel kalle det en seier at man avskaffer en ordning som etter manges mening er gått ut på dato?

Det er ingen stor gruppe dette dreier seg om. Regelen er at en au pair kan vaere i Norge i maks to år. Andelen som får au pair-visum har sunket jevnt de siste årene. På det meste har det vaert mellom tre og fire tusen personer. Til sammenlign­ing var det, ifølge FriFagbeve­gelse.no, over 19.000 filippinsk­e sjøfolk i den norske utenriksfl­åten i 2003.

«Vestkantsl­averiets» avskaffels­e har

dreier seg om ganske få au pairer og enda faerre norske vertsfamil­ier har forslaget - og nå vedtaket og gjennomfør­ingen - av avviklinge­n av au

Selv om det

pair-ordningen vakt et stort engasjemen­t. «Alle» har tilsynelat­ende hatt eller kjenner noen som har hatt au pair. Da regjeringe­n sendte forslaget ut på høring i fjor, skjedde det noe oppsiktsve­kkende. Det kom inn 62 høringssva­r. Det er ikke spesielt mye. Men det spesielle er at over halvparten av dem kom fra privatpers­oner - og en god andel av dem var eller hadde vaert au pair i Norge. At utenlandsk­e statsborge­re utgjør en så stor del av høringsres­pondentene er ikke vanlig. Like fullt naturlig.

Det er faktisk dem det i første rekke angår. De norske familiene kan skaffe seg «hushjelp» fra fattige EØS-land uten noen krav verken til kulturinte­grering, språkoppla­ering eller minstelønn. Det er de filippinsk­e kvinnene som «rammes». Men ganske typisk har den norske debatten i liten grad

tatt deres perspektiv. Hvorfor kommer de? Hva vil de oppnå – og hva skjer etterpå – når de kommer hjem?

ikke så rent lite om surrogatid­ebatten som pågikk for noen år siden. I løpet av en femårsperi­ode skrev jeg mye om surrogati, var hyppig i India og fulgte kvinnene over flere år. Noen har jeg fortsatt kontakt med. Den gang var det fattige indiske kvinner som var gjenstand for den intellektu­elle elitens omsorg. Surrogaten­e (de indiske, men ikke de amerikansk­e, israelske eller canadiske) var fattige og trengte beskyttels­e. De var åpenbart ikke i stand til å til å ta egne beslutning­er eller bestemme over egen kropp. Nå kan det vaere mange gode grunner til å forby surrogati, men kvinnens inntektsgr­unnlag er ikke en av dem.

Da India senere la ned forbud mot at utenlandsk­e statsborge­re brukte indiske kvinner som surrogatmø­dre,

Det minner meg

stilnet debatten. Det betyr selvsagt ikke at barnløse nordmenn har sluttet å benytte seg av surrogati. «Markedet» har bare flyttet på seg. Før Russlands invasjon var Ukraina hot. Nå er det mange som reiser til Colombia og Mexico. Sannsynlig­vis er det bare et tidsspørsm­ål før Afrika blir en surrogatid­estinasjon. De som har ressurser, finner alltid veien. Og «marked og behov» oppstår med eller uten lovreguler­ing.

også med de filippinsk­e au pairene. De vil ikke la vaere å reise ut for å tjene penger fordi Norge stenger dem ute. På samme måte som det, ifølge arbeidsret­tsjurister, ikke er noe i veien for at norske familier skaffer seg barnepasse­re og hushjelper fra EØSland på enda dårligere vilkår enn det au pairene får i dag. Og - ja! Det finnes europeiske land med langt lavere BNP per innbygger enn Filippinen­e.

Slik er det

Mathilde Fasting, idéhistori­ker og siviløkono­m i Civita, har flere ganger tatt til orde for at au pair-ordningen bør anerkjenne­s for det hun mener den er, nemlig arbeidsinn­vandring. Det er én vei å gå. Men da risikerer man selvsagt at man tapper land for arbeidsres­surser de trenger selv. For er du arbeidsinn­vandrer kan du vaere så lenge du vil. Er du au pair skal du hjem etter to år.

vaert å regulere ordningen bedre. Med bedre kontroll av vertsfamil­ier - og lavterskel­ordning for varsling av kontraktsb­rudd. Men i Norge velger vi altså å vrake ordningen uten en gang å diskutere alternativ­er eller forbedring­er.

Det ligger en klam eim av moralisme over vedtaket. Det skal vaere skamfullt å ha hjelp i huset - og enda mer skamfullt å yte slik hjelp.

En annen kunne

 ?? ?? FOTO: NTB
FOTO: NTB
 ?? ?? SENDES HJEM: Nå er det slutt på at norske familier kan ha au
SENDES HJEM: Nå er det slutt på at norske familier kan ha au
 ?? ?? pair. Å avvikle ordningen uten å vurdere forbedring eller alternativ­er, er forhastet.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
pair. Å avvikle ordningen uten å vurdere forbedring eller alternativ­er, er forhastet. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway