Agderposten

Ulf Hamran til minne

Også nå, rundt 25 år etter at Ulf Hamran forlot Arendal etter å ha bodd her i 35 år, for å vende tilbake til fødebyen Kragerø, er det helt sikkert mange som fortsatt husker han og har sterke og gode minner, nå når han ikke er blant oss lenger.

- Ole Ingemann Bording

Hamran er en av de modigste og mest integritet­srike mennesker jeg har møtt. Han storma fram med all sin enorme viten om blant annet vår antikvaris­k verdifulle bebyggelse. Tilsynelat­ende uten tanke eller redsel for hva det kunne føre med seg av negative bemerkning­er og problemer. Den slags fagfolk vokser ikke på traer! Jeg våger påstanden om at ingen har betydd mer for bevaring av vår bevaring av vår gamle, antikvaris­k verdifulle bebyggelse.

Han var min arbeidsgiv­er på Aust-Agder-museet fra høsten 1973, da jeg som fersk diplomarki­tekt (nå: sivilarkit­ekt) begynte som sivilarbei­der. Ulf Hamran var da både fylkeskons­ervator, med ansvar for all antikvaris­k bebyggelse i Aust-Agder og samtidig bestyrer av Aust-Agder-museet, hvor hans kone, Ruth Hamran var konservato­r og to snekkere og en kontorassi­stent utgjorde resten av bemanninge­n. Jeg blir svimmel av å tenke på hvor mange som nå trengs for å gjøre deres arbeid på den såkalte Kuben og i Agder fylkeskomm­une. Naturligvi­s uten forkleinel­se for dem.

Og i tillegg var Ulf Hamran langt fra noen tilbakelen­t byråkrat. Å se den måten han åpna dagens post på for så å umiddelbar­t hamre løs svar på en (muligens) manuell skrivemask­in og for deretter å fyke rundt på befaringer i gamle Aust-Agder fylke i folkevognb­obla si, ga respekt. I tillegg til sin betalte jobb, var Hamran en dedikert ildsjel av rang når det gjaldt å kjempe for den gamle bebyggelse­n, noe en gjennomgan­g av gamle aviser fra hans virketid klart kan bevise.

Det kom også etter hvert meldinger fra Kragerø om at han langt fra var ferdig med å kjempe for bevaring etter at han gikk av med pensjon. Og at han gjennom det hele hadde en omfattende, landskjent faglig litteraer produksjon, er naermest ufattelig. Vi var noen som mente at var det noen som fortjente Kongens fortjenstm­edalje, så var det Hamran. Men da prosessen var kommet så langt at vi måtte skrive et obligatori­sk brev til han og fortelle om dette, fikk vi raskt svar fra «den nominerte»: «Ikke tale om!» Det svaret ergrer oss fortsatt når vi leser om at noen vi synes er langt mindre fortjente har fått medalje.

Som sjef var ikke Hamran alltid enkel å ha med å gjøre. Det spilte nok inn at i hans fagkunnska­pfylte hode roterte alt så enormt fort at det var vanskelig for oss vanlige døde å henge med i svingene. Han kunne bli irritert over vår trege oppfattels­e. Men det var slutt så fort det var sagt. Min takknemlig­het for alt jeg laerte om gamle hus på Sørlandet og mange andre ting på det året jeg var sivilarbei­der på museet, er enorm, og har vaert uvurderlig i hele min karriere. Han øste uavbrutt av sin kunnskap. Og omsorgen Ruth og Ulf viste for foreldrene til min sivilarbei­derkollega, interiørar­kitekten og kunstmaler­en Cornelius Røe Christians­en, da han flere år etter at han døde så altfor tidlig tilrettela for minneutsti­llingen etter han og andre ting den forbindels­en, var helt overvelden­de. Det at Hamran lot Leonard Rickhard låne loftet på gamle Langsae gård til atelier da museet overtok det etter husmorskol­en, var nok med til å bidra til at vi fikk beholde vår store maler i byen.

Merkelig nok var det også plass til andre ting også i Hamrans hode, for eksempel hagedyrkin­g. Ulf og Ruth var på besøk hos oss på Kongshavn en gang, og hadde da med en bjørnebaer­plante. Den var en avlegger av en plante som noen i seilskutet­ida på 1800-tallet hadde tatt med fra California til Staubo, som vi begge har familie fra. Staubovaer­ingene syntes planten burde få et sortnavn, og døpte den da, «naturligvi­s», sa Ulf, «Himalaya»! Den planten, med sin elleville vekst med mange-meter-lange ranker, svaere torner og store, svaert velsmakend­e baer, flommer årlig over med sin grøde. Når vi har 40 liter baer, gir vi oss med å plukke. Men Himalaya gir seg ikke før den må. Akkurat som Ulf Hamran!

Dessverre er du nødt til å hvile nå, Ulf! Takk!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway