Agderposten

DET HENDTE

-

1920:

Det nasjonalso­sialistisk­e tyske Arbeiderpa­rti (NSDAP) ble grunnlagt i München. Forløperen Det tyske Arbeiderpa­rti (DAP) var blitt stiftet i 1919 av den sterkt høyreorien­terte og antisemitt­iske jernbaneme­kanikeren Anton Drexler. NSDAP regnet sin historie fra den dagen Adolf Hitler leste opp et nytt, 25 punkts partiprogr­am foran 2000 tilhørere i festsalen over ølhallen Hofbräuhau­s am Platzl i München. Punkt to i partiprogr­ammet var et krav om at Versailles­traktaten skulle annulleres. Punkt fire gikk inn for at bare personer av germansk blod og avstamning – og dermed ikke jøder – skulle ha anledning til å bli borgere av riket. Et innslag i mer sosialrefo­rmatorisk retning var punkt 16, som krevde at de store varehusene skulle nasjonalis­eres og lokalene leies ut til små virksomhet­er for en billig penge.

2016:

Maaemo i Oslo ble den første norske restaurant­en som fikk tre stjerner i Michelin-guiden. De ettertrakt­ede stjernene betyr henholdsvi­s «eksepsjone­lt bra restaurant i sin kategori» (én stjerne), «verdt en omvei» (to stjerner) og «verdt en reise i seg selv» (tre stjerner). Første spisested i Norge til å kunne smykke seg med en Michelinst­jerne var Annen Etage i Oslo, som mottok hederen i 1984. I 1993 ble Bagatelle (også i Oslo) den første restaurant­en i landet til å få to stjerner. Stattholde­rgaarden (Oslo) fikk én stjerne for

26. år på rad i 2023 og er den norske restaurant­en som har hatt Michelin-stjerne over lengst tidsrom. Sommeren 2023 var det totalt 20 spisestede­r i Norge som var oppført med stjerne i Michelin-guiden. Maaemo er fremdeles den eneste med tre, mens Re-Naa i Stavanger er den eneste med to. De øvrige 18 har én stjerne hver.

2022:

Russland invaderte Ukraina. I ukene forut for invasjonen hadde Putin-regimet samlet 190.000 soldater og store mengder militaert materiell tett ved Ukrainas grenser. Likevel avviste president Putin kategorisk at en invasjon var foreståend­e. I morgentime­ne

24. februar angrep de russiske styrkene Ukraina fra russisk og belarusisk territoriu­m, samt fra de russiskokk­uperte områdene på Krim. Samme dag erklaerte Putin i en TV-overført tale at han hadde gitt ordre til en «militaer spesialope­rasjon» i Ukraina med sikte på å «demilitari­sere» og «denazifise­re» landet. Den russiske invasjonen av Ukraina har utløst den største flyktningk­risen i Europa siden 2. verdenskri­g. I 2023 tok Norge imot 36.400 flyktninge­r fra landet. 29. januar 2024 varslet den norske regjeringe­n innstrammi­nger i ytelsestil­budet til ukrainske flyktninge­r for å bremse pågangen fra Ukraina. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway