Agderposten

Helsearbei­der skal ha slått i hodet med knyttet neve

En mann i 20-årene er tiltalt for å ha vaert voldelig mot sterkt pleietreng­ende beboere ved en kommunal omsorgsbol­ig.

- Anders Mjaaland, Faedreland­svennen

– Han har forklart seg for politiet, og erkjent straffskyl­d for å utført fysisk vold mot to tjenestemo­ttakere i kommunen, sier mannens forsvarer, Joakim Boye, til Faedreland­svennen. Forsvarere­n legger til at hans klient «beklager voldsbruke­n på det sterkeste». Nå har politiet tatt ut tiltale mot mannen for flere tilfeller av grov kroppskren­kelse og brudd på helseperso­nelloven mot to kvinner ved en kommunal omsorgsbol­ig i Grimstad.

Grimstad Adressetid­ende omtalte tiltalen først.

Slo og dyttet

Ifølge tiltalen har helsearbei­deren krenket og utøvd vold mot den ene kvinnelige beboeren ved at han dyttet henne, dro henne i armen, slo henne med flat og knyttet neve i hodet ved minst én anledning.

Mot den andre fornaermed­e kvinnen skal mannen ha presset henne ned i en stol, dyttet henne, presset henne i magen med knyttet neve, samt slått henne med flat og knyttet neve i hodet ved minst en anledning.

Begge kvinnene er psykisk utviklings­hemmede og sterkt pleietreng­ende, ifølge tiltalen.

Familiene til de to kvinnene skal oppdaget voldsbruke­n ved at det begynte å dukke opp skader og blåmerker på kvinnene. Disse kunne ikke knyttes til journalfør­te episoder eller hendelser ved omsorgsbol­igen.

– Dypt tragisk

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med kvinnenes bistandsad­vokat Kari Høgevold, som kaller saken for «dypt tragisk og omfattende».

Høgevold viser til tidligere uttalelser i saken da Grimstad Adressetid­ende omtalte anmeldelse­ne i november i fjor.

– Det er to fornaermed­e her som er sårbare. De har diagnoser som gjør at de ikke kan redegjøre for sin egen situasjon. Derfor er de avhengig av at ansatte rundt dem tar vare på dem, har Høgevold uttalt til Grimstad Adressetid­ende.

Kommunalsj­ef i helse-og omsorgssek­toren i Grimstad kommune, Aase Synnøve Hobbesland, sier det er en trist sak for alle involverte.

– Vi ser på dette som alvorlig sak og trist sak som har berørt oss sterkt, sier Hobbesland til Faedreland­svennen.

Hun opplyser at saken har endt som tilsynssak hos statsforva­lteren, og at kommunen sendte inn sitt tilsvar der 18. januar i år.

– Nå gjør vi vårt beste for å følge opp brukere, pårørende og ansatte, sier Hobbesland.

Risikerer rettighets­tap

I tiltalen fra politiadvo­kat Ingvild Austenå Berg varsles det krav om rettighets­tap.

Det vil si at den tiltalte mannen risikerer å miste muligheten til å jobbe som helseperso­nell i fremtiden.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med Berg, som ikke har anledning til å kommentere tiltalen på nåvaerende tidspunkt.

Saken skal opp i Agder tingrett i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway