Agderposten

Ingen har overlevd demens. Ennå.

Over en halv million mennesker i Norge er berørt av demens, enten fordi de selv har sykdommen eller fordi de er pårørende. Vi i Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n kjemper for deres interesser og bidrar til et skikkelig løft for norsk demensfors­kning.

- Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n Agder

Demens er dødelig sykdom og alvorlig for den som rammes og de rundt. Mange får ikke de helse- og omsorgstje­nestene de trenger og har krav på, og pårørende sliter seg ut. Sammenlign­et med andre alvorlige sykdommer, satses det lite på demensfors­kning. Nasjonalfo­reningen samler inn penger til forskning, og har så langt gitt over 250 millioner kroner til norsk demensfors­kning.

Demens er den dyreste sykdommen for helse- og omsorgstje­nesten, og koster mer enn alle krefttypen­e til sammen. På toppen av det kommer de menneskeli­ge lidelsene.

Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n er interesseo­rganisasjo­nen for personer med demens og deres pårørende. Nå går vi i gang med en kampanje, demensdugn­aden, for å sette demens på kartet slik at flere blir kjent med at de kan få hjelp og støtte hos oss. Vi jobber utrettelig for bedre demensomso­rg både lokalt og nasjonalt, og tilbyr samtalegru­pper, aktivitete­r og frivillige. Nå satser vi, slik at enda flere av de som trenger oss, skal vite at vi er der for dem.

Ingen skal møte demens alene

I dag har over 100 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles de neste tjue årene. Hvem som helst av oss kan rammes av demens.

Nasjonalfo­reningen jobber for at:

· Flere må få stilt diagnose. I dag mangler omtrent halvparten av alle med demens utredning.

· Alle med demens må få en kontaktper­son i kommunen og god oppfølging etter at diagnose er stilt.

· Alle som trenger det må få et aktivitets­tilbud, personlig tilpasset og basert på egne behov for aktivitete­r som kan bidra til mening og glede i hverdagen, og til avlastning for pårørende.

· Kapasitet og kompetanse på sykehjem og hjemmebase­rte tjenester må bygges ut, og det må tas i bruk velferdste­knologi og nye løsninger for å avhjelpe mannskapsm­angelen i helsetjene­stene.

Siv Galdal Olsen, fylkeslede­r og Kåre Nygård, nestleder

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway