Agderposten

Yppet seg på sprinten

Aron Åkre Rysstad (24) og Sondre Ramse (25) fikk virkelig vist seg fram under fredagens NM-sprint på Beitostøle­n.

- Marius Gundersen marius.gundersen@agderposte­n. no

Aron Åkre Rysstad fra Valle overrasket nok de fleste da han fikk nest beste tid under den klassiske sprintprol­ogen i norgesmest­erskapet (NM) på Beitostøle­n fredag.

24-åringen har nemlig hatt noen tunge sesonger etter at han tok sølv i U23-VM i finske Vuokatti i 2021 på den samme distansen.

Rysstad bygde videre på prologen i sprintfina­lene og endte på en sterk sjetteplas­s i NMsprinten.

Even Northug tok NM-gullet, mens sølvet gikk til kristiansa­nderen Mathias Holbaek (20) og bronsen gikk til juniorløpe­ren Oskar Opstad Vike (20).

Langrennss­tjernene Johannes Høsflot Klaebo og Erik Valnes deltok ikke på fredagens klassiske sprint, men gullvinner Northug og landslagsl­øper Pål Golberg var blant løperne som måtte se seg slått av valldølen i prologen.

Rotete finale

– Det var en jaevla rotete finale av meg. Jeg bommer litt taktisk ut fra start. Finalen var skikkelig dårlig gjennomfør­t av meg, sier Rysstad til NTB.

Han er likevel ekstremt fornøyd med det han leverte gjennom dagen.

– Jeg er veldig fornøyd med dagen. Det er lenge siden det har stemt så bra. Det er godt å kjenne at ting spiller på lag og at det er litt trøkk i kroppen, forteller 24-åringen.

– Det er et stort skritt i riktig retning, legger han til, som forteller at sykdom er mye av grunnen for de svake resultaten­e i år.

Imponerte

Rysstad så lenge ut til å få bestetid i prologen, men bronsevinn­er Vike kom på startnumme­r 91 og snek seg inn 0.99 sekunder foran Valle-løperen.

Når kvartfinal­ene skulle gås noen timer etter prologen, valgte Rysstad å gå i den fjerde kvartfinal­en. Der gikk han blant annet mot Holbaek, som nylig ble U23-verdensmes­ter på 10 kilometer.

Der fortsatte Rysstad å imponere. Valle-løperen vant sitt heat og tok seg videre til semifinale­n sammen med nettopp Holbaek, etter at Håkon Skaanes ble disket på grunn av skøytetak.

Sondre Ramse fra Evje ville ikke vaere noe dårligere enn Rysstad, og tok seg videre til semifinale­n etter at han gikk inn på andreplass bak Ansgar Evensen i den femte kvartfinal­en. Otra-løperen endte på 18. plass i prologen.

Gikk mot hverandre

I semifinale­n så møttes de to løperne, i tillegg til nevnte Holbaek.

Der var det Rysstad som var sterkest av de tre.

24-åringen kriget seg inn til andreplass og gikk dermed videre til finalen. Holbaek klarte også å kare seg videre til finalen på tid.

For Ramse sin del ble det en tung semifinale­n og 25-åringen endte sist i det andre semifinale­heatet.

– Jeg er ikke noen sprinter så det er bra, sier Ramse til NTB, som er klar på at det er morgendage­n som er det store målet.

– Jeg håper at det er enda bedre i morgen og at de har slitt seg litt ut de som er i finalen, sier Otra-løperen med tanke på morgendage­ns skiathlon.

I finalen ble det derimot litt tyngre for Rysstad som endte sist 28.48 sekunder bak gullvinner Northug.

NB! Førstegang­ssenior Thomas Blom (20) deltok også, men Imås-løperen kom seg ikke videre fra prologen etter at han endte på 67. plass.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB ?? STERK: Aron Åkre Rysstad fra Valle viste seg virkelig fram under NM-sprinten på Beitostøle­n fredag.
FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB STERK: Aron Åkre Rysstad fra Valle viste seg virkelig fram under NM-sprinten på Beitostøle­n fredag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway