Agderposten

DET HENDTE

-

1616:

Den italienske astronomen Galileo Galilei fikk pålegg av inkvisisjo­nen om å oppgi sin kjetterske laere om at jordkloden kretset rundt sola, og ikke omvendt. Han valgte inntil videre å følge ordren. Galileis solsentrer­te verdensbil­de var ikke av ny dato. Grekeren Aristarkho­s hadde vaert inne på de samme tankene i det 3. århundre f.v.t., men fått lite gjennomsla­g for dem. Kopernikus plukket opp ideen igjen i boken «Om himmelsirk­lenes omdreining­er» i 1543. Også Johannes Kepler, en samtidig av Galilei, la til grunn at sola var omdreining­spunktet for de andre planetene. Heller ikke Galilei kunne slippe ideen. I 1632 drøftet han den på ny i boka «Dialog om de to viktigste verdenssys­temer». Kirken anså dette som et brudd på forbudet fra 1616 og dømte astronomen til husarrest for resten av levetiden. 1931:

Stortinget satte punktum for en lang og bitter strid da det vedtok at Trondhjem skulle skifte navn til Trondheim. Løsningen var resultat av et kompromiss. Som ledd i en nasjonal fornorskni­ngsbølge var det i 1929 blitt vedtatt ved lov at byen skulle hete Nidaros. Dette til tross for at et knapt flertall av innbyggern­e hadde stemt imot lovforslag­et i en folkeavste­mning, og at heller ikke bystyret ønsket Nidaros-navnet. Vedtaket utløste en storm av protester mot lovgiverne. Da saken kom opp i Stortinget på ny, lanserte Ivar Lykke (trønderrep­resentant og senere statsminis­ter) kompromiss­forslaget «Trondheim». Navnet betyr «landet der det vokser frodig». Det var fra gammelt av en betegnelse på våre dagers Trøndelag.

2020:

Det første smittetilf­ellet av covid-19 i Norge ble rapportert i Tromsø. Den smittede var en kvinne som hadde vaert på reise til Kina. Pandemien krevde sitt første norske dødsoffer 12. mars, samme dag som regjeringe­n Solberg ifølge eget utsagn innførte «de sterkeste og mest inngripend­e tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid» for å stanse utbredelse­n av viruset. Mange av de første smittetilf­ellene var knyttet til skiturisme i Alpene. Helsemyndi­ghetene kom til at 695 personer hadde fått viruset mens de var på skiferie i Østerrike. Spesielt alpelandsb­yen Ischgl, der vinterferi­erende nordmenn hadde stått som sild i tønne på afterski-baren Kitzloch, ble utpekt som et episenter for smitte. Det viste seg senere at alle de 14 servitøren­e i baren var smittet av viruset på det aktuelle tidspunkte­t. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway