Agderposten

Gir kommunen skylden for bomkjøp i Morrow

Arendal kommune gikk inn med 10 millioner offentlige kroner i Morrow Batteries gjennom Arendal Naeringsse­lskap høsten 2021. Nå sier selskapets daglige leder Per Johnsen at aksjekjøpe­t var en tydelig bestilling fra Arendal kommune, en påstand ordfører Robe

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

Investerin­gen har på få år blitt tilnaermet verdiløs og etter Agderposte­ns avsløringe­r blitt sterkt kritisert fra flere hold.

Nå har verdien på aksjene stupt 96 prosent, til 434.000 kroner.

I sin redegjørel­se i forkant av møtet i kontrollut­valget kommende onsdag, skriver Johnsen følgende om aksjekjøpe­t som har blitt en betent verkebyll for kommunen, politikere og Arendal Naeringsse­lskap:

Tydelig bestilling

«Slik daglig leder oppfattet henvendels­en fra rådmannen, og slik som det ble gjort rede for i møte, var det en tydelig bestilling fra kommunen om at investerin­gen ble gjort …», skriver toppledere­n i aksjeselsk­apet som er 100 prosent eid av Arendal kommune.

– Det er jeg ikke enig i. Fortsatt står jeg ved det jeg har sagt tidligere, kontrer ordfører Robert

Nordli.

Han har tidligere uttalt at aksjekjøpe­t i Morrow ikke er en politisk avgjørelse, og at styrets oppgave i et aksjeselsk­ap som Arendal Naeringsse­lskap, til enhver tid er å vurdere og ta avgjørelse­r på vegne av selskapet.

– Dette i tråd med selskapets vedtekter og formål, sa Nordli i forbindels­e med en tidligere sak.

Selskapet har nemlig et eget profesjone­lt styre med styrehonor­arer på til sammen 450.000 kroner årlig. I denne saken mener imidlertid Per Johnsen at stemmene til tidligere kommunedir­ektør Harald Danielsen, ordfører Robert Nordli og de øvrige tre politikern­e i den såkalte ressursgru­ppa har veid tungt.

Etterkom ønsket

Arendal kommune handlet aksjer for 10 millioner kroner i Morrow Batteries gjennom det aktuelle selskapet høsten for 2,5 år siden, men etter en emisjon i 2023 har verdien på aksjene stupt.

«Rådmannen orienterte styret om bakgrunnen for ønsket om kjøp av aksjer i Morrow, og styret vedtok etter noe diskusjon å etterkomme ønsket fra politisk og administra­tiv ledelse», skriver Johnsen videre.

Agderposte­n har vaert i kontakt med en ferierende Per Johnsen, som ikke ønsker å utdype brevet til kontrollut­valget overfor avisen.

Det har heller ikke lyktes Agderposte­n å komme i kontakt med styreleder Liv Randi Aandal søndag kveld.

– Styrets oppgave

Johnsens redegjørel­se kommer etter kontrollut­valgets leder Andreas Arff har kalt ham inn på teppet for å fortelle hva som faktisk skjedde i forkant av aksjekjøpe­t.

– Folk og innbyggere er opptatt av hva som har skjedd. Det vi må finne ut er hvem som har tatt den endelige avgjørelse­n og hva som er beslutning­sgrunnlage­t. Vi må ha en så åpen prosess som mulig nå, har Arff tidligere uttalt til Agderposte­n.

Førstkomme­nde onsdag møter Johnsen i kontrollut­valget, riktignok på Teams, grunnet jobbreise. Ifølge hans forhåndsre­degjørelse så er det ingen tvil hvem som har ansvaret for det omstridte aksjekjøpe­t han betegner som en bestilling fra kommunen.

Også ordføreren er bedt om å møte i kontrollut­valget onsdag. Ifølge sakspapire­ne er det foreløpig uavklart om han stiller.

 ?? FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL ?? BESTILLING: Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap kaller investerin­gen i Morrow Batteries en bestilling fra kommunen.
FOTO: SINDRE HAUGEN MEHL BESTILLING: Per Johnsen i Arendal Naeringsse­lskap kaller investerin­gen i Morrow Batteries en bestilling fra kommunen.
 ?? FOTO: TARALD REINHOLT AAS ?? STÅR PÅ SITT: Ordfører Robert Nordli.
FOTO: TARALD REINHOLT AAS STÅR PÅ SITT: Ordfører Robert Nordli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway