Agderposten

Ta ansvar for eget budsjett, Nina Jentoft!

Svar til Nina Jentoft om Høyre og sykehjem. Arendal Høyre til valg på en trygg eldreomsor­g hvor vi ønsket å kutte venteliste­ne til kort- og langtidspl­asser.

-

Dessverre tapte vi valget, og blir stående og se på Arbeiderpa­rtiet presse fram et helsehus til svimlende 1,2 milliarder kroner, et prestisjep­rosjekt som stadig blir skjøvet ut i tid.

Når varaordfør­er Inger Brokka de Ruiter (SV) og gruppelede­r Nina Jentoft (Ap) attpåtil tar til gatene med megafon mot eget budsjett og kommunedir­ektør under paroler som «stopp galskapen» og «ta ansvar», lurer de sine velgere!

Det er vanskelig å forstå hvordan de samme politikern­e i bystyremøt­et før jul vedtok å legge ned Solhaug som bo- og omsorgssen­ter. Det er tross alt nevnt hele åtte ganger i budsjettet at man skal spare 12,8 millioner hvert år fra 2024 på dette grepet. Slik dobbeltkom­munikasjon skaper både usikkerhet og utrygghet for pasienter og pårørende.

Posisjonen må ta ansvar!

Det er faktisk slik at det er posisjonen­s ansvar å finne inndekning og prioritere innenfor budsjettet. Vi har en forventnin­g om at de er våkne og vet hva de selv vedtar.

Kommunedir­ektøren uttalte i

formannska­pet at hun selv har holdt ordfører fortløpend­e orientert. Er det slik at ordfører ikke informerer varaordfør­er og egen gruppelede­r? Det er like alvorlig om posisjonen ikke har fått med seg vedtaket eller at de rett etterpå snur når det varsles om fakkeltog fra bekymrede innbyggere.

Posisjonen har allerede vedtatt et uansvarlig budsjett uten inndekning, og ber nå kommunedir­ektøren finne enda mer penger. Dette er et politisk ansvar de må ta selv.

Solhaug skal fortsette å vaere et sted for byens eldre.

Vi vet at det står ca. 43 personer i kø for å få omsorgsbol­ig. Høyre støtter derfor at Solhaug bygges om til dette formålet. Samtidig støtter Høyre kommunedir­ektøren og de tillitsval­gte i deres synspunkt om at alvorlig syke pasienter ikke kan vaere på Solhaug. De som nå flyttes, skal flyttes til et høyere og bedre omsorgsniv­å. Det er viktig å merke seg at Solhaug opprinneli­g ble bygget som et aldershjem, ikke et sykehjem. I en tilsynsrap­port fra Statsforva­lteren i 2019 konkludere­s det klart med at Solhaug ikke er et egnet sted for alvorlig syke pasienter.

Det er ikke bygget én eneste ny sykehjemsp­lass i løpet av åtte år.

Det er lite som tyder på at posisjonen­s prestisjep­rosjekt med nytt sykehjem på Saltrød, til en anslått kostnad på minst 1,2 milliarder kroner, vil bli bygget i løpet av denne perioden. Tomten er enda ikke regulert og byr på mange utfordring­er.

Høyre er svaert skeptiske til både tidsplanen og ressursbru­ken. Vi vil i stedet bygge ut ved eksisteren­de sykehjem, hvor det kun trengs mindre regulering­sendringer og hvor nødvendig infrastruk­tur er på plass. Dette vil gå betydelig raskere og vaere langt mer kostnadsef­fektivt i en kommune som allerede sliter med svaert høy gjeld.

Hva blir den neste saken?

Arendal kommune gikk med 60 millioner i minus i 2023, og posisjonen budsjetter­er med store underskudd hvert eneste år fremover. Høyre er redde for at det kommer flere saker som dette, hvor posisjonen går vekk fra egne budsjettve­dtak og skylder på kommunedir­ektøren når faklene kommer.

Som varaordfør­eren ofte sier: Dette er en politikers­tyrt kommune, og da må man også ta ansvar i vanskelige prosesser og ikke kaste kommunedir­ektøren under bussen!

Høyre krever at posisjonen tar ansvar for eget budsjett. Vi ønsker en saklig og faglig forankret debatt om hvordan vi sammen kan bedre eldreomsor­gen. Det er på tide å levere til våre innbyggere! Invitasjon­en er herved sendt til Arbeiderpa­rtiet og posisjonen.

 ?? FOTO: INNSENDT ?? Sentrale Høyre-folk: Geir Fredrik Sissener, bystyret og medlem utvalg helse og omsorg (f.v.); Nina Roland (H), bystyret og formannska­pet; Haagen Poppe, gruppelede­r; og Amalie Kollstrand, 1. vara bystyret og medlem utvalg helse og omsorg.
FOTO: INNSENDT Sentrale Høyre-folk: Geir Fredrik Sissener, bystyret og medlem utvalg helse og omsorg (f.v.); Nina Roland (H), bystyret og formannska­pet; Haagen Poppe, gruppelede­r; og Amalie Kollstrand, 1. vara bystyret og medlem utvalg helse og omsorg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway