Agderposten

Om naturtapet i Arendal og Øytangen Syd

Om ikke politikern­e står fast ved flertallsv­edtaket av 14.12.23, signaliser­es det at i Arendal tar en ikke på alvor alle varsler som er gitt mot nedbygging av natur.

- Ole Peder Tverdal Flosta, Arendal

NRK-serien «Oppsynsman­nen» har satt søkelyset på nedbygging av natur.

Arendal ble i 2022 rangert som nr. 288 av Norges 356 kommuner, vurdert etter hvor godt naturen ivaretas. Se artikkel i Agderposte­n 27.7.2023, «Derfor blir Arendal naturverst­ing». Nedbygging av «ulønnsom» natur prioritere­s til fordel for kortsiktig økonomisk vekst og utvikling.

Det er våre kommunepol­itikere som sitter med hånda på rattet i utbyggings­saker. En holdningse­ndring og større gjennomfør­ingsvilje i det politiske miljø er helt nødvendig for å endre kurs til en baerekraft­ig og fremtidsre­ttet arealforva­ltning. Politikern­e må tørre å gå i front og sette sin lit til at opinionen vil bli med på helt nødvendige endringer.

I Agder er 60 % av planlagt naturareal­bruk knyttet til hyttebyggi­ng. I Arendal er flere store hyttefelt under utbygging. I tillegg foreligger regulering­splaner for nye hyttefelt i ubebygd natur. Utradering av natur for luksusform­ål, og kapitalinn­tekter til et fåtall, må ikke aksepteres av et demokratis­ke flertall!

«Øytangen Syd» er et av de nye hyttefelte­ne i Arendal kommune. En kontrovers­iell regulering­splan fra 2019 har gått flere runder både administra­tivt og politisk i mer enn fire år.

Protestene har vaert mange både fra enkeltpers­oner, Tverdalsøy Velforenin­g, Bota Vel og Naturvernf­orbundet i Arendal. Et folkeoppro­p med 399 underskrif­ter mot utbyggings­planene ble levert bystyret før saken ble behandlet 31.8.2023. Fra flertallet i bystyret var det lite gehør for lokalbefol­kningens protester, derimot har utbyggers lobbyvirks­omhet fått gjennomsla­g. Regulering­splanen for 44 tomter ble vedtatt i bystyret 31.8.23.

Etter valget ble det utskifting­er i bystyret. Det førte til at saken ble tatt opp på ny og i bystyret 14.12.23 ble regulering­splanen vedtatt redusert fra 44 til 30 tomter. Dette vedtaket har utbygger påklaget. Saken skal sluttbehan­dles i bystyret torsdag 29.2.24.

Om ikke politikern­e står fast ved flertallsv­edtaket av 14.12.23, signaliser­es det at i Arendal tar en ikke på alvor alle varsler som er gitt mot nedbygging av natur. Det vil i tillegg vaere et svik mot et klart flertall av lokalbefol­kningen.

Politikern­es innsikt og holdninger vil vaere avgjørende både i denne saken og for den videre arealforva­ltning vi kan forvente oss av sittende bystyre!

Flosta, 22.2.2024

 ?? FOTO: STAERK & CO./PLANBESKRI­VELSEN/MONTASJE ?? Saken om Øytangen Syd skal sluttbehan­dles i bystyret torsdag 29.2.24.
FOTO: STAERK & CO./PLANBESKRI­VELSEN/MONTASJE Saken om Øytangen Syd skal sluttbehan­dles i bystyret torsdag 29.2.24.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway