Agderposten

Hos meg veltet 100 traer - hva med Hoveodden etter utbygging?

Dersom det graves, hogges og bygges på det skjøre jordsmonne­t på Hoveodden, og vi får like sterke vinder som vi har hatt i vinter, vil sannsynlig­vis større deler av skogen blåse ned.

- Halvor Abusland Knivsliper­en på Østre Tromøy

Slik jeg forstår det, kan det bygges hytter og reises fastmonter­te telt etter den nye regulering­splanen for Hoveodden. Og det kan graves grøfter, kappes røtter og hogges noen traer. Røttene ligger stort sett i det øvre humuslaget som er mellom 5 og 10 cm tykt. Furua har riktignok ei rot i sentrum som går direkte ned i bakken, men der er det jo bare sand.

I høst og i vinter har vi hatt mye vaer. Først kom det veldig mye regn, så jorda ble veldig våt. Så kom det veldig mye og sterk vind. Vinden kom fra nordnordøs­t. Mange traer hadde dårlig rotfeste for å stå imot vind fra denne retningen. På Tromøya er traernes røtter dimensjone­rt for å stå imot vind fra sørvest.

Vinden sto lenge på og rykket traerne fram og tilbake på den bløte, løse bakken. Den hadde til tider orkans styrke med 37 meter i sekundet i kastene, og da ble røttene rykket helt opp av bakken. På min egen eiendom på innsiden av Tromlingen­e ble minst 100 traer rykket opp av bakken. Senere kom det store snøfallet, og da brakk mange traer. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne den farlige jobben med å fjerne rotveltene.

Etter mitt skjønn er det tydelig at vi er inne i et klimaskift­e.

Dersom det graves, hogges og bygges på det skjøre jordsmonne­t på Hoveodden, og vi får like sterke vinder som vi har hatt i vinter, vil sannsynlig­vis større deler av skogen blåse ned. Traerne er ikke dimensjone­rt for slike vindstyrke­r. Skader fra veibygging og parkerings­plass vil komme i tillegg. Er dette tatt høyde for i regulering­splanen?

Jo da, vil ekspertene da si når skaden er skjedd, det var dumt at vi ikke tok høyde for dette. Men det er for sent å snyte seg når nesa er borte.

I kommunens klimaregns­kap må både batteritom­ta, Bråstad og byggefelte­ne på Krøgenes og Saltrød inngå. Er det ikke nå på tide at kommunen begynner å ta klimaregns­kapet på alvor og ikke bare forlange at andre kommuner skal ta regninga? Man kunne jo la bevaringa av Hoveodden inngå som en motvekt til de arealene man tar i et klimaregns­kap?

Hoveområde­t er så skjørt at vinden vil kunne gjøre store skader dersom man tukler med det. Når traer faller i sterk vind, trekker de ofte andre traer med seg. Skadene kan bli ubotelige. Er det dette man vil?

Ta til vettet, kommune, og snu i tide!

 ?? FOTO: INNSENDT ?? På min egen eiendom på innsiden av Tromlingen­e ble minst 100 traer rykket opp av bakken, skriver Halvor Abusland. Han er redd det samme vil skje på Hoveodden.
FOTO: INNSENDT På min egen eiendom på innsiden av Tromlingen­e ble minst 100 traer rykket opp av bakken, skriver Halvor Abusland. Han er redd det samme vil skje på Hoveodden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway