Agderposten

Utbygger mot politikere: – Uten troverdigh­et

Utbygger i Øytangen Syd-prosjektet mener kommunen framstår uten troverdigh­et etter at det planlagte hyttefelte­t ikke har blitt realisert etter årevis med omkamper. Ap-politiker vil derimot ikke gå med på «vinglestem­pel».

- Håkon Raa hakon.raa@agderposte­n.no

Torsdag denne uken behandles Øytangen Syd-saken på nytt i Arendal bystyre.

Etter at det i august i fjor ble gitt tommel opp for 44 nye hytter i Kilsund-området, ble vedtaket påklaget av blant annet Naturvernf­orbundet og Tverdalsøy velforenin­g.

Dermed, etter kommuneval­get 2023, kom saken opp på nytt i bystyret like før jul. Med den nye politiske flertallet ble regulering­splanen redusert fra 44 fritidsbol­iger til å gjelde kun 30 hytter.

I 2019, da arbeidet med regulering­splanen startet, var feltet opprinneli­g ment å huse 62 fritidsbol­iger.

I august stemte også seks Ap-representa­nter til fordel for regulering­splanen. Før jul stemte hele partiet samlet og sa nei.

– Uforutsigb­art

Etter flere år med omkamper har Nils Olaf Evensen, styreleder i Tverdalsøy Eiendomsse­lskap, fått nok.

I et leserinnle­gg i Agderposte­n går han også hardt ut mot det han mener er politisk vingling og uforutsigb­arhet.

Saerlig Arbeiderpa­rtiet stiller Evensen seg kritisk til.

– Vår påstand er at politikern­e ikke synes å forstå hva slik partipolit­ikk og manglende forutbereg­nelighet medfører. Både for forslagsst­illere som Tverdalsøy Eiendomsse­lskap AS, men også for alle aktører sin tiltro til Arendal kommune som planmyndig­het, skriver han.

Ifølge hytte-utbyggeren har selskapet allerede brukt ti millioner kroner i forbindels­e med prosjektet­s planproses­ser og omkamper.

Dette vil stige hvis bystyret ikke snur, mener han.

– Blir vedtaket endelig vil lokale aktører tape millionbel­øp på grunn av det vi opplever som uforutsigb­ar opptreden fra Arendals politiske flertall.

– Vil utbyggere vegre seg for å bygge i Arendal framover, tror du?

– Ja. Det er helt klart og det har vi fått mange signaler om.

– En beklagelig glipp

Medlem av kommunepla­nutvalget, Øystein Krogstad (KrF), er også oppgitt over Aps håndtering av saken de gangene den har kommet opp.

– Vi kan ikke og vil ikke lefse med pengene til private utbyggere. Vi må laere oss å gi tydelige signaler og så stå på de vedtak som blir gjort. At Ap har snudd i denne saken står til stryk, slår han fast.

Vanja Grut er en av Ap-representa­ntene

som har sittet i kommunepla­nutvalget (KPU) både før og etter fjorårets valg.

Selv om det kan forstås som vingling fra utsiden, er Grut tydelig på at Ap aldri har ment noe annet enn hva utfallet ble før jul.

– Ap har i utgangspun­ktet hatt den samme innstillin­gen i saken hele veien, men det skjedde dessverre en beklagelig glipp i august-møtet i 2023 hvor vi med dårlig tid og mange vararepres­entanter inne i et gruppemøte under bystyret, klarte å bli delt på midten. Jeg kan godt ta på meg noe av «skylda» for å ikke vaere forberedt nok på utfallet. Det er jo vi som sitter tett på sakene i KPU som kjenner sakene best. Men heldigvis så hentet vi oss inn

igjen før jul, forteller hun.

I flere år har kommunen fått refs for å vaere blant naturverst­ingene i Norge.

Det siste året har derimot Arendal klatret 129 plasser på Naturkampe­ns barometer, en oversikt som viser hvilke kommuner som best tar vare på naturmangf­oldet.

– Det er vel slike saker som nettopp får oss til å klatre oppover på listen, sier Grut.

– Ikke gjort et forsøk

Mangeårig SV-politiker og naturverns­leder, Rune Saevre, har ikke noe til overs for utbyggeren­s pekefinger:

– De bør heller vaere forsiktige og ta litt miljøhensy­n.

Han mener forslaget om 30 hytter er mer enn nok. Egentlig skulle han helst sett at området fikk vaere i fred.

– Men hvis det skulle vaert noe der, så burde det vaert tilpasset naturen, men det er det ikke gjort et forsøk på.

– Det er et av de viktigste gjenvaeren­de naturområd­er i kystregion­en i Agder. Rike edelløvsko­ger og urørt natur. Men så kommer utbyggerin­teresser som skreller berggrunn og skog!, avslutter han.

(Les hele leserinnle­gget på side 15.)

 ?? FOTO: PRIVAT ?? KRITISK: Nils Olaf Evensen, styreleder i Tverdalsøy Eiendomsse­lskap, mener politikern­e gjør Arendal kommune til en uforutsigb­ar og lite troverdig planmyndig­het overfor utbyggere.
FOTO: PRIVAT KRITISK: Nils Olaf Evensen, styreleder i Tverdalsøy Eiendomsse­lskap, mener politikern­e gjør Arendal kommune til en uforutsigb­ar og lite troverdig planmyndig­het overfor utbyggere.
 ?? ?? ØYTANGEN SYD: Bota, sett fra fjorden. Øytangen Syd er markert med stiplede linjer til høyre i bildet.
ØYTANGEN SYD: Bota, sett fra fjorden. Øytangen Syd er markert med stiplede linjer til høyre i bildet.
 ?? FOTO: MARIUS NYGAARD (ARKIVFOTO) ??
FOTO: MARIUS NYGAARD (ARKIVFOTO)
 ?? FOTO: STAERK & CO./PLANBESKRI­VELSEN/MONTASJE ?? HYTTEPLAN: Regulering­splanen for «Øytangen Syd» rett nordøst for uthavnbeby­ggelsen på Bota på Tverdalsøy har skapt sterke reaksjoner de siste årene.
FOTO: STAERK & CO./PLANBESKRI­VELSEN/MONTASJE HYTTEPLAN: Regulering­splanen for «Øytangen Syd» rett nordøst for uthavnbeby­ggelsen på Bota på Tverdalsøy har skapt sterke reaksjoner de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway