Agderposten

Lover å lande bopliktsak­en

Det går mot sluttstrek for årevis med politisk debatt og offentlige høringer om boplikt i Arendal.

- Sindre Haugen Mehl sihm@agderposte­n.no

Torsdag avgjør bystyret om det skal vaere boplikt i Flosta, Kolbjørnsv­ik og Sandvigen.

Det kan bli det foreløpig siste kapittelet i saken som har vaert en politisk drakamp i flere år.

Boplikten ble avskaffet i Arendal i 2014. I årene etter har det vaert flere forsøk på å gjeninnfør­e ordningen. Det fikk ikke flertall før i 2023. Da bestemte bystyret at de ville teste ut boplikt i deler av kommunen.

Det var Senterpart­iet som fremmet forslag om å innføre en forsøksord­ning. Den gikk ut på at det blir boplikt i Kolbjørnsv­ik og Kilsund i en periode på 5 år. Forslaget ble sett på som et kompromiss, da det ikke var flertall i bystyret for boplikt i hele kommunen.

Tegnet kartet på nytt

Forslaget var på høring og kom til endelig politisk behandling i november 2023.

Da viste det seg at det politiske flertallet i det nye bystyret ikke var fornøyde med kommunens kart.

– Det ble noen merkelige og unaturlige grenser, sa Ingjerd Livollen (Sp).

Politikern­e bestemte seg for å tegne kartet på nytt og utvide grensene til å gjelde hele Flosta skolekrets. I tillegg ville de avgrense boplikten for Kolbjørnsv­ik til området Guldsmeden­ga-Kolbjørnsv­ik-Helsviga.

Dermed måtte saken på ny offentlig høring.

Kommunedir­ektøren er nå klar til å anbefale forslaget.

– Våre ønsker har blitt tatt hensyn til, så nå vil vi få landet saken, sier gruppelede­r Nina Jentoft i Arbeiderpa­rtiet.

Nei til flere utsettelse­r

Partiene som styrer i Arendal (Ap, SV, Sp, Helseparti­et og Venstre) er uenige om boplikt.

Venstre er imot, og da saken var oppe i samfunnsut­valget avviste flertallet forslaget.

I bystyret er det derimot flertall for boplikt. I tillegg til Ap, SV og Sp har Helseparti­et sagt at de kan gå med på å teste ut ordningen. I tillegg er Rødt for boplikt.

Jentoft sier det ikke er aktuelt med ny omkamp om grensene.

– Nei, nå må vi få testet det ut og se hvordan det fungerer, sier hun. Jentoft legger imidlertid ikke skjul på at Arbeiderpa­rtiets primaere standpunkt er å få boplikten til å gjelde i hele kommunen.

– Vi vil jo helst ha boplikt enda flere steder, men vi forstår at det ikke er mulig å få til med dette bystyret, sier hun.

Etter bystyrets behandling blir saken sendt til Landbruksd­irektorate­t for stadfestin­g.

 ?? SINDRE HAUGEN MEHL ?? VIL LANDE: Arbeiderpa­rtiet har forsøkt å få til boplikt i Arendal i flere år. Torsdag blir det etter alt å dømme flertall for å teste ut ordningen i deler av kommunen. Det er Nina Jentoft (t.v.) glad for. ArkivFOTO:
SINDRE HAUGEN MEHL VIL LANDE: Arbeiderpa­rtiet har forsøkt å få til boplikt i Arendal i flere år. Torsdag blir det etter alt å dømme flertall for å teste ut ordningen i deler av kommunen. Det er Nina Jentoft (t.v.) glad for. ArkivFOTO:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway