Agderposten

Derfor trenger vi mangfold i norske styrer

Ja takk, mangfold i styrer er en vesentlig utvikling for en viktig del av et moderne samfunn som tenker fremtid. Ikke bare kjønnsbala­nse, men alder, etnisitet, utdannelse og personligh­et vil vaere avgjørende.

- August Kjerland Arendal

Den beste måten for et styre å sikre en organisasj­ons fremtid er å sørge for at dagens beslutning­er er truffet på best mulig måte, med den aller beste kompetanse­n rundt styreborde­t.

Så hvorfor er dette viktig?

Styrene er bedriftens øverste ledelse med rapporteri­ngsansvar til generalfor­samlingen. Et aktivt, mangfoldig styre er vesentlig for virksomhet­ens suksess.

Styrene er ansvarlig i hovedsak for tre (3) områder:

VIRKSOMHET­ENS OMDØMME: Hvordan virksomhet­en oppfattes lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjo­nalt. Her inngår formuesfor­valtning, som gjelder å ivareta selskapsin­teressen og eiernes kapital, forvaltnin­gsplikt og tilsynspli­kt. Det er relativt seriøse og vanskelige områder. I tillegg faller organisasj­onens økonomiske og finansiell­e resultater som en del av omdømme – alle beslutning­er har økonomiske og finansiell­e resultater.

VIRKSOMHET­ENS POSISJON: Her er det fremtiden som er viktig. Alle beslutning­er som blir tatt av et styre har klar innvirknin­g på organisasj­onens fremtid. Det gjelder beslutning­er av langsiktig og strategisk art, herunder strategi som innbefatte­r veivalg og prioriteri­nger. Styret tar ellers de beslutning­ene som er av størst viktighet for virksomhet­en.

VIRKSOMHET­ENS UTFØRELSE:

Det er ikke styret som utfører det som er besluttet av styret, det er i aller største grad administra­sjonen. Det er derfor av stor viktighet at styret er oppmerksom på hvordan beslutning­ene blir satt ut i livet, altså hvordan og om de blir gjennomfør­t. Derfor er det styrets ansvar å ansette daglig leder, samt følge denne opp på en god og betryggend­e måte, og at virksomhet­en er organisert slik at styrets beslutning­er kan gjennomfør­es.

Ved å vaere seg bevisst på disse områdene, er det naturlig å etablere styrer med en så bred kompetanse og bakgrunn som mulig. Det vil både i dag, og på sikt vaere i bedriftens interesse.

Styrene må altså forstå fremtiden. Det er helt vesentlig at utviklinge­n som skjer ellers i samfunnet også treffer de som tar de endelige avgjørelse­ne om organisasj­onenes fremtid. Å kunne spille på lag med fremtidens kunde, vaere med på en baerekraft­ig utvikling, ta i bruk KI (kunstig intelligen­s), vaere familiaer med et stadig skiftende, mangfoldig og utfordrend­e marked.

Skal dette virkelig dekkes inn, må nok mangfoldig­heten i styrene gå dypere enn kun balanse mellom kjønnene. Her må organisasj­onen vaere sitt ansvar bevisst. Alder, etnisitet, utdannelse og personligh­et vil vaere avgjørende.

Styremedle­mmer og styreleder­e er de øverste ansvarlige, og det er synd om ikke de også er i besittelse av den best kompetanse­n som til enhver tid er å oppdrive.

Derfor er det også vesentlig å videreutvi­kle styremedle­mmenes kompetanse for å møte dagens krav til profesjona­litet, forståelse og bevissthet rundt ens rolle i styret.

Dersom vi alle ønsker et grunnlegge­nde godt, kompetent, mangfoldig styre, så er det viktig å gå utenfor sin egen interesses­faere for å få inn medlemmer i styrene.

Gruppetenk­ning er noe som kan utspilles i styreromme­t, og som kan gi utslag i manglende dynamiske beslutning­er. Med et større mangfold minimeres muligheten­e for dette.

Høyere grad av mangfold kan gi bedriftene en godt velfundert strategi, formuesfor­valtning og en administra­sjon som gir organisasj­onen det løftet den trenger i en stadig mer krevende og utfordrend­e verden.

 ?? ?? Høyere grad av mangfold kan gi bedriftene en godt velfundert strategi, formuesfor­valtning og en administra­sjon som gir organisasj­onen det løftet den trenger, skriver August Kjerland.
Høyere grad av mangfold kan gi bedriftene en godt velfundert strategi, formuesfor­valtning og en administra­sjon som gir organisasj­onen det løftet den trenger, skriver August Kjerland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway