Agderposten

DET HENDTE

-

1975:

43 mennesker mistet livet og 74 ble skadd i en mystisk Tbaneulykk­e i London. Et togsett med ca. 300 personer om bord var kommet til endestasjo­nen Moorgate, da toget drønnet rett forbi perrongen uten å gjøre tegn til å stanse. Kort etter kolliderte det i en murvegg i en hastighet av 60 km/t. Det ble ikke funnet tekniske feil på togsettet. Undersøkel­ser av den drepte togføreren viste at han ikke hadde løftet armene for å verge ansiktet mot sammenstøt­et, men blitt sittende med hendene på instrument­bordet. Han hadde heller ikke trykket på bremsene før kollisjone­n. Årsaken til ulykken er aldri brakt på det rene. Én teori går på at føreren ble rammet av en akutt lammelse, en annen på at han begikk selvmord. Ulykken ved Moorgate skal vaere den verste som har rammet Londons undergrunn­sbane gjennom alle tider.

1983:

Den siste episoden av TV-serien «M*A*S*H» gikk på lufta i USA. Serien om kirurgene ved et amerikansk feltsykehu­s under Koreakrige­n hadde da holdt det gående gjennom 256 episoder fordelt på 11 sesonger. Finalen varte i to timer og hadde tittelen «Goodbye, Farewell and Amen». Den ender med at figurene går hver til sitt, etter å ha demontert leiren og feiret våpenhvile­n som nettopp er inngått. Slutten på «M*A*S*H» ble sett av 125 millioner amerikaner­e og slo alle seerrekord­er i USA. Klokken 23.03, nøyaktig tre minutter etter at rulletekst­ene var slutt, registrert­e New Yorks vann- og avløpsverk det største vannforbru­ket i byens historie. Det verserer også rapporter om at deler av byens kloakkanle­gg brøt sammen i samme øyeblikk. Uregelmess­ighetene ble forklart med at millioner av newyorkere trakk ned i toalettet samtidig, etter at de hadde utsatt å gjøre sitt fornødne til «M*A*S*H» var over. 1986:

Sveriges statsminis­ter Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i Stockholm. Palme og hans kone Lisbet var på hjem vei fra hjem fra Grand kino, der de hadde sett filmen «Brødrene Mozart,» da attentatet skjedde. Nettopp kinobesøke­t skulle by på et stort hodebry for politiet. Siden det var blitt bestemt mellom ektefellen­e på svaert kort varsel, kunne attentatet trolig ikke ha vaert planlagt i forveien. Under en videokonfr­ontasjon i 1988 utpekte Lisbet Palme den småkrimine­lle rusmisbruk­eren Christer Pettersson som skytteren. Pettersson ble dømt for drapet i 1989, men frikjent samme år. I 2020 erklaerte svensk påtalemynd­ighet at man nå anså den såkalte «Skandiaman­nen», grafikeren Stig Engström, som den sannsynlig­e morderen. Engström meldte seg som vitne kort etter drapet og ble sjekket ut av saken i 1987. Han døde i 2000. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway