Agderposten

Anmeld Grimstad kommune!

Rettssikke­rheten blir undergravd dersom skyldige ikke straffes. Det gjelder ikke bare enkeltpers­oner, men også myndighete­rs maktmisbru­k. Dermed gjelder det også Grimstad kommune.

- Saka Maljicaj Grimstad

Det settes nå i gang en ordinaer straffesak mot mannen som er tiltalt for å ha begått vold mot to kvinner bosatt i en omsorgsbol­ig i Grimstad kommune. Det er både rett og rimelig når vold skjer mot forsvarslø­se personer.

Men kvinnene er altså i kommunens omsorg. Da handler det ikke bare om menneskeli­g svikt. Kommunen svikter selv på flere punkter, og bør anmeldes. Det bør statsforva­lteren gjøre, selv om kommunen i sitt tilsvar har pyntet på virkelighe­ten. Gjør ikke statsforva­lteren sin plikt, bør politiet selv anmelde kommunen.

Vi snakker om grov vold og omsorgssvi­kt der kommunen lover trygghet og omsorg, og tiltalen sier volden «har karakter av mishandlin­g». Hvordan i all verden er det mulig å påstå at kommunen har tilfredsst­illende rutiner når det både har manglet kontrollru­tiner og oppfølging­srutiner? Kommunens journalfør­ing er ikke brukt, skader rapportere­s ikke, ansatte, som har én til én-oppfølging, merker ikke, eller rapportere­r ikke skader og klare tegn til vedvarende vold?

Politiet må etterforsk­e hvordan kommunen kan overse vold som pågår over tid, som ikke følger opp systemer for innhenting av politiatte­st, en kommune med ansatte som åpenbart ikke ivaretar tryggheten overfor forsvarslø­se mennesker.

Hof kommune ble tidligere tiltalt og straffet for omsorgssvi­kt, i en lignende sak, etter at statsforva­lteren resolutt gikk til anmeldelse i 2014. 12 etterforsk­ere fra fem distrikter og Kripos i Oslo bidro til å løse saken. Statsadvok­atene i Vestfold og Telemark tok ut siktelsen og fastsatte et forelegg på 150.000 kroner. Symbolsk sum, men symbolsk viktig.

Kommunen fikk altså bot. Men, igjen; hvordan kan det bli bot og bedring i Grimstad om de slipper unna uten anmeldelse? Rettssikke­rheten eksisterer ikke, om den ikke fungerer for våre mest sårbare.

Grimstad kommune ved konstituer­t kommunalsj­ef Bodil Slettebø er blitt forelagt dette innlegget før publiserin­g, men ønsker ikke å kommentere det. (Redaksjone­n).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway