Agderposten

Minneord om Paul Magnus Gamlemshau­g

-

Paul døde brått 6. februar 2024, vel 70 år gammel. Fagbevegel­sen og venstresid­en har mistet en stor kraft.

«Arbeidsfol­k på golvet vet hvor skoen trykker og de lokale tillitsval­gte er vår viktigste stemme», er munnsvaer fagforenin­gstopper slår om seg med i festtaler. Paul Magnus Gamlemshau­g, tillitsval­gt i Postkom (nå Fagforbund­et) fra tidlig 70 tall, fylte festtalefr­asene med virkelig grunnplans­makt.

Paul døde brått 6. februar 2024, vel 70 år gammel. Fagbevegel­sen og venstresid­en har mistet en stor kraft. Paul gikk inn i alle kampavsnit­t – som Nei til EU, antirasist­isk kamp, palestinas­olidaritet og Attac – med fullt trøkk, politisk styrke, strategisk kløkt, organisato­risk struktur, og i bunn alltid med dyp menneskeli­g klokskap og varme.

Aller mest av sin store arbeidskap­asitet ga Paul som faglig tillitsval­gt gjennom over 40 år, før sviktende helse satte en stopper for det. Paul sto godt til venstre, først i AKP, så i RV og fra 2008 i SV. Gjennom tiår ble dører stengt og innflytels­e stoppet. Det kostet å gå gjennom fagbevegel­sens politiske fryseboks.

Postforbun­dene var historisk sentralsty­rt og preget av lite forankrede «dealer» på topplan. I en periode preget av store nedbemanni­nger og omorganise­ringer fra tidlig 2000-tall, snudde Paul som topptillit­svalgt for alle postbud, sjåfører og sorterere, tillitsval­gtes opplevelse fra maktesløsh­et til å kjenne seg som mektiggjor­de aktører på et felles lag. Paul lyttet, involverte og satte menneskene som sto i stormene først. Dessverre ble denne selvstendi­ge strukturen for krevende for forbundsle­delsen og derfor siden kraftig svekket.

Uten Pauls analyser, grundige faktajobb og samarbeid med Dag Seierstad, hadde aldri motstanden mot EUs postdirekt­iv endt med et nei fra den rødgrønne regjeringe­n. Dette ble også et grunnlag for at Paul ble en viktig kraft i SV. Han ble en stor politisk og organisato­risk bidragsyte­r i Arendal SV, Agder SV og i sentralt partiarbei­d. Han visste hvordan han skulle bruke kunnskapen sin, og ikke minst dele den med oss andre. Han var også en sylskarp forhandler og har mye av aeren for SV sin vekst og nå maktposisj­on i Arendal.

Det aller beste med Paul var likevel hans varme og raushet.

Han var utrolig god på å se mennesker og behovet for gode relasjoner. Paul la alltid godviljen til, men aldri på bekostning av sine verdier – hvor den røde tråden var kampen for et rettferdig samfunn.

Steinar Nørstebø, tidligere tillitsval­gt i Postkom og partikamer­at

Inger Brokka de Ruiter, varaordfør­er (SV) Arendal

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway