Agderposten

– Jeg følte skam og turte ikke si nei

Ektemannen til personen med flere offentlige verv, den såkalte vergen, skal ha truet med å spre nakenbilde­r om ikke den mindreårig­e asylsøkere­n ville ha sex.

- Jon Andreassen joan@agderposte­n.no

– Han viste meg bilder av min nakne kropp, og sa at dersom jeg ikke gjorde som han ville så skulle han spre de til de han ønsket. Etter det han sa til meg ble jeg redd og følte skam, og jeg turte ikke si nei. Deretter kledde han av meg, og begynte å berøre kjønnsorga­net mitt på flere ulike måter, forklarte mannen, som nå er i 20-årene, i Agder tingrett tirsdag.

– Vet ikke

– Hvem bestemte at det skulle tas bilder, spurte aktor Tove Haugland?

– Det vet jeg ikke, men XX (ektemannen) hadde tatt bildene, svarte mannen.

Ekteparet fra Arendals-området står begge tiltalt for voldtekt og seksuelle overgrep av ulik art mot totalt seks asylsøkere som den gang var mindreårig­e.

Tirsdag etter lunsj inntok en ny fornaermet vitnebokse­n i rettssal 1 i Agder tingrett. Mannen sa han hadde vaert ute og drukket og følte seg dårlig.

Oktober 2017

Det første angivelige overgrepet mot gutten fant sted i oktober 2017, noen dager før han fylte 18 år.

– Jeg mistet siste buss hjem, og jeg tenkte at XX (vergen min) kanskje visste om et sted jeg kunne sove. Han ga meg Instagram til ektemannen sin, og sa jeg kunne sove hos ham. Jeg la meg, men da jeg våknet var jeg avkledd. Jeg husker ikke hva som skjedde, men det var da trusselen med nakenbilde­ne kom, forklarte han på morsmålet gjennom sin tolk.

Den davaerende asylsøkere­n skal ha ifølge politiet ha blitt utnyttet seksuelt av vergens ektemann ved minst to anledninge­r til.

Tilrettela for overgrep

De mener også at vergen tilrettela for overgrepet og medvirket til handlingen, ved å unnlate å gjøre noe som kunne forhindre at ektefellen kom i situasjone­r hvor han kunne utnytte gutten seksuelt.

– Han sa at han skulle hjelpe meg med oppholdsti­llatelsen, altså ektemannen. Jeg var et barn, jeg kunne ikke reglene i Norge og jeg trodde på han. Derfor klarte han å lure meg og bruke meg, forklarte han.

– Hvem sa at han skulle hjelpe deg med oppholdsti­llatelsen?

– Ektemannen, svarte den fornaermed­e.

Den fornaermed­e fortalte også at første gang han møtte ektemannen hadde han begynt å kjenne på fingrene hans.

– Jeg smilte og lurte på hvorfor. Han forklarte meg at det var for å finne ut hvor stort kjønnsorga­n jeg hadde, sa han.

 ?? FOTO: JON ANDREASSEN ?? TINGRETTSD­OMMER: Jan Atle Hansen er administra­tor i den omfattende overgrepss­aken i Agder tingrett.
FOTO: JON ANDREASSEN TINGRETTSD­OMMER: Jan Atle Hansen er administra­tor i den omfattende overgrepss­aken i Agder tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway